Top

Nέο μεταλλαγμένο στέλεχος – Θερίζει ο κορονοϊός στην Βουλγαρία και στην Πολωνία

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
nέο-μεταλλαγμένο-στέλεχος-θερίζει-ο-κ-734218
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ινδία

Η Ινδία εντόπισε ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη ξανά με πολύ υψηλά ποσοστά νέων μολύνσεων από covid-19 και θανάτους.

Η ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας των δειγμάτων που ελήφθησαν από ασθενείς με κορονοϊό στην πολιτεία Μαχαράστρα έδειξε μεταλλάξεις στον ιό που δεν ταιριάζουν με αυτές που έχουν παρατηρηθεί στις ήδη γνωστές μεταλλάξεις, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Μαχαράστρα είναι μία από τις πλέον πληγείσες πολιτείες της Ινδίας, όμως το υπουργείο επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το νέο στέλεχος ευθύνεται για την άνοδο των κρουσμάτων cοvid-19 εκεί ή σε άλλες πολιτείες.

Ούτε τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ούτε αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία “δεν έχουν βρεθεί σε αριθμούς ικανούς ώστε να μπορούν είτε να σχετιστούν άμεσα είτε να εξηγήσουν τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων σε κάποιες πολιτείες”, τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Στην Ινδία έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, αλλά και αυτά της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 47.262 νέες μολύνσεις covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις αρχές Νοεμβρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 11,7 εκατομμύρια. Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ο αριθμός των θανάτων από covid-19 αυξήθηκε το προηγούμενο 24ωρο κατά 275, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί φέτος. Συνολικά 160.441 άνθρωποι έχουν υποκύψει από κορονοϊό στην Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Αρκετές πολιτείες ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις ενόψει της ινδουιστικής γιορτής Χόλι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι “συνιστά έντονα” στις πολιτείες να περιορίσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις ενόψει του φεστιβάλ αυτού.

“Σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε χαλάρωση στην αυστηρή τήρηση των κανόνων (…) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να χάσουμε την πρόοδο και τα οφέλη που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής η χώρα μας στη διαχείριση του ιού”, τόνισε.

Ανήσυχη για τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επεκτείνει την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της cοvid-19 για να περιλάβει όλους τους ενήλικες άνω των 45 ετών και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Μέχρι τώρα μπορούσαν να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και όσοι ενήλικες άνω των 45 ετών αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο όταν ξεκίνησε η εκστρατεία στην Ινδία.

Η Ινδία σκοπεύει να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια από το 1,35 δισεκατομμύριο πολίτες της ως τον Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή έχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, αν και το ποσοστό σε αναλογία πληθυσμού είναι μικρότερο.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 4.851 νέα κρούσματα κορονοϊού, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία για την υγεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά η Βουλγαρία, η χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 312.741 κρούσματα του νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία και 12.307 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Πολωνία

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 29.978 νέα κρούσματα κορονοϊού–νέο ρεκόρ κρουσμάτων– την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Η χώρα μάλιστα κατέγραψε σήμερα και ρεκόρ θανάτων για το 2021 με 575 ασθενείς να έχουν καταλήξει από επιπλοκές της covid-19 το τελευταίο 24ωρο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο των θεάτρων, των εμπορικών κέντρων, των ξενοδοχείων και των κινηματογράφων έπειτα από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που προκάλεσε η εμφάνιση της παραλλαγής του στελέχους του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Ωστόσο υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί ενόψει των διακοπών του Πάσχα, όταν αναμένεται οι πολίτες να συρρέουν στις εκκλησίες και να συγκεντρώνονται στα σπίτια στην έντονα θρησκευόμενη αυτή καθολική χώρα.

“Πρέπει να καταπνίξουμε το τρίτο κύμα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα ανακοινώσουμε νέους περιορισμούς …οι οποίοι θα επιβληθούν στη διάρκεια της εβδομάδας πριν και μετά τις διακοπές του Πάσχα”, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει λεπτομέρειες.

Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 2.120.671 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 50.340 θανάτους.

