Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ
Ο Χρήστος Λεοντής.
Θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην πρόταση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά για τον διορισμό του Χρήστου Λεοντή στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και της Κατερίνας Τσατσαρώνη στη θέση του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ.
Υπέρ και για τα δύο πρόσωπα τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η ΝΔ δήλωσε “παρών” για τον κ. Λεοντή και “κατά” για την κ. Τσατσαρώνη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε “ναι” για τον κ. Λεοντή και “κατά” για την κ. Τσατσαρώνη. Το ΚΚΕ δήλωσε “παρών” και για τα δύο πρόσωπα. Το Ποτάμι δήλωσε “ναι” για τον κ. Λεοντή και “παρών” για την κ. Τσατσαρώνη. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε “ναι” για τον κ. Λεοντή και “παρών” για την κ. Τσατσαρώνη. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε “ναι” για τον κ. Λεοντή και “όχι” για την κ. Τσατσαρώνη.
«Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει ξεκινήσει και έχει αποκτήσει έναν σταθερό βηματισμό που αφορά και την πυκνότητα του προγράμματος του και με παγκόσμια ειδησεογραφικά γεγονότα και έχει κάνει και πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και υπογράμμισε:
«η ΕΡΤ είναι η πρώτη, η οποία προχώρησε στην συγκρότηση και παροχή προς τους πολίτες της νέας υπηρεσίας της υβριδικής τηλεόρασης που πάνω στη συμβατική τηλεόραση μπορεί να έχει και τις λεγόμενες on demand υπηρεσίες, και αυτή η παροχή σε συνδυασμό με το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο που υπάρχει στη χώρα που είναι το αρχείο της ΕΡΤ, μπορεί να καταστήσει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ξεχωριστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».
«Θα ήταν ως εκ τούτου η ευχή μου στο νέο ΔΣ να προτεραιοποιήσει αυτές τις πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες» είπε ο Νίκος Παππάς, ενόψει της απόφασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο Χρ. Λεοντής κατέστησε σαφή τη βούλησή του τα προγράμματα της ΕΡΤ να είναι προσανατολισμένα σε τομείς που είναι συνυφασμένοι με την καλλιέργεια, τον πολιτισμό, την ιστορία, την τέχνη και το δυναμικό της ΕΡΤ να ενθαρρυνθεί ώστε να αναπτύξει τις δημιουργικές του ικανότητες.
Παρά την τελική στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία όλα τα κόμματα επισήμαναν την μεγάλη διαδρομή του Χρ. Λεοντή. Αντίθετο κλίμα όμως επικράτησε για την πρόταση που αφορά στο πρόσωπο της κ. Τσατσαρώνη λόγω της επαγγελματικής της σχέσης με τους ΑΝΕΛ (σ.σ. στον τομέα επικοινωνίας-μετακλητή υπάλληλος στους ΑΝΕΛ στη Βουλή).
«Νομίζω ότι ο ομιλών, εάν είναι ευάλωτος σε κάποια κριτική αυτή δεν είναι της επιλογής προσώπων με κομματικές περγαμηνές. Θα ήθελα να ανακαλέσετε στη μνήμη σας ποιους έχουμε προτείνει ως υπουργείο για τους εποπτευόμενους φορείς και να συμφωνήσουμε ότι ούτε ο κ. Ταγματάρχης είχε ένσημα και περγαμηνές στράτευσης στο κόμμα του οποίου έχω την τιμή και το βάρος να υπηρετώ, ούτε ο κ. Τσακνής, ούτε ο κ. Κωστόπουλος, ούτε ο κ. Λεοντής. Από εκεί και μετά δεν θα πάμε και στο άλλο άκρο να θεωρούμε αρνητική προϋπόθεση την στράτευση ενός ανθρώπου ή την επαγγελματική του λειτουργία δίπλα στον αρχηγός ενός κόμματος το οποίο κυβερνάει» είπε ο Νίκος Παππάς και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να προσυπολογίσουν ότι στο βιογραφικό της κυρίας Τσατσαρώνη καταγράφεται και η πορεία της στην εταιρεία μετρήσεων AGB και συνεπώς γνωρίζει πως οι εταιρείες αυτές λειτουργούν και άρα θα μπορεί να υπερασπιστεί με τρόπο άρτιο, ως γνώστης, τα συμφέροντα του Οργανισμού.
«Το επάγγελμά μου ασκώ, δεν ασκώ πολιτική. Τεχνοκράτης είμαι και πιστεύω ότι θα βοηθήσω στην εξέλιξη της ΕΡΤ και να γίνει εμπορικά αποτελεσματική κρατώντας την ποιότητά της» είπε, από την πλευρά της, η κ. Τσατσαρώνη.
«Δεν αμφισβήτησα τις ικανότητές σας, ούτε και την εμπειρία σας, αλλά επικαλείστε μια στενή σχέση με τον κ. Καμμένο» είχε πει νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι η κ. Τσατσαρώνη έχει ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης, καθώς είναι υπεύθυνη επικοινωνίας και ομοϊδεάτης του κ. Καμμένου. Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε πάντως να υπογραμμίσει, σε αντιδιαστολή με την επιλογή της κ. Τσατσαρώνη, ότι η πρόταση για τον κ. Λεοντή, είναι μια πρόταση που “εκπέμπει κάτι”, καθώς είναι ένα πρόσωπο κύρους με μια διαδρομή, που αναλαμβάνει θέση με θεσμικό ρόλο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
*Ο Χρήστος Λεοντής (11 Μαΐου 1940) είναι Έλληνας συνθέτης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Δημιουργός μιας πλούσιας δισκογραφίας, έχει επίσης γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και κυρίως για το θέατρο.
Του έχουν απονεμηθεί τέσσερα βραβεία. Το πρώτο για Τραγούδι (1963), το δεύτερο για Κινηματογράφο (1966)- Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη «Με τη λάμψη στα μάτια»),το τρίτο για Θέατρο (2004)- βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος», για τη μουσική στη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (Εθνικό Θέατρο, καλοκαίρι 2004) και το τέταρτο για την εν γένει καλλιτεχνική προσφορά του – Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» (Μεγάλο Βραβείο του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης – 2009 «Κύκλος δημιουργικής μουσικής»), καλύπτοντας έτσι όλους τους χώρους της μουσικής του δραστηριότητας.
Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Καρόλου Κουν στο Θέατρο Τέχνης από το 1973 μέχρι το 1982.
Μαζί με άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες, (Παλλάντιος, Χατζιδάκις, Αντωνίου, Κουνάδης, Κουρουπός, Χριστοδουλίδης, Χουβαρδάς Μιχαλακόπουλος κ.ά.) ίδρυσε την εταιρεία «ΚΟΜΜΟΣ», με σκοπό την ανεύρεση, τη διάσωση, την έρευνα και την έκδοση της μουσικής που γράφτηκε από όλους τους Έλληνες συνθέτες για το Αρχαίο Ελληνικό δράμα.
Από το 2001, ύστερα από πρόσκληση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε σε σεμινάρια μεταπτυχιακούς φοιτητές της θεατρολογίας, Ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, με αντικείμενο τη μουσική στο θέατρο και ιδιαίτερα στο Αρχαίο Ελληνικό δράμα.
Το 2007 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ), το 2008 επίτιμος Δημότης της πόλεως των Χανίων και το 2011 επίτιμος Δημότης της πόλεως της Κάτω Αχαϊάς.