Διεθνή

Ο γγ του ΟΗΕ προειδοποιεί εκ νέου εναντίον του κινδύνου παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Ενώ παροτρύνει το προσωπικό να αγωνιστεί κατά του ρατσισμού.

Parallaxi
ο-γγ-του-οηε-προειδοποιεί-εκ-νέου-εναντ-593022
Parallaxi

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες εναντίον του κινδύνου «παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για «εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικους», εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα επισιτιστικά συστήματά μας δεν λειτουργούν πλέον και η πανδημία του κορονοϊού επιδεινώνει την κατάσταση», εκτίμησε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που συνοδεύει μελέτη του ΟΗΕ για το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας πως εν έτει 2020 «πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να φάνε όταν πεινάνε».

«Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά κάτω από 5 ετών πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξής τους, δηλαδή πάνω από το ένα παιδί στα πέντε στον κόσμο», τόνισε.

«Φέτος, άλλοι 49 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας εξαιτίας της κρίσης» που προκαλεί η πανδημία, πρόσθεσε.

«Ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό θα αυξηθεί πολύ γρήγορα», προεξόφλησε ο Γενικός Γραμματέας, ζητώντας να υπάρξει κινητοποίηση «κατά προτεραιότητα εκεί όπου ο κίνδυνος είναι πιο οξυμένος».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε ιδίως προστασία για τους εργαζόμενους στον τομέα των τροφίμων, τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ενίσχυση της στήριξης στη βιομηχανία των τροφίμων, αλλά και των εμπορικών ανταλλαγών, για να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας των δικτύων διανομής.

Απηύθυνε επίσης έκκληση να δημιουργηθούν προγράμματα επισιτιστικής αρωγής, ειδικά για παιδιά που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σχολικά γεύματα.

Για τον επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι απολύτως εφικτό να αναπτυχθούν υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα για να εξαλειφθεί η πείνα στον πλανήτη.

Τον Απρίλιο, ο ΟΗΕ είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αναμένεται εκρηκτική αύξηση των ανθρώπων που υφίστανται οξύ υποσιτισμό εξαιτίας της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο.

Ο Γκουτέρες παροτρύνει το προσωπικό να αγωνιστεί κατά του ρατσισμού

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη του προσωπικού του Οργανισμού ότι δεν είναι απαγορευμένο να συμμετέχουν, ως πρόσωπα, στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε δεκάδες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ εναντίον του ρατσισμού, σε εσωτερική επιστολή του για να ξεκαθαριστεί οποιαδήποτε σύγχυση για την πολιτική του θεσμού.

Οι κανονισμοί του ΟΗΕ, σημείωσε ο Γκουτέρες, δεν ορίζουν «επ’ ουδενί πως τα στελέχη του προσωπικού οφείλουν να δείχνουν ουδετερότητα, ή αμεροληψία, όταν βρίσκεται αντιμέτωπα με τον ρατσισμό».

«Απεναντίας, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στο να εκφράζεται αλληλεγγύη σε ειρηνικές πράξεις διαμαρτυρίας, εάν αυτό γίνεται με την ιδιότητα του προσώπου και μόνο», πρόσθεσε.

Στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει πως πρόσφατη οδηγία της επιτροπής δεοντολογίας του ΟΗΕ είχαν σκοπό «να τονιστεί η ανάγκη να εξισορροπηθούν τέτοιες δραστηριότητες» με «τα επίσημα καθήκοντά μας».

Τις διαδηλώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ειρηνικές, τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ πυροδότησε ο θάνατος ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς.

Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί εμπρησμοί, λεηλασίες και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς που διαδηλώνουν καταγγέλλοντας τις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις και ανισότητες και τη χρήση υπέρμετρης βίας από την αστυνομία να επιλέγουν ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας, ενώ ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να τους ακούσουν και να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού με αφορμή τον θάνατο του Φλόιντ — κηδεύτηκε χθες στο Χιούστον — έγιναν επίσης σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

«Η θέση» των Ηνωμένων Εθνών για τον ρατσισμό «είναι ξεκάθαρη: αυτή η μάστιγα αντίκειται προς τον Καταστατικό Χάρτη μας» και εναντιώνεται «σε θεμελιώδεις αξίες μας», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Καθημερινά, κάνοντας τη δουλειά μας σε όλο τον κόσμο, καταβάλλουμε προσπάθεια να προωθήσουμε τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, να καταπολεμήσουμε τους αποκλεισμούς και τον ρατσισμό σε όλες τις εκδηλώσεις του», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα