Νέο κύμα κορονοϊού σε πολλές χώρες – Κοντά στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης η Βρετανία
Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ιαπωνία τις ημέρες των Ολυμπιακών.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Ιταλία: «Ξεκίνησε το τέταρτο κύμα κορονοϊού», λέει το ίδρυμα Gimbe, αλλά η πίεση επί των νοσοκομείων είναι σαφώς περιορισμένη
Το ιταλικό ίδρυμα ερευνών Gimbe ανακοίνωσε σήμερα ότι “η χώρα εισήλθε, εκ των πραγμάτων, στο τέταρτο κύμα κορονοϊού”. “Ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο απ΄ό,τι μπορούν να καταγράψουν τα επίσημα στοιχεία”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Gimbe, Νίνο Καρταμπελότα.
Την τελευταία εβδομάδα, όλα τα στοιχεία παρουσιάζουν ανοδική τάση: τα νέα περιστατικά είναι 31.963, έναντι 19.390 της προηγούμενης. Οι θάνατοι 111 έναντι 76. Και οι πολίτες που διαγνώσθηκαν θετικοί είναι 70.310, ενώ από 15 μέχρι τις 21 Ιουλίου ήταν 49.310.
Οι ασθενείς με κορονοϊο στις ΜΕΘ της χώρας αυξήθηκαν κατά 14,5% και οι εισαγωγές στις νοσοκομειακές πτέρυγες κατά 34,9%.
Παράλληλα, όμως, το ίδρυμα Gimbe υπογραμμίζει ότι η πίεση επί των νοσοκομείων είναι ακόμη σαφώς περιορισμένη. Μόνον το 2% των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει μολυνθεί με κορονοϊό, ποσοστό που αυξάνεται στο 3% σε ό,τι αφορά το σύνολο των νοσοκομειακών κλινών.
Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στα δυο μεγάλα νησιά της Ιταλίας: στις πόλεις Καλτανισέτα και Ραγκούζα της Σικελίας και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.
Ιαπωνία: O αριθμός των νέων μολύνσεων ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 10.000 – αριθμός ρεκόρ 3.865 κρουσμάτων καταγράφηκε στην πρωτεύουσα
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιαπωνία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10.000, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon, μετά την ανακοίνωση της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο ότι στην πρωτεύουσα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 3.865 νέων μολύνσεων.
Χθες Τετάρτη η πόλη που φιλοξενεί του Ολυμπιακούς Αγώνες κατέγραψε 3.177 νέα κρούσματα, ενώ σε εθνικό επίπεδο τα νέα κρούσματα έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 9.570, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Ιαπωνίας έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επικοινωνεί την επείγουσα φύση της κατάστασης ώστε να αναχαιτιστεί η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ενώ νωρίτερα ο ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της χώρας προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη φάση της πανδημίας από την έναρξή της και κάλεσε και εκείνος την κυβέρνηση να στείλει ένα “σαφέστερο, ισχυρότερο μήνυμα” για τους αυξανόμενους κινδύνους, μεταξύ των οποίων και προς το σύστημα υγείας.
“Η μεγαλύτερη κρίση είναι ότι η κοινωνία δεν μοιράζεται μια αίσθηση κινδύνου”, είπε ο Σιγκέρου Όμι ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Η ιαπωνική κυβέρνηση θα παρατείνει την κατάσταση στη έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και στην Οκινάουα μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ σκέφτεται να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Οσάκα καθώς και τρεις ακόμη νομαρχίες γύρω από το Τόκιο. Σύμφωνα με το Kyodo, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα θα αποφασίσει αύριο για το τι μέλλει γενέσθαι και με άλλες περιοχές.
Η έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων αυξάνει την ανησυχία για τους Ολυμπιακούς, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα υπό πρωτοφανείς συνθήκες περιλαμβανομένης μιας απαγόρευσης θεατών στους περισσότερους χώρους διεξαγωγής των αγωνισμάτων.
Επίσης φέρνει σε ακόμη πιο δεινή θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει το ποσοστό αποδοχής του να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ανέλαβε την εξουσία ενόψει της κούρσας για την διαδοχή στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και τις γενικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες γι αυτόν τον χρόνο.
Ο Όμι είπε ότι οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν στον περιορισμό των κρουσμάτων, αλλά πολύ περισσότεροι παράγοντες απειλούν να προκαλέσουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ανάμεσά τους η παρουσία της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Δέλτα, η κούραση του πληθυσμού από τα περιοριστικά μέτρα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Ο πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε και σήμερα ότι δεν θεωρεί πως οι Αγώνες συμβάλλουν στην αύξηση των μολύνσεων χάρη στα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται.
Μόλις το 26,5% των κατοίκων της Ιαπωνίας είναι πλήρως εμβολιασμένο και η εμβολιαστική εκστρατεία συνάντησε πρόσφατα προβλήματα στις προμήθειες των σκευασμάτων.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν σήμερα 24 νέα κρούσματα που συνδέονται με τους Αγώνες, ανάμεσα τους και τρεις αθλητές, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 193 από την 1η Ιουλίου.
Όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της διοργάνωσης “Τόκιο 2020”, δύο άτομα από το εξωτερικό που εμπλέκονται στους Αγώνες εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19.
Ο εκπρόσωπος Μάσα Τακάγια είπε στους δημοσιογράφους ότι καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι σοβαρή και ότι ένα τρίτο άτομο που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο πήρε ήδη εξιτήριο.
Οι συμμετέχοντες στους Αγώνες που θα ολοκληρωθούν στις 8 Αυγούστου και άλλοι εμπλεκόμενοι από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού εντός της “ολυμπιακής φούσκας” ή στην ευρύτερη πόλη.
“Απ΄ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση μόλυνσης που να έχει εξαπλωθεί στον πληθυσμό του Τόκιο από τους αθλητές ή από το ολυμπιακό κίνημα”, δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Άνταμς.
Το Τόκιο βρίσκεται για τέταρτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει καθ΄όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών αλλά τα μέτρα, τα οποία είναι εθελοντικά ως επί το πλείστον, έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.
Έρευνα UCL: Κοντά στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης η Βρετανία
Το 87% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αυτή τη στιγμή έναν βαθμό ανοσίας κατά του κορωνοϊού, είτε λόγω λοίμωξης είτε λόγω εμβολίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL.
Οι ίδιοι επιστήμονες, ωστόσο, αναφέρουν πως λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα το όριο για επίτευξη ανοσίας της αγέλης στη χώρα έχει ανέβει στο 93% του πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, ένας τόσο μεγάλος βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού καθιστά ήδη πιο δύσκολη τη διασπορά του ιού, εκτιμούν οι ερευνητές του UCL, κάτι που ίσως εξηγεί την απρόσμενη μείωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Ο καθηγητής του UCL Καρλ Φρίστον δήλωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά αλλά όχι ακόμα στο σημείο της ανοσίας της αγέλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις πραγματικού χρόνου βασισμένες σε δυναμικά αιτιακά μοντέλα».
Και ο ειδικός στους κορωνοϊούς Δρ Ντέιβιντ Μάθιους από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δηλώνει στην Daily Telegraph σχετικά με τις νέες εκτιμήσεις ότι η χώρα είναι πράγματι «πολύ κοντά» στην ανοσία της αγέλης.
«Αν υποθέσουμε ότι τίποτα πραγματικά απρόσμενο δε θα συμβεί, τότε αυτή η πανδημία έχει στην ουσία τελειώσει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρώ ότι δε θα δούμε μια μεγάλη αύξηση αυτόν το χειμώνα ή σοβαρά επίπεδα θανάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Μάθιους.
Προειδοποίησε επίσης ότι «εν τέλει όλοι μας θα συναντηθούμε με τον ιό και είναι πολύ καλύτερο να το κάνουμε εμβολιασμένοι».
Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας, τα περιστατικά κορωνοϊού έχουν αρχίσει να μειώνονται σε όλες τις περιοχές της Αγγλίας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Πολλοί επιστήμονες, πάντως, τονίζουν ότι για να συμφωνήσουν με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις περί φθίνουσας πορείας του τρέχοντος κύματος της πανδημίας θα πρέπει να δουν τα αποτελέσματα της άρσης των περιορισμών στην Αγγλία που έγινε στις 19 Ιουλίου, καθώς και πτώση στον αριθμό την νοσηλευόμενων, που έχει ξεπεράσει τις 6 χιλιάδες.
Πάντως η εβδομαδιαία αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αγγλία χθες έπεσε στο 27% από το 30% για την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.
Γαλλία: Το Παρίσι χαρακτηρίζει μεροληπτική την απόφαση της Αγγλίας να διατηρήσει την καραντίνα που επιβάλλει, λόγω κορονοϊού, στις αφίξεις από τη Γαλλία
Η διατήρηση της καραντίνας στην Αγγλία για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γαλλία είναι “ακατανόητη” και “μεροληπτική”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
“Είναι υπερβολικό και ακατανόητο σε υγειονομικό επίπεδο (…) Δεν στηρίζεται επιστημονικά”, δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο LCI.
“Είναι μια απόφαση μεροληπτική σε βάρος των Γάλλων, εφόσον αυτή η καραντίνα δεν αφορά όλους τους Ευρωπαίους, ούτε καν των χωρών που έχουν πιο δύσκολες υγειονομικές καταστάσεις από τη δική μας λόγω της παραλλαγής Δέλτα ή κάποιας άλλης”, πρόσθεσε.
Οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαιρούνται από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, από την υποχρέωση καραντίνας στην Αγγλία, εκτός από τις αφίξεις που προέρχονται από τη Γαλλία.
Το Λονδίνο απέκλεισε τη Γαλλία “λόγω της παραλλαγής Βήτα, της περίφημης νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, που αντιπροσωπεύει λιγότερο των 5% των μολύνσεων στη Γαλλία” και που αφορά κυρίως τα εξωχώρια εδάφη όπως η Ρεϊνιόν που έχουν πολύ λίγες ροές ταξιδιωτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Κλεμάν Μπον.
Ο Γάλλος υφυπουργός εξέφρασε επίσης τη λύπη του που τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν κλειστά για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την ΕΕ, ενώ οι Αμερικανοί τουρίστες γίνονται και πάλι δεκτοί στην Ευρώπη.
“Θα έπρεπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να κρατήσουμε στο μανίκι μας το πλεονέκτημα αυτής της αμοιβαιότητας ώστε να διαπραγματευθούμε καλύτερα με τους Αμερικανούς. Η Ευρώπη συνολικά θα έπρεπε να διεξαγάγει μια διαπραγμάτευση λίγο πιο σκληρή”, είπε.
Ενώ οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να ξανανοίξουν τα σύνορά τους στους Αμερικανούς, υπό τον όρο ότι θα έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τον χώρο Σένγκεν, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία δεν μπορούν πλέον να εισέρχονται στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020.
Κίνα: Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εστία κρουσμάτων εδώ και μήνες λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα
Η πιο πρόσφατη, περιορισμένη έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα έχει πλέον επεκταθεί σε πολλές επαρχίες, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, που είναι αντιμέτωπες με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.
Η Κίνα, όπου πρωτοεντοπίστηκε η covid-19 στα τέλη του 2019, είχε καταφέρει ως την άνοιξη του 2020 σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της. Όμως μια πρόσφατη εστία της ασθένειας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουλίου στην πόλη Νανκίν, στην ανατολική Κίνα, έχει εξαπλωθεί πλέον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εδώ και μήνες.
Τα πρώτα κρούσματα της covid-19 εντοπίστηκαν σε εννέα εργαζόμενους του αεροδρομίου της παλιάς “πρωτεύουσας του νότου”. Πλέον 171 άνθρωποι στην επαρχία Ζιανγκσού, γειτονική της Σανγκάης, είναι θετικοί στον SARS-CoV-2, ενώ η covid-19 έχει εξαπλωθεί σε άλλες τέσσερις επαρχίες.
Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις αρχές της Ζιανγκσού, εγείροντας ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.
Η Κίνα, η πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, έχει ήδη χορηγήσει 1,6 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 (αποκλειστικά κινεζικά), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι κάτοικοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στόχος είναι να ανοσοποιηθεί το 65% του πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας πριν το τέλος του έτους.
Άλλη μία εστία της covid-19 έχει εντοπιστεί στη χώρα στα νοτιοδυτικά πορώδη σύνορα της Κίνας με τη Μιανμάρ.
Στη Ζιανγκσού οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δήλωσε ο Λου Ζινγκ, υγειονομικός αξιωματούχος της επαρχίας.
“Τα ίντερνετ καφέ, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα μπαρ καραόκε ακόμη και οι βιβλιοθήκες στη Νανκίν έχουν κλείσει”, τόνισε.
Ήδη το σύνολο των 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης έχουν υποβληθεί δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για κορονοϊό, ενώ από χθες Τετάρτη ξεκίνησε η τρίτη εκστρατεία τεστ, όπως ανακοίνωσε η δημαρχία της Νανκίν.
Στην τεράστια και πυκνοκατοικημένη επαρχία Σετσουάν εντοπίστηκαν σήμερα τρία νέα κρούσματα covid-19, ενώ στο Πεκίνο δύο, τα πρώτα εδώ και έξι μήνες.
Η AstraZeneca ελπίζει να διευθετήσει τη νομική διένεξη με την ΕΕ για το εμβόλιό της κατά της COVID-19 τις ερχόμενες εβδομάδες
H AstraZeneca ελπίζει ότι θα διευθετήσει μια νομική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τερματίζοντας ενδεχομένως μια διαμάχη που απασχόλησε πολύ τη φαρμακοβιομηχανία και τις Βρυξέλλες φέτος.
Η εταιρία διεξάγει συνομιλίες με την ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρουντ Ντόμπερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της βιοφαρμακευτικής εταιρίας.
“Ελπίζουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια διευθέτηση”, είπε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα πως οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19 έφθασαν τα 1,17 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο και αύξησε τις προβλέψεις για το μέλλον.
Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στην παράδοση περίπου 319 δισ. δόσεων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες πωλεί σε τιμή κόστους, χωρίς κέρδος. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν 572 εκατ. δολάρια στην Ευρώπη και 455 εκατ. στις αναδυόμενες χώρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του σουηδοβρετανικού ομίλου.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου την περίοδο αυτή αυξήθηκε 20% σε ετήσια βάση στα 15,5 δισεκ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά 40% στα 2,1 δισεκ.
Ο όμιλος υποστηρίζει πως η πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του σε ανάπτυξη και η πρόσφατη απόκτηση της Alexion υποστηρίζουν την ανάπτυξή του περαιτέρω μακροπρόθεσμα.
Η AstraZeneca αυξάνει επίσης τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους προκειμένου κυρίως να αντανακλούν τη συμβολή της Alexion, η εξαγορά της οποίας έχει μόλις ολοκληρωθεί, αλλά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της COVID-19.
“Η AstraZeneca δημιούργησε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάπτυξης χάρη σε μια στέρεα επίδοση σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις παθολογίες”, κυρίως στην ογκολογία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Πασκάλ Σοριό.
Ο σουηδοβρετανικός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ότι εξασφάλισε την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξαγορά έναντι 39 δισεκ. δολαρίων της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας Alexion η οποία ειδικεύεται σε σπάνιες ασθένειες.
“Η AstraZeneca εξακολουθεί να αναγνωρίζει τους κινδύνους και τις σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την επίδραση της COVID-19, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης επίδρασης νέων φαρμάκων κατά του ιού που βρίσκονται τώρα σε κλινική ανάπτυξη”.
Την παρασκευή του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca, από τα πρώτα στην αγορά παρόλο που ο όμιλος δεν είχε μέχρι τότε μεγάλη παρουσία στα εμβόλια, ακολούθησαν πολλά προβλήματα για τον όμιλο, κυρίως αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του και ανησυχίες έπειτα από περιστατικά θρόμβων αίματος –αν και πολύ σπάνια σε σχέση με τα εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί. Σε αυτά προστέθηκε μια αντιδικία με τις Βρυξέλλες για τις παραδόσεις εμβολίων.
Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε εξάλλου πως η AstraZeneca εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιδιώξει έγκριση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19 στις ΗΠΑ, αν και η διαδικασία κρατάει περισσότερο από όσο αναμενόταν, επειδή (το εμβόλιο) μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί εκεί στο μέλλον.
“Η απλή απάντηση είναι πρόκειται για ένα σημαντικό εμβόλιο. Και πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στο μέλλον, άρα θέλουμε να καταθέσουμε αίτηση και να εξασφαλίσουμε έγκριση για αυτό”, είπε, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει έγκριση, αν και η χώρα έχει αρκετές προμήθειες προκειμένου να εμβολιάσει τον πληθυσμό της χωρίς αυτό.
Ο Σοριό είπε πως η εταιρία δεν χρειάζεται την έγκριση των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία του εμβολίου, Vaxzervia, σε όλο τον κόσμο. Κάπου 170 χώρες το έχουν εγκρίνει πριν από τη χρήση του.
“Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί όταν χρειαστεί”, είπε.
Ινδία: Διήμερο lockdown θα επιβληθεί στο κρατίδιο Κεράλα καθώς αυξάνονται τα κρούσματα
Η Κεράλα στη νότια Ινδία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή διήμερου lockdown, την ώρα που οι ομοσπονδιακές αρχές σχεδιάζουν να στείλουν ειδικούς για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της covid-19 στο κρατίδιο αυτό που τον τελευταίο καιρό έχει αναχθεί σε επίκεντρο της ασθένειας σε όλη τη χώρα.
Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία έχει μειωθεί μετά το καταστροφικό δεύτερο κύμα της επιδημίας που έφερε στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 επιταχύνεται. Όμως ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τις αρχές να μην άρουν βιαστικά τα περιοριστικά μέτρα.
Με περίπου 154.000 ενεργά κρούσματα covid-19 στην Κεράλα εντοπίζεται το 37,1% του συνόλου των ενεργών κρουσμάτων της Ινδίας. Εξάλλου στο κρατίδιο καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στη χώρα.
“Έκτακτα αυστηρά μέτρα τίθενται σε ισχύ σε περιοχές όπου το ποσοστό θετικότητας είναι υψηλό”, ανέφερε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του κρατιδίου, ανακοινώνοντας “πλήρες lockdown” από την Κυριακή.
Στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων επτά από τις 14 περιοχές της Κεράλα παρατήρησαν αυξητικές τάσεις στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
Σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι στέλνει έξι ειδικούς για να παρακολουθούν τις πλέον πληγείσες περιοχές στην Κεράλα και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές ώστε να καταρτίσουν στρατηγική για τον περιορισμό της επιδημίας.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αφήσει τις κυβερνήσεις των κρατιδίων ελεύθερες να αποφασίζουν για την επιβολή lockdown αλλά και το άνοιγμα των περιοχών, ένα άνισο σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει επιτρέψει την εμφάνιση νέων εστιών της covid-19 την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται σε προηγούμενα επίκεντρα της νόσου.
Σήμερα στην Ινδία ανακοινώθηκαν 43.509 νέα κρούσματα covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 31,54 εκατομμύρια.
Το δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, το βιομηχανικό κέντρο της Ινδίας, καταγράφει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μετά την Κεράλα, αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου στη χώρα.
Το Μαχαράστρα, το κρατίδιο που επλήγη περισσότερο από το δεύτερο κύμα της επιδημίας, άρχισε να αίρει τους περιορισμούς τον Ιούνιο προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Μιανμάρ: Με την επιδημία στη χώρα να βρίσκεται σε έξαρση, ξεκίνησε ο εμβολιασμός των κρατουμένων
Περισσότεροι από 600 κρατούμενοι στην κεντρική φυλακή της Μιανμάρ εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 την πρώτη ημέρα της εκστρατείας ανοσοποίησης των κρατούμενων, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι στρατιωτικές αρχές πασχίζουν να ελέγξουν το κύμα μολύνσεων σε όλη τη χώρα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη Μιανμάρ παρουσιάζει έξαρση από τον Ιούνιο, με 4.980 μολύνσεις και 365 θανάτους να ανακοινώνονται χθες Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο γιατροί και γραφεία κηδειών εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι.
Με τους νεκρούς λόγω covid-19 να αυξάνονται, η χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία, σχεδιάζει να ανεγείρει 10 νέα αποτεφρωτήρια στη Ρανγκούν, τα οποία θα μπορούν να καίνε περισσότερες από 3.000 σορούς ημερησίως, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.
Οι κρατούμενοι στη φυλακή Ινσέιν της Ρανγκούν πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για την έξαρση της covid-19 στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπου κρατούνται πολλοί φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές.
Η εφημερίδα Global New Light of Myanmar, επικαλούμενοι αξιωματούχους από τη φυλακή, ανέφερε ότι χθες Τετάρτη 610 κρατούμενοι εμβολιάστηκαν κατά της covid-19, ενώ πολλοί ακόμη θα ανοσοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις προμήθειες των εμβολίων.
“Πρόκειται για την πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού των κρατουμένων”, δήλωσε αξιωματούχος της φυλακής, σχολιάζοντας ότι έγινε για προληπτικούς λόγους και διαψεύδοντας ότι υπάρχει εστία covid-19.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, 2.500 κρατούμενοι έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν σε σύνολο περισσότερων από 9.000.
Το κρατικό δίκτυο MRTV μετέδωσε χθες ότι οι στρατιωτικές αρχές της Μιανμάρ σκοπεύουν να εμβολιάσουν κατά της covid-19 το σύνολο των 40.000 κρατουμένων της χώρας.
Εξάλλου ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα περισσότερη διεθνή συνεργασία από τα μέλη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και “φιλικές χώρες” προκειμένου η Μιανμάρ να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επιδημία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