Νέες θεραπείες και ανακαλύψεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Ποιες τροφές τον αντιμετωπίζουν - Ξεκίνησαν θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα στο ΑΧΕΠΑ.
Νέες θεραπείες και ανακαλύψεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα ξεκίνησαν στο ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο κλινικών μελετών με συναίνεση των ασθενών, όπως ενημερώνει ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ κ. Συμεών Μεταλλίδης, υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς για τον κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ. Ενώ η Nature Crete Pharmaceuticals (NCP, ncp.gr), spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσε δύο ανακαλύψεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Συμεών Μεταλλίδης: «Θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα στο ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο κλινικών μελετών με συναίνεση των ασθενών».
«Έχουμε χρησιμοποιήσει σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων στο ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο κλινικών ερευνών, με συναίνεση των ασθενών, καθώς και σκευάσματα αντισωμάτων που αντλούνται -για να το πω απλά- από το αίμα ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Έχουμε άλλη μια κλινική μελέτη μονοκλωνικών που θα τρέξει τώρα μέχρι τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως υπάρχουν δύο σκευάσματα που έχουν εγκριθεί. Όμως και η διαδικασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν θα είναι εύκολη, όταν έρθουν τα εγκεκριμένα. Το μυστικό είναι, πως για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να χορηγηθούν νωρίς, πριν νοσήσει σοβαρά ο ασθενής.»
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”, ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ κ. Συμεών Μεταλλίδης, υπεύθυνος του κέντρου αναφοράς για τον κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ.
Στην παρατήρηση πως με δεδομένο το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων ασθενών, ο φόβος για το «πειραματικό» εμβόλιο, τελικά ωθεί πολλούς να συνεναίσουν στη συμμετοχή στην κλινική μελέτη ενός υπό δοκιμή φαρμάκου, ο ίδιος εξήγησε: «Για εμάς μετά την πόρτα του νοσοκομείου υπάρχει αθενής. Δεν κοιτάμε αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος ή αντιεμβολιαστής. Κοιτάμε να δώσουμε τη μάχη για να γίνει καλά. Όμως, ναι κατά κάποιον τρόπο ισχύει αυτό.»
Όσον αφορά τα ίδια τα σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων, υπό δοκιμή ή εγκεκριμένα, σημείωσε: Και αυτά έχουν τα προβλήματα τους. Μπορεί να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις, πρέπει να χορηγηθούν ενδοφλέβια ή και υποδόρια κάποια άλλα αν κυκλοφορήσουν. Πρέπει να γίνουν σε έναν ελεγχόμενο χώρο, να αναγνωριστεί και να λάβει τη θεραπεία αυτός που έχει τους παράγοντες κινδύνου.»
Ο κ. Μεταλλίδης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση τα σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον προληπτικό εμβολιασμό: «Φανταστείτε ότι δεν θα έρθουν μονοκλωνικά αντισώματα για το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, άρα θα πρέπει να γίνει επιλογή αυτών που έχουν κατά κύριο λόγο πολλούς παράγοντες κινδύνου για να κάνουν σοβαρή νόσηση. Αυτή θα είναι η λογική χρήσης τους, όταν θα έρθουν και θα πρέπει να στηθεί μια μεγάλη υποδομή για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς για να μπορούν να χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα.»
«Σκεφτείτε πως ούτε το πρωτόκολλο δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα, την προτεραιοποίηση δηλαδή. Αυτό θα πρέπει να γίνει για αποφυγή παρεξηγήσεων. Διότι όταν μια θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη σε όλους, αφού πρακτικά δεν μπορούσε να έχουμε αντισώματα για 10 εκ Έλληνες, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Αυτοί θα οριστούν, ώστε – όταν κάποιος έχει 3-4 παράγοντες κινδύνου, να δικαιούται να πάρει μονοκλωνικά αντισώματα.»
Η Nature Crete Pharmaceuticals (NCP, ncp.gr), spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει δύο σημαντικές ανακαλύψεις των επιστημόνων της οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19, στοχεύοντας συντηρημένες πρωτεΐνες του ιού, δηλαδή πρωτεΐνες για τις οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί λειτουργικές μεταλλάξεις:
- Η πρώτη αφορά ουσίες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα (μαϊντανός, σέλινο, κουμ-κουατ) και έχουν αποτρεπτική και θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες, με τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών αλλά και βιολογικών μεθόδων απέδειξαν ότι η φυσική πολυφαινόλη φορτουνελλίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο κουμ-κουατ, αλλά και ανάλογά της που βρίσκονται στο σελινο και το μαϊντανό, δρουν σε κύριες πρωτεΐνες του κορωνοϊού (κύρια πρωτεάση, MPro) και εμποδίζουν τη δράση της, αναστέλλοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η ανακάλυψη αυτή τίθεται άμεσα στην διάθεση του κοινού για ελεύθερη χρήση. H NCP θεωρεί ότι η αξιοποίηση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση της λοιμώξεως, και αποτελεί μια προσφορά τόσο της εταιρείας, όσο και του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνία.
Η επιστημονική εργασία των αποτελεσμάτων (συνεργασία επιστημόνων της NCP, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θράκης) έγινε δεκτή για δημοσίευση στο διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Molecules.
- Η δεύτερη αφορά στη φυσική φαινολική ουσία παρα-κυμένιο (p-cymene). Η ουσία αυτή, που βρίσκεται σε αρωματικά φυτά, προέκυψε ότι δρα εκλεκτικά στην πρωτεΐνη nucleocapsid του κορωνοϊού, εμποδίζοντας την λειτουργία της και αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παράλληλα, δρα και στην νουκλοπορωτεΐνη του ιού της γρίπης με ανάλογη δράση. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία δρά και προστατευτικά, προφυλάσσοντας τα κύτταρα από την μόλυνση, και μπορεί να αποτελέσει βάση για φάρμακο με κοινή δράση στις δύο ασθένειες (γρίπη και COIVID-19). Τα αποτελέσματα αυτά που προέκυψαν από την συνεργασία των επιστημόνων της NCP, και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θράκης δημοσιεύθηκαν στο διεθνές έγκυρο περιοδικό Pharmacology Research and Perspectives.
Ανάλογα του παρα-κυμενίου έχουν ήδη πατενταριστεί διεθνώς (WO2021/160768) και η NCP βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμακευτικού σκευάσματος.
Η NCP είναι spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιολογίας, και είναι μέλος του Elevate Greece και του cluster Βιολογικών Εταιρειών HBio.