Διεθνή

Nεπάλ: Συνετρίβη αεροσκάφος με 72 επιβαίνοντες- Ανασύρθηκαν 67 πτώματα

Βίντεο με τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν από τη μοιραία συντριβή του αεροσκάφους με τους 72 επιβαίνοντες στο Νεπάλ

Parallaxi
nεπάλ-συνετρίβη-αεροσκάφος-με-72-επιβαί-960460
Parallaxi

Αεροσκάφος με 72 επιβαίνοντες συνετρίβη στην περιοχή Ποχάρα του Νεπάλ (κεντρικά), ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Yeti Airlines, στην οποία ανήκει.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στο σημείο της συντριβής έχουν ήδη ανασυρθεί πτώματα.

«Επέβαιναν σε αυτό 68 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος… ομάδες διάσωσης μεταβαίνουν στο σημείο, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν υπάρχουν επιζώντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας Στουνταρσάν Μπαρταούλα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τοπικός αξιωματούχος που μίλησε στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα διευκρίνισε πως το αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση προς την Ποχάρα από την πρωτεύουσα Κατμαντού, συνετρίβη κοντά στον ποταμό Σέτι.

Μεταξύ των επιβατών ήταν ξένοι υπήκοοι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Ινδία, τη Ρωσία, την Ιρλανδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. «Η διάσωση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν υπάρχουν επιζώντες», δήλωσε ο Σουνταρσάν Μπαρταούλα.

Το αεροπλάνο συνετρίβη μεταξύ του παλιού και του νέου αεροδρομίου της Ποκάρα στο κεντρικό Νεπάλ. Ακόμα, τα συντρίμμια είχαν πάρει φωτιά και οι διασώστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, όπως δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος, Γκουρουντούτα Ντακάλ. «Οι διασώστες έχουν ήδη φτάσει εκεί και προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Όλες οι υπηρεσίες επικεντρώνονται τώρα στο να σβήσουν πρώτα τη φωτιά και να διασώσουν τους επιβάτες».

Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Jagannath Niroula, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Νεπάλ. «Ο καιρός ήταν καθαρός».

Η τοπική τηλεόραση έδειξε πυκνό μαύρο καπνό να αναβλύζει από το σημείο της συντριβής καθώς σωστικά συνεργεία και πλήθη ανθρώπων συγκεντρώθηκαν γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Στο δικινητήριο αεροσκάφος ATR 72 που εκμεταλλευόταν η Yeti Airlines του Νεπάλ επέβαιναν 72 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη, τέσσερα μέλη του πληρώματος και 10 ξένοι υπήκοοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Sudarshan Bartaula.

Εκατοντάδες διασώστες έψαχναν το σημείο της συντριβής στην πλαγιά του λόφου.

Το αεροπλάνο ήταν 15 ετών, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι ασυνήθιστα στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, καθώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.

UPDATE- 10: 25:

Τουλάχιστον 40 νεκροί μετά την αεροπορική τραγωδία

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε συντριβή αεροσκάφους της Yeti Airlines στην περιοχή Ποχάρα του Νεπάλ (κεντρικά), όπως δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ· πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη μικρή αυτή χώρα των Ιμαλαΐων τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια.

Εκατοντάδες διασώστες συνέχιζαν να ερευνούν τον χώρο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, που είχε ξεκινήσει την πτήση του από την πρωτεύουσα Κατμαντού.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Τζαγκανάθ Νιρούλα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ. «Ο καιρός ήταν καλός».

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το σημείο της συντριβής καθώς διασώστες και κάτοικοι της περιοχής είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το αεροπορικό δυστύχημα αυτό είναι το πλέον πολύνεκρο στο Νεπάλ από τον Μάρτιο του 2018, όταν πτήση της US-Bangla συνετρίβη στο Κατμαντού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 από τους 71 επιβαίνοντες, σύμφωνα με το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Στο δικινητήριο αεροσκάφος ATR 72 που ανήκε στη νεπαλέζικη αεροπορική εταιρία Yeti Airlines επέβαιναν 72 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και τέσσερα μέλη του πληρώματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Σουνταρσάν Μπαρταούλα.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Νεπάλ δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός και ένας Αργεντινός υπήκοος.

Το αεροσκάφος είχε ηλικία 15 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του πλανήτη, μεταξύ των οποίων το Έβερεστ, καθώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να επικρατήσουν επικίνδυνες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

UPDATE- 12.23- Στους 67 οι νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους

Στους 67 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από τη συντριβή αεροσκάφους της Yeti Airlines στην Ποχάρα του Νεπάλ (κεντρικά), στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη μικρή αυτή χώρα των Ιμαλαΐων τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια.

«Τριάντα ένα (πτώματα) έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός Α.Κ. Τσέτρι, προσθέτοντας ότι άλλα 36 πτώματα βρέθηκαν στη χαράδρα όπου το αεροσκάφος συνετρίβη .

Εκατοντάδες διασώστες συνέχιζαν να ερευνούν τον χώρο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 72 ανθρώπους και εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα Κατμαντού προς το αεροδρόμιο της Ποχάρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΤΦ

 UPDATE: 68 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τους 72 επιβαίνοντες έχουν επιβεβαιωθεί οι 68 ως νεκροί, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τους 4 αγνοούμενους.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας δηλώνουν ότι οι πιθανότητες να εντοπιστεί κάποιος ζωντανός είναι ελάχιστες, έως μηδαμινές.

πηγή – skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα