Νέα συμφωνία για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν εχθές, παρουσία του πρωθυπουργού.

Parallaxi
νέα-συμφωνία-για-έρευνες-υδρογονανθρ-461094
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Συμβάσεις που αφορούν την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο ελληνικές θαλάσσιες περιοχές υπεγράφησαν εχθές παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι συμβάσεις αφορούν δύο υποθαλάσσιες περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης, συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στις υποθαλάσσιες περιοχές πλησίον της Κρήτης θα διαρκέσει οκτώ έτη και θα συμπεριλαμβάνει επιφανειακή γεωχημική έρευνα, πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων και γεώτρηση βάθους 4.000 μέτρων.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ανάδοχης κοινοπραξίας, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, με τη γαλλική Total να κατέχει κεντρικό ρόλο ως η επικεφαλής των ερευνών της κοινοπραξίας. Με την υπογραφή των συμβάσεων, τα υποθαλάσσια οικόπεδα στα οποία πραγματοποιείται έρευνα για υδρογονάνθρακες στη χώρα αυξάνουν σε 12.

Η νέα συμφωνία που υπογράφηκε εχθές και σύμφωνα με ανακοινώσεις πρόκειται να κυρωθεί με νόμο από την ελληνική Βουλή, χαιρετίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ και της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί. “Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής επειδή η Total, μία μεγάλη εταιρεία, χάρις σε αυτές τις συμβάσεις, συμμετέχει για άλλη μια φορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Γαλλίας για να βοηθήσει την Ελλάδα να βρεθεί στο δρόμο της ανάπτυξης και να προσελκύσει επενδυτές”, ανέφερε ο Κριστόφ Σαντεπί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής των συμβάσεων.

Παράλληλα, ο Τζέφρεϊ Πάιατ αναφέρθηκε στη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την ως ένα “μέρος του ευρύτερου σχεδίου εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου”, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια των ΗΠΑ να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος μία ισχυρή περιοχή παραγωγής φυσικού αερίου που θα ενισχύσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

“Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν, θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο έως το 2030 το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα εξυπηρετείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το φυσικό αέριο ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μετάβασης στις ΑΠΕ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα