Νέα «βουτιά» μετοχών σε Wall Street και διεθνείς αγορές
Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές.
Βουτιά 8% σημείωσε ο δείκτης S&P 500 στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, προκαλώντας την αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης για 15 λεπτά στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street για τρίτη φορά σε έξι ημέρες, καθώς οι χρηματιστές αντέδρασαν στα δραστικά μέτρα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για την αποτροπή μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Η δεύτερη αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα μέσα σε ένα 15ήμερο κατάφερε απλά να ενισχύσει το κλίμα πανικού μεταξύ των επενδυτών, που ανησυχούν ότι η πανδημία παραλύει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και συρρικνώνει τα οικονομικά των επιχειρήσεων.
Στις 15:45 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε πτώση 11,85% στις 20.436,98 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 9,76% στις 2.446,37 μονάδες και ο Nasdaq Composite πτώση κατά 11,71%,στις 6.952,60 μονάδες.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Βουτιά των μετοχών στα χαμηλά επίπεδα του 2012
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατακρημνίστηκαν στα χαμηλά επίπεδα του 2012 καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει την Ευρώπη, με τη δραστική νομισματική χαλάρωση από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να μην καταφέρνει να καθησυχάσει τους επενδυτές για την αυξανόμενη ζημιά στην οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 8,7%,με τις αγορές στη Γαλλία και την Ισπανία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι δύο αυτές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιταλίας και έθεσαν εαυτές ουσιαστικά σε καραντίνα. Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών και των εταιριών ταξιδίων, όπως των TUI, EasyJet, IAG –ιδιοκτήτρια της British Airways—και Air France – KLM είναι μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX 600.
Ο ευρύτερος δείκτης των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής καταποντίστηκε με πτώση πάνω του 14%. Ο δείκτης φόβου της Ευρώπης σημείωσε άλμα στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 91,78.
«Όλοι κοιτούν τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο περιορισμού της (κοινωνικής) δραστηριότητας, το οποίο αυτή τη στιγμή αντισταθμίζει τα όποια μέτρα στήριξης της οικονομίας», δήλωσε ο Μπας βαν Γκέφεν, αναλυτής στη Rabobank. «Παρόλο που παρέχουν όση περισσότερη ρευστότητα μπορούν, αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα σοκ στην προσφορά που εμποδίζει την παραγωγή. Και βλέπουμε τους καταναλωτές να είναι ακόμα λιγότερο πρόθυμοι να δαπανήσουν, με τα καταστήματα κλειστά δεν μπορούν να ξοδέψουν».
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς έχει τώρα χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας από τότε που ανήλθε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ στα μέσα Φεβρουαρίου, με την πτώση να επιδεινώνεται από το κραχ στις τιμές πετρελαίου και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η παραγωγή των εργοστασίων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών. Αυτό πυροδότησε εκ νέου φόβους για παγκόσμια ύφεση καθώς η πανδημία παραλύει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει συντρίψει το επιχειρηματικό κλίμα.
Οι γαλλικές τράπεζες Natixis και SocGen υποχώρησαν κατά 17% και 14% αντίστοιχα, παρασύροντας την ευρύτερη αγορά σε πτώση 9,9%, σε χαμηλό εξαετίας. Ο ισπανικός δείκτης IBEX σημείωσε βουτιά 10,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, με τις μετοχές των τραπεζών Santander, BBVA, Caixabank και Banco de Sabadell να καταγράφουν απώλειες από 10,2% έως 13,7%.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση περίπου 10,6% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Διεθνείς αγορές: Βουτιά καταγράφουν οι μετοχές
Βουτιά κατέγραψαν σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ πτώση σημείωσε το δολάριο μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και τη συντονισμένη δράση άλλων κεντρικών τραπεζών για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος του κορονοϊού.
Οι δραστικές κινήσεις είχαν στόχο να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος καθώς η επικίνδυνη εξάπλωση του κορονοϊού έχει βάλει ουσιαστικά λουκέτο σε κάποιες χώρες, ωστόσο δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους επενδυτές.
Η Ευρώπη, που έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας, είδε τις βασικές χρηματιστηριακές της αγορές να βυθίζονται σχεδόν κατά 8% σε ένα βάρβαρο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα το πρωί.
Την αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης από τη Fed ακολούθησε σήμερα περαιτέρω χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με τη μορφή της δέσμευσης για αύξηση των αγορών διαπραγματεύσεων κεφαλαίων (ETF) και άλλων περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου.
Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επίσης αιφνιδίασε τις αγορές με μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,25%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διοχέτευσε περισσότερα χρήματα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η Νότια Κορέα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο 4 δισεκ. δολαρίων για για να προσπαθήσει να προστατέψει την οικονομία της από το σοκ του κορονοϊού,
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 16:00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν την κρίση.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε βουτιά 4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τις αρχές του 2017 ενώ ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2% καθώς τα μέτρα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές.
Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα τονίζουν πόση οικονομική ζημιά έχει ήδη κάνει ο κορονοϊός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τους επίσημους αριθμούς να αποτυπώνουν μείωση κατά 13,5% της βιομηχανικής παραγωγής και 20,5% των λιανικών πωλήσεων.
Στην Ασία, τα blue chips στη Σανγκάη υποχώρησαν 3% κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά 3,4%.
Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 κατακρημνίστηκε, κλείνοντας με βουτιά 9,7% — τη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ του 1987.
Η μείωση των επιτοκίων της Fed σε συνδυασμό με τη δέσμευση για περισσότερες αγορές ομολόγων οδήγησαν τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πτωτικά στο 0,68% από το 0,95% αργά την Παρασκευή.
Διαφορετική η εικόνα στην Ευρώπη, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα πολλών μηνών, καθώς οι επενδυτές συνέχιζαν να ανησυχούν για την ταχεία εξάπλωση του ιού εκεί. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 9,5 μηνών στο 0,74% και το 0,93% αντίστοιχα, με άνοδο έως και 13 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων επίσης αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης στο υψηλό τρεισήμισι μηνών στο 0,14%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 23 μονάδες βάσης στο 2,03%.
Η μείωση των αμερικανικών αποδόσεων είχε ασκήσει πιέσεις στο δολάριο νωρίς σήμερα αν και στη συνέχεια το αμερικανικό νόμισμα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους. Νωρίτερα σημείωσε πτώση 1,6% έναντι του ιαπωνικού γεν στο 106,37. Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα άνοδο σχεδόν 1% στο 1,1212 δολάριο.
Πηγή: ΑΠΕ