Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να ζητά κατά προτεραιότητα ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Κατά προτεραιότητα ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από αίτημα του Κοινοβουλίου, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τη δυνατότητα στη Βουλή να ζητάει κατά προτεραιότητα ελέγχους που έχει προγραμματίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό τον τίτλο “Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης”, το οποίο δίνει καθοριστικές αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.
“Προβλέπεται, για πρώτη φορά και ακολουθώντας γενικευμένη πρακτική στις δημοκρατικές χώρες, ότι η Βουλή θα δύναται, κατά την ενημέρωσή της από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του ετήσιου προγράμματος ελέγχων του Δικαστηρίου, να ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένους από τους προγραμματισθέντες ελέγχους ή να εκφράζει ενδιαφέρον για τη διενέργεια και άλλων ελέγχων με αντικείμενο αδυναμίες στα συστήματα δημόσιας διαχείρισης. Η διάταξη έχει συνταχθεί κατά τρόπο που να καθίσταται απολύτως σεβαστή η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, που διέπει τις σχέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη Βουλή”, αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι, αφού προβλέπεται πως, αν κριθεί αναγκαίο, λόγω της ιδιαίτερης φύσεως και των απαιτήσεων κάποιων τέτοιων ελέγχων, μπορεί με απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου αυτοί οι έλεγχοι να διενεργηθούν από ειδικό κλιμάκιο, στο οποίο μπορεί να συμμετέχουν και δικαστικοί λειτουργοί.
Επίσης, αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσω της διενέργειας ειδικών ελέγχων, να εντοπίζει παθογένειες στη δημόσια διαχείριση, να αναλύει τα αίτιά τους και να διατυπώνει συστάσεις για την αντιμετώπισή τους. Έτσι, με τις προωθούμενες διατάξεις το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο, που είναι συγχρόνως και ο ανώτατος ελεγκτικός θεσμός στη χώρα, καλείται να παράσχει, ως ο βασικός δημοσιονομικός σύμβουλος του κράτους, την αναγκαία ενημέρωση για καίρια ζητήματα που αφορούν στη δημόσια διαχείριση. Οι ειδικές εκθέσεις που θα προκύπτουν και ιδίως οι συστάσεις που θα περιέχονται σε αυτές αναμένεται να τυγχάνουν της ιδιαίτερης προσοχής της Βουλής και της κυβέρνησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