Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Νομιμοποίηση μαριχουάνας και ευθανασίας

Τα πάντα για τη διαδικασία που έπεται

Parallaxi
νέα-ζηλανδία-νομιμοποίηση-μαριχουάν-601064
Parallaxi
Στιγμιότυπο Youtube

Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας καλούνται να αποφασίσουν για δυο σημαντικά, κοινωνικά ζητήματα, κατά τη διάρκεια των εκλογών αύριο Σάββατο: αν θα νομιμοποιήσουν τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς και αν είναι υπέρ της ευθανασίας. 

Μια ψηφοφορία υπέρ του “ναι” οδηγεί τη χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων στη κάστα των πιο φιλελεύθερων χωρών σε όλη την υφήλιο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, φαίνεται πως ο νόμος της ευθανασίας θα τεθεί σε ισχύ, ενώ αυτός σχετικά με τη χρήση κάνναβης παραμένει αβέβαιος.

Τα δύο δημοψηφίσματα διεξάγονται ταυτόχρονα με την ψήφο των πολιτών και των πολιτικών κομμάτων. Ως αποτέλεσμα, τα δημοψηφίσματα επισκιάστηκαν κάπως τόσο από τις πολιτικές εκστρατείες όσο και από το φετινό ξέσπασμα κοροναϊού. Στον πολιτικό αγώνα, η δημοφιλής πρωθυπουργός Jacinda Ardern φαίνεται έτοιμη να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, με το φιλελεύθερο Εργατικό Κόμμα να εκλέγει πολύ μπροστά από το συντηρητικό Εθνικό Κόμμα με επικεφαλής την Judith Collins.

Το μέτρο ευθανασίας, το οποίο θα επιτρέπει επίσης την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, θα εφαρμόζεται σε άτομα που πάσχουν από τελικές ασθένειες, είναι πιθανό να πεθάνουν εντός έξι μηνών και υπομένουν «αφόρητα» βάσανα.

Οι χώρες που επιτρέπουν κάποια μορφή ευθανασίας περιλαμβάνουν τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά, το Βέλγιο και την Κολομβία.

Το μέτρο μαριχουάνας θα επέτρεπε στους ανθρώπους να αγοράσουν έως και 14 γραμμάρια την ημέρα και να καλλιεργήσουν δύο φυτά. Άλλες χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική μαριχουάνα περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, την Ουρουγουάη, τη Γεωργία και μια σειρά από πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Λάρα Γκρέιβς, λέκτορας στην πολιτική της Νέας Ζηλανδίας στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το δημοψήφισμα για τη μαριχουάνα προορίζεται να αποτύχει.

Με πληροφορίες από independent.co.uk

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα