Νευροκόπι: Άναψαν τζάκια, σόμπες και καλοριφέρ
Ο δήμος ζητά ανώτατο επίδομα θέρμανσης και πλαφόν στα καυσόξυλα
Τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ήδη ανάψει στα σπίτια στο Νευροκόπι της Δράμας, ενώ τα καλοριφέρ καίνε στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια από τις αρχές της εβδομάδας.
Ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και ο υδράργυρος έδειξε μόλις ένα βαθμό Κελσίου στο Οχυρό, αποτελώντας τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα.
«Πλέον χειμώνιασε στο Νευροκόπι και η πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα για εμάς ήταν όταν ο υδράργυρος έδειξε έναν βαθμό Κελσίου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα είμαστε σ’ αυτές τις θερμοκρασίες, οπότε πρέπει να ανάβει η σόμπα, να υπάρχει καύσιμη ύλη για να ζεσταίνονται τα σπίτια», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης.
Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «μπορεί στο dna των κατοίκων να είναι το κρύο, όμως φέτος οι τιμές της καύσιμης ύλης προβληματίζουν. Όταν το βραδάκι η θερμοκρασία φτάνει στο μηδέν δεν μπορείς να μην ανάψεις θέρμανση». Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια, λόγω κόστους, το πετρέλαιο και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και με πέλλετ, ενώ για να βγάλει τον χειμώνα μία μέση οικογένεια χρειάζονται περίπου 20 τόνοι ξύλου.
Ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου εκτίμησε πως λόγω της αυξημένης τιμής και στα καυσόξυλα αρκετοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν φέτος προβλήματα. «Πέρσι που δεν είχαμε αυτές τις τιμές και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου έφτασαν σε ρεκόρ χορήγησης βοηθημάτων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους. Ζητάμε να δοθεί το ανώτατο επίδομα θέρμανσης και να μπει πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα, γιατί δεν θα φτάσουν τα καυσόξυλα του δασαρχείου», τόνισε.
Η δημοτική αρχή σχεδιάζει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να συγκεντρώσει αναλυτικά τις θερμοκρασίες από τους τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή και να τις συμπεριλάβει σε μία επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. «Θα σας πω μόνο ένα στοιχείο. Μία στις τέσσερις ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Από τις 365 μέρες του έτους, περίπου τις 100 είμαστε κάτω από το μηδέν», ανέφερε ο δήμαρχος.
Πηγή: ΑΠΕ