Το ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη χώρα είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο 2020 στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Πολωνία πιθανόν να χρειαστεί να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού εκ νέου έπειτα από την καταγραφή σήμερα αριθμού ρεκόρ νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ανακοίνωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πρωθυουργού Μίχαλ Ντβόρτσικ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο των θεάτρων, των εμπορικών κέντρων, των ξενοδοχείων και των κινηματογράφων έπειτα από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που προκάλεσε η εμφάνιση της παραλλαγής του στελέχους του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Ωστόσο υπάρχουν συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί ενόψει των διακοπών του Πάσχα, όταν αναμένεται οι πολίτες να συρρέουν στις εκκλησίες και να συγκεντρώνονται στα σπίτια στην έντονα θρησκευόμενη αυτή καθολική χώρα.

“Αναμένουμε τα οριστικά στοιχεία, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχουμε πάνω από 29.000 νέα κρούσματα”, δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News ο Ντβόρτσικ.

Στην περίπτωση αυτή θα καταρριφθεί ο ημερήσιος αριθμός ρεκόρ των 27.875 νέων κρουσμάτων που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.

“Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που θα τις επικοινωνήσουμε αύριο”, πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο είδος των μέτρων.

Γαλλία

Ο επόμενος μήνας θα είναι “κόλαση” για το γαλλικό νοσοκομειακό σύστημα εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο επικεφαλής της ΜΕΘ σε νοσοκομείο του Παρισιού Ζαν-Φρανσουά Τιμσί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράρ Νταρμαμέν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV εκτίμησε ότι η χώρα έχει μπροστά της πολλές δύσκολες εβδομάδες εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην επιβολή νέου λοκντάουν σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροζελίν Μπασελό διακομίσθηκε σε νοσοκομείο με COVID-19, ενώ η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν πήρε εξιτήριο μετά τη νοσηλεία της για λίγες μέρες, εν μέσω ενός γρήγορα κλιμακούμενου τρίτου κύματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Η υπουργός Πολιτισμού θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για λίγες μέρες, αναφέρει το υπουργείο της σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι “η κατάστασή της είναι σταθερή και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας”.

“Ο γιατρός της συνέστησε αυξημένη παρακολούθηση στο νοσοκομείο για κάποιες προσεχείς μέρες”, δήλωσαν παράλληλα πηγές του περιβάλλοντός της στο AFP.

Η 74χρονη υπουργός Πολιτισμού είχε ανακοινώσει το Σάββατο με μήνυμά της στο Twitter ότι διεγνώσθη θετική στον νέο κορονοϊό “έπειτα από αναπνευστικά συμπτώματα” που παρουσίασε.

Η Ροζελίν Μπασελό είναι το δεύτερο μέλος της γαλλικής κυβέρνησης που ασθένησε πρόσφατα από τον νέο κορονοϊό και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, μετά την 59χρονη υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία είχε εισαχθεί την Παρασκευή στο νοσοκομείο.

Η Μπορν ανακοίνωσε σήμερα σε μήνυμά της στο Twitter ότι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση, οκτώ ημέρες μετά την διάγνωσή της με COVID-19.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει χθες Τρίτη το βράδυ στο Reuters ότι η Μπορν τα πήγαινε καλά, μετά την μεγάλη αδυναμία που αισθανόταν την περασμένη εβδομάδα.

Πρώην υπουργός Υγείας, η Μπασελό διορίστηκε τον Ιούλιο επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού, διαδεχόμενη στη θέση αυτή τον Φρανκ Ριστέρ, ο οποίος επίσης είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πριν από έναν χρόνο. Μετά τον διορισμό της, η Μπασελό χειάστηκε να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στον κόσμο του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων τα μουσεία, ο κινηματογράφος και ο τομέας του ζωντανού θεάματος, που έχουν κλειστές τις πύλες τους από τις 30 Οκτωβρίου.

Η COVID-19 έχει επισήμως στοιχίσει τη ζωή σε 92.935 ανθρώπους στη Γαλλία, όπου οι ενδείξεις για έξαρση της επιδημίας πληθαίνουν εδώ και μέρες.

Συνολικά 27.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με COVID-19 σε γαλλικά νοσοκομεία και χθες ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στους 4.634, σε σύγκριση με τους σχεδόν 5.000 κατά το δεύτερο λοκντάουν του Νοεμβρίου και των περισσότερων από 7.000 τον Απρίλιο του 2020.

