Νέα Υόρκη: Πώς μια «μοναδική» εκλογική διαδικασία κινδύνευσε να μετατραπεί σε φιάσκο

Το χάος που προκάλεσε το νέο σύστημα, οι υποψήφιοι που διεκδικούν το χρίσμα των Δημοκρατικών και γιατί όποιος το κερδίσει αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον δημαρχιακό θώκο.

Parallaxi
νέα-υόρκη-πώς-μια-μοναδική-εκλογική-780072
Parallaxi

Μεγάλη σύγχυση έχει προκαλέσει το νέο εκλογικό σύστημα που υιοθετήθηκε στη Νέα Υόρκη για την ανάδειξη του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος που θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο της μεγαλούπολης των ΗΠΑ.

Τι ακριβώς είναι το σύστημα ranked-choice

Η Νέα Υόρκη υιοθέτησε φέτος, μόνον για τις προκριματικές της εκλογές, το νέο σύστημα εκλογών με σειρά επιλογής (ranked-choice), το οποίο επιτρέπει στον ψηφοφόρο να ψηφίσει μέχρι και πέντε υποψηφίους, τους οποίους κατατάσσει με βάση την προτίμησή του.

Κατά την καταμέτρηση, ο υποψήφιος που θα καταταγεί στην χειρότερη θέση στο σύνολο των ψηφοδελτίων αποκλείεται και υπολογίζεται πλέον η δεύτερη επιλογή των ψηφοφόρων που τον είχαν στην πρώτη θέση. Ο μηχανισμός αυτός επαναλαμβάνεται στη συνέχεια έως ότου ένας υποψήφιος φτάσει το 50% των ψήφων.

Το σύστημα αυτό με τη σειρά επιλογής και τους αποκλεισμούς, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις ήδη παραδοσιακά σημαντικές καθυστερήσεις στη Νέα Υόρκη στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, μπορεί να μεταθέσει για τα μέσα Ιουλίου την ανακοίνωση του νικητή των προκριματικών.

Η διαδικασία μετατράπηκε σε φιάσκο

Ωστόσο, η παραπάνω φιλόδοξη προσπάθεια προκάλεσε τελικά χάος, αφού οι υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας παραδέχτηκαν δημοσίως ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα λάθος αποτελέσματα, αφού στο σύστημα εμφανίζονταν 135.000 ψήφοι περισσότεροι από ότι θα έπρεπε με βάση τα άτομα που είχαν ήδη λάβει μέρος στη διαδικασία.

Τα πρώτα αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα έδιναν προβάδισμα 10 μονάδων στον Eric Adams, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η διαφορά αυτή δεν εξασφάλιζε τη νίκη στον συγκεκριμένο υποψήφιο.

Με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη η ψαλίδα φάνηκε να μειώνεται ξαφνικά στις 2 μονάδες ανάμεσα στον Έρικ Άνταμς και την Κάθριν Γκαρσία που πέρασε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη θέση την Μάγια Ουάιλι.

Τα όσα συνέβησαν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των υποψηφίων, με τον Άνταμς να κάνει λόγο για παρατυπίες, την Γκαρσία από την πλευρά της να σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ανησυχητικό λάθος και την Ουάιλι να αφήνει αιχμές για κακή διαχείριση της όλης διαδικασίας.

Οι υπεύθυνοι της διαδικασίας ανέφεραν ότι το προσωπικό εργάζεται για να διαπιστώσει ακριβώς τι ήταν αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα, ενώ στη συνέχεια σημείωσαν ότι από λάθος δεν αφαιρέθηκαν δείγματα ψήφων που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του λογισμικού.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές

Ο αφροαμερικανός Έρικ Άνταμς στο παρελθόν ήταν αστυνομικός και τώρα διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο της Νέας Υόρκης, μετά από μια σειρά πολιτικών πόστων στα οποία βρέθηκε στο Μπρούκλιν. Ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν έμπειρο πολιτικό που είναι έτοιμος να αναλάβει το αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης, με τους αντιπάλους του πάντως να τον βάζουν στο στόχαστρο για υποθέσεις διαφθοράς.

Η Κάθριν Γκαρσία θέλει να γίνει η πρώτη δήμαρχος της Νέας Υόρκης αντιπροσωπεύοντας την «ρεαλιστική αριστερά» και έχοντας τη στήριξη των New York Times και Daily News. Η ίδια χρησιμοποιεί ως «όπλο» της, την πολύχρονη παρουσία της σε δημόσιο πόστο για να δείξει ότι γνωρίζει καλά το τι ακριβώς χρειάζονται οι πολίτες. Είχε θητεύσει στο πλευρό του ντε Μπλάζιο, ως σύμβουλος για την αρμοδιότητα σε θέματα αποχέτευσης.

Η δικηγόρος, Μάγια Ουάιλι, επίσης αφροαμερικανή, διεκδικεί τη δημαρχία ως Δημοκρατική. Παρουσιάζεται ως «ακτιβίστρια υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων» και έχει επίσης εμπειρία στο τιμ του ντε Μπλάζιο ως σύμβουλος στο γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Οι υπόλοιποι

Στην αφετηρία αυτής της περίπλοκης εκλογικής κούρσας έλαβαν θέσεις και οι εξής Δημοκρατικοί: ο ασιάτης δικηγόρος και μπίζνεσμαν Αντριου Γιάνγκ, ο οποίος κέρδιζε στις πρώτες δημοσκοπήσεις, η Νταϊάν Μοράλες, η οποία τυγχάνει «ακτιβίστρια της φιλελεύθερης Αριστεράς και πρώην διευθύντρια ΜΚΟ», ο Σκοτ Στρίνγκερ, ο Σον Ντόνοβαν, που υπήρξε υπουργός επί Ομπάμα, και ο Ρέιμοντ ΜακΓκουάιρ, ένας μπίζνεσμαν που διετέλεσε ανώτερο τραπεζιτικό στέλεχος (στην Citybank).

Γιατί ο νικητής των προκριματικών οδεύει αμέσως για τη δημαρχία;

Το 86% των Νεοϋρκέζων που συνδέονται με ένα κόμμα είναι Δημοκρατικοί, ο νικητής των σημερινών προκριματικών εκλογών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει στις 2 Νοεμβρίου, την ημέρα των γενικών εκλογών, και θα διαδεχθεί τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2014 και είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής.

Έπειτα από 16 μήνες στις οποίες η Νέα Υόρκη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας και βγαίνει λαβωμένη οικονομικά στην επόμενη μέρα των περιοριστικών μέτρων, ο νέος δήμαρχος της πόλης καλείται να δώσει ένα σύνθημα επανεκκίνησης.

Ένα από τα επίσης μεγάλα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί θα είναι αυτό της εγκληματικότητας, αφού τα περιστατικά ένοπλων επιθέσεων έχουν αυξηθεί κατά 73%. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει μεγάλη πίεση και από πλευράς των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα