Νέοι και νέες από Θεσσαλονίκη υψώνουν τη φωνή τους για την περιβαλλοντική κρίση
Οι ανησυχίες των νέων για το περιβάλλον εντείνονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Οι ανησυχίες των νέων για το περιβάλλον εντείνονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυτές θα γίνονται πιο εμφανείς και συχνές τόσο, η νέα γενιά θα καλείται να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που τις συνοδεύουν. Παράλληλα όμως η κινητοποίηση και η ενεργός συμμετοχή σε δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική κρίση φαίνεται πως αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων. Το COP26 που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, υπογράμμισε ακριβώς αυτή τη διάθεση συμμετοχικότητας των νέων ώστε να βρεθούν λύσεις σε ένα πρόβλημα που έχει έρθει για να μείνει.
Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η ActionAid! Κινητοποιεί νέες και νέους ώστε να χαράξουν μέσω της συμμετοχή τους, μια περιβαλλοντική πολιτική και να γίνουν μέρος της λήψης αποφάσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Με όχημα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «YOUROTRIP», φέρνει κοντά νέους ανθρώπους από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ρουμανία και Αυστρία) για να συζητήσουν αλλά και να προτείνουν ιδέες που θα κάνουν το μέλλον καλύτερο για όλες και όλους.
Ο Παναγιώτης Καλαϊτζής, φοιτητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (19 ετών), ο Αντώνης Πέτρας, φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (25 ετών) και ο Ιωάννης Τοπαλίδης, φοιτητής Μουσικής τεχνολογίας (18 ετών) είναι μόνο τρείς από τους νέους του Κέντρου της ActionAid στη Θεσσαλονίκη που ταξίδεψαν μέχρι σήμερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Δανία και Ρουμανία στο πλαίσιο του YΟUROTRIP και μαζί με νέους και νέες απ’ όλη την Ευρώπη αποτέλεσαν μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Σκοπός τους είναι να καταγράψουν και να μεταφέρουν στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσεις χάραξης πολιτικών ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακούγεται μεγαλεπήβολο αλλά με σωστό σχεδιασμό οδηγεί σε πρακτικές λύσεις.
«Κάθε πράξη μας εξαρτάται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, εξηγεί ο Παναγιώτης και προσθέτει: «οι σπουδές μου αφορούν το δάσος, τους πνεύμονες ζωής. Αν αυτά καταστραφούν δεν θα μπορέσω να εκπληρώσω τους στόχους των σπουδών μου αλλά και δεν θα έχω την ζωή που ονειρεύομαι».
Σήμερα, πολλοί νέοι υψώνουν με κάθε τρόπο τις φωνές τους προτείνοντας καινοτόμες λύσεις στα οικολογικά προβλήματα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη μας. Για τον Παναγιώτη το να ακουστούν οι φωνές των νέων και αυτοί/αυτές να είναι ενεργά μέλη της τοπικής κοινότητας αλλά και των εθνικών επιτροπών είναι καθοριστικής σημασίας. «Είναι σημαντικό να εκφέρουμε άποψη σε ζητήματα που αφορούν το άμεσο μέλλον μας» αναφέρει με τον Αντώνη να προσθέτει ότι «πρόκειται για κάτι που αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει ουσιαστικά τους πάντες και τα πάντα», ομολογώντας όμως πως νιώθει ότι η δυναμική των νέων είναι εκεί αλλά χρειάζεται και τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εξουσίας να συμμεριστούν τους φόβους, τις ιδέες και τις ελπίδες τους.
Οι ίδιες φωνές και αντιδράσεις εμφανίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό δημιουργεί την ελπίδα, ότι οι πολίτες του μέλλοντος ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και οργανώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, διαδραστικά εργαστήρια και συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών/εθνικών φορέων βάζουν τα θεμέλια για ένα πράσινο μέλλον. «Οι νέοι μπορούν να αντιδράσουν με δράσεις σαν αυτές που είδαμε και μάθαμε στο YOUROTRIP», υποστηρίζει ο Ιωάννης, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο ταξίδι ανταλλαγής, στην Βίτσα του Δήμου Ζαγορίου.
«Ανταλλάξαμε ιδέες για τα φαινόμενα που παρατηρούνται στις χώρες των άλλων συμμετεχόντων σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Στο ίδιο ύφος, ο Παναγιώτης θεωρεί πως οι συζητήσεις που έγιναν με τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις, είχαν ενδιαφέρον καθώς τους έφεραν κοντά με σπουδαστές που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για ένα θέμα που αφορά τους πάντες από όποια χώρα και αν κατάγονται.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντώνης, «η κλιματική αλλαγή, μέσα στις καταστροφές, τον φόβο και τις αλλαγές που επιφέρει, φαίνεται πως άθελα της αποτέλεσε πυλώνα συσπείρωσης, συνεργασίας, συμφιλίωσης και κοινής δράσης για τόσο πολλούς νέους στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο»!
Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, προωθεί την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού. Στόχος είναι μέσα από τις δράσεις του να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους, δημιουργώντας το πλαίσιο για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε μία βιώσιμη πόλη.
*Το κείμενο έχει επιμεληθεί η ActionAid