“Ο επόμενος μήνας θα είναι κόλαση. Πέσαμε σε τοίχο. Περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα”, δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Τιμσί, επικεφαλής της ΜΕΘ σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Κίνα: Εμβολιάστηκες; Θα έχεις έκπτωση στα ψώνια σου

Αυστρία

Η Βιέννη και οι δύο ακόμη περιφέρειες της ανατολικής Αυστρίας θα κλείσουν όλα τα μη αναγκαία καταστήματα για πολλές ημέρες το Πάσχα σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, μεταδίδουν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Οι τρεις περιφέρειες, η Βιέννη και η γύρω περιφέρεια της Κάτω Αυστρίας, καθώς και η Μπούνγκερλαντ, που συνορεύει με την Ουγγαρία, επεξεργάζονται την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων με το υπουργείο Υγείας, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε την Δευτέρα ότι η δέσμη μέτρων θα παραμείνει ως έχει στην υπόλοιπη χώρα.

Από τις εννέα περιφέρειες της Αυστρίας, αυτές οι τρεις είναι οι πλέον πληγείσες , ενώ σε αυτές κυριαρχεί η μεταδοτικότερη βρετανική παραλλαγή του ιού, που προκαλεί σοβαρότερη νόσηση που απαιτεί μακρύτερη νοσηλεία.

Ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσόμπερ έκανε λόγο για «επικείμενη κατάρρευση» των αυστριακών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Τον περασμένο μήνα, η Αυστρία χαλάρωσε τα μέτρα του lockdown, επιτρέποντας το άνοιγμα και των μη αναγκαίων καταστημάτων. Αυτά θα ξανακλείσουν από την Πέμπτη 1 Απριλίου και μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Οι σχολικές διακοπές στην περιφέρειες αυτές θα παραταθούν για μία εβδομάδα ή θα μετατραπούν σε εξ αποστάσεως παρακολούθηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Τα μέτρα είναι λιγότερα αυστηρά από εκείνα που ανακοινώθηκαν αρχικά στην γειτονική Γερμανία , σύμφωνα με τα οποία ακόμη και καταστήματα πρώτης ανάγκης επρόκειτο να κλείσουν την περίοδο του Πάσχα και οι πολίτες να κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, για να ανακληθούν σήμερα από την γερμανική κυβέρνηση.

Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα έχει μια έκτακτη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων σήμερα το πρωί προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αφού συμφώνησαν χθες Τρίτη να παρατείνουν το lockdown ως τις 18 Απριλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.

“Η καγκελάριος κάλεσε εκ νέου τους πρωθυπουργούς σήμερα στις 11:00 (…) και πιστεύω ότι θα έχουμε μια κρίσιμη συζήτηση για το τι συνέβη πριν δύο ημέρες”, δήλωσε ο Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, σε ομιλία του.

Στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η Μέρκελ πίεσε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, ανατρέποντας τα σχέδια στα οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα αυτό τον μήνα για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων.

Όμως οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αντιστάθηκαν και συμφώνησαν μόνο να ζητήσουν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια του Πάσχα, προκειμένου να ανασχεθεί το τρίτο κύμα της επιδημίας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, με τις επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο lockdown και τους γιατρούς να λένε ότι τα νέα μέτρα δεν αρκούν για να αποτρέψουν την εκθετική άνοδο των πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ δέχονται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία εξαιτίας του αργού ρυθμού των εμβολιασμών και ενός σκανδάλου διαφθοράς για την αγορά προστατευτικών μασκών από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Το ποσοστό του κόμματος σημειώνει πτώση ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανία ανακοίνωσε 15.813 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.690.523, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 248 και έφτασαν τους 75.212.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες παραμένει σταθερός στο 108.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 8.861 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 1.431 κρουσμάτων στην Μόσχα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.483.471.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 401 θάνατοι, ενώ από την έναρξη της πανδημίας συνολικά έχουν καταγραφεί 96.219 θάνατοι.

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε ρεκόρ 342 θανάτων σε μια ημέρα εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται ρεκόρ θανάτων από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε ένα 24ωρο στη χώρα, μετά το χθεσινό των 333 θανάτων σε μια μέρα.

Ο Στεπάνοφ πρόσθεσε σήμερα ότι 14.174 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν επίσης το 24ωρο που πέρασε.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει συνολικά 1.579.906 κρούσματα κορονοϊού και 30.773 θανάτους από την COVID-19.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι η Ουκρανία ενισχύει τους μεθοριακούς ελέγχους και αξιώνει από τους επισκέπτες να έχουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού και ότι τα νέα μέτρα εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση τη Δευτέρα το βράδυ και τέθηκαν σε ισχύ.

Η χώρα των 41 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πληγεί από μια αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ αναφέρθηκε σε ένα τρίτο κύμα της επιδημίας στη χώρα του.

Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον Νοέμβριο, οδηγώντας τις αρχές στην πρωτεύουσα Κίεβο και ορισμένες περιοχές να επιβάλλουν αυστηρό λοκντάουν.

Λίβανος

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.851 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών που μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 444.865.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 42 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 5.850 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην αραβική χώρα.

Η Βηρυτός αναμένει 92.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χαμάντ Χάσαν. Ως τώρα, έχουν ανοσοποιηθεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Αναμένεται επίσης να εισαχθούν στη χώρα ποσότητες δόσεων του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik V.

Καλπάζει η πανδημία στον κόσμο-Πρόβλημα στο Χόνγκ Κόγκ με εμβόλιο Pfizer

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πληροφόρησε την ιταλική βουλή σχετικά με τη θέση της χώρας του ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, θα πρέπει να γίνει κάθε τι δυνατό για την επίλυση της κρίσης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Ο στόχος πρέπει να είναι να εμβολιάσουμε όσο γίνεται περισσότερους πολίτες στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου εμβολιάζονταν καθημερινά 170.000 πολίτες και ότι ο στόχος είναι η Ιταλία να μπορέσει να χορηγεί 500.000 δόσεις την ημέρα. «Γίνεται μεγάλη αναφορά στην στρατηγική αυτονομία, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την ενιαία αγορά, αλλά σήμερα η πρώτη στρατηγική αυτονομία είναι εκείνη των εμβολίων. Στο θέμα της εκστρατείας εμβολιασμού πρέπει να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ένωσης», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ξανανοίξουν και στις κόκκινες ζώνες. Η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει το αναγκαίο «ελεύθερο» για την επιστροφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά σχολεία μετά το Καθολικό Πάσχα, το οποίο φέτος γιορτάζεται στις 4 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σοβαρό βήμα προς τα πίσω. Η προστασία των γυναικών από την βία και γενικότερα η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες αποτελούν βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, ότι αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

`Αναφερόμενος, τέλος, στην χθεσινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι κατά την συνομιλία τους έγινε αναφορά «στη σημασία του να αποφεύγονται διχαστικές πρωτοβουλίες και στην ανάγκη να τυχαίνουν σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παπούα Νέα Γουινέα

Η Παπούα Νέα Γουινέα κατέγραψε χθες 351 νέα κρούσματα κορονοϊού και δύο θανάτους καθώς έφθασαν από την Αυστραλία 8.000 εμβόλια για να βοηθήσουν τους υγειονομικούς υπαλλήλους που εργάζονται στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία της νησιωτικής αυτής χώρας.

Στη χώρα αυτή αυξήθηκαν κατά 1.000 τα κρούσματα μέσα σε έξι ημέρες, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο ελεγκτής του Εθνικού Κέντρου Αντιμετώπισης της Πανδημίας Ντέιβιντ Μάνινγκ.

Οι αρχές έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και έχουν επιβάλει τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν καταγραφεί 4.109 κρούσματα κορονοϊού και 39 θάνατοι από covid-19, κυρίως από τις αρχές του μήνα.

Τα μισά από τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, Τρίτη, ήταν ασυμπτωματικά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι ο κορονοϊός κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις και υγειονομικοί υπάλληλοι είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι η πανδημία έχει προσβάλει το εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας “σαν ανεμοστρόβιλος” με τις υπηρεσίες να κλείνουν καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας ασθενούν.

Μόνο 60.680 τεστ για τον κορονοϊό έχουν πραγματοποιηθεί σε έναν πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων κατοίκων, σχεδόν όλοι εκ των οποίων κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, πολλοί μάλιστα σε απομονωμένα ορεινά χωριά.

Η επείγουσα αποστολή παρτίδων εμβολίου από την αυστραλιανή κυβέρνηση είναι η πρώτη που φθάνει στη χώρα και θα χορηγηθεί στους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα