Ο νέος κοροναϊός έχει μεταλλαχθεί σε δύο τύπους

Από τους οποίους ο ένας είναι πιο επιθετικός.

Parallaxi
ο-νέος-κοροναϊός-έχει-μεταλλαχθεί-σε-δ-541971
Parallaxi

Ο νέος κοροναϊός έχει μεταλλαχθεί σε δύο τύπους, από τους οποίους ο ένας είναι πιο επιθετικός, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει δύο στελέχη του νέου κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, από τα οποία το ένα είναι πιο επιθετικό από το άλλο, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί τουλάχιστον μια φορά. Θεωρούν μάλιστα δυνατό ένας άνθρωπος να μολυνθεί και από τα δύο στελέχη.

Οι Κινέζοι ερευνητές της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “National Science Review” της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι μετά τη μετάδοση του νέου κοροναϊού από τα ζώα στους ανθρώπους, το αρχικό στέλεχος εξελίχθηκε σε ένα νέο τύπο και από τότε και τα δύο στελέχη μεταδίδονται στους ανθρώπους.

Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών, ενώ το λιγότερο επιθετικό (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος. Το επιθετικό στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν, αλλά στις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το ηπιότερο στέλεχος S.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι στην αρχή της εξάπλωσης της νόσου, οι ασθενείς τύπου L είχαν εντονότερα συμπτώματα και έσπευσαν πρώτοι στα νοσοκομεία, γι’ αυτό διαγνώσθηκαν συχνότερα. Οι ερευνητές θεωρούν επίσης πιθανό ότι τα δρακόντεια μέτρα των κινεζικών αρχών είχαν μεγαλύτερη επίπτωση στο επιθετικό στέλεχος L, με αποτέλεσμα το ηπιότερο στέλεχος S να κερδίσει έδαφος στην πορεία.

Λόγω του μικρού δείγματος των ασθενών (103), στους οποίους βάσισαν τις εκτιμήσεις τους, οι Κινέζοι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματα τους είναι προκαταρκτικά και χρειάζονται επιβεβαίωση από μεγαλύτερη μελέτη, με συνδυασμό γενετικών, επιδημιολογικών και κλινικών δεδομένων.

‘Αλλοι επιστήμονες στη Βρετανία χαρακτήρισαν ενδιαφέροντα τα πρώτα αυτά ευρήματα, αλλά εξέφρασαν την επιφύλαξη τους για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Εφόσον όντως ο νέος κοροναϊός έχει διπλό «πρόσωπο», η ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου -κάτι που πλέον αναμένεται από το 2021- θα είναι πιο δύσκολη.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί ως χειρότερο δυνατό σενάριο να μολυνθεί έως το 80% του πληθυσμού της χώρας (με σχετικά υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων) και οι επιστήμονες της χώρας προβλέπουν ότι το ξέσπασμα του ιού θα διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες.

31 νέοι θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας ξεπέρασε τους 3.000 νεκρούς στη χώρα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης καταγράφηκαν 139 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, από 119 μία ημέρα νωρίτερα, και 31 νέοι θάνατοι.

Όλοι οι νέοι θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης· στην μεγαλούπολη Ουχάν, την πρωτεύουσά της, υπέκυψαν 23 ασθενείς. Ο συνολικός απολογισμός της επιδημίας ανήλθε σε 3.012 νεκρούς.

Το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανήλθε σε 80.409 στην ηπειρωτική Κίνα αφότου εμφανίστηκε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Βασ. Κικίλια με τον Γερμανό ομόλογό του Γενς Σπαν για το θέμα της αντιμετώπισης του κοροναϊού

Στη σημασία μεγαλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των Αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κοροναϊού συμφώνησαν χθες το βράδυ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Γερμανός ομόλογός του Γενς Σπαν (Jens Spahn) σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η επικοινωνία, όπως επισημαίνεται, έγινε με αφορμή το δεύτερο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, την Παρασκευή. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας, ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο κ.Κικίλιας, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα