Διεθνή

Νορβηγία: Εξετάζει να κλείσει τα σύνορα της για τους Ρώσους τουρίστες

Η νορβηγική κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να προβεί σε παρόμοιες αυστηροποιήσεις όπως η Φινλανδία

Parallaxi
νορβηγία-εξετάζει-να-κλείσει-τα-σύνορ-906541
Parallaxi

Καθώς η Φινλανδία εφάρμοσε περιορισμούς έναντι της διέλευσης που προέρχεται από τη Ρωσία, η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της και για τους Ρώσους τουρίστες, δήλωσε την Παρασκευή (30 Σεπτεμβρίου) το νορβηγικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την Πέμπτη, η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμούς εισόδου με στόχο την πλήρη διακοπή της τουριστικής κίνησης και της σχετικής διέλευσης από τη Ρωσία. Η απόφαση ελήφθη μετά τη φυγή μεγάλου αριθμού Ρώσων πολιτών από τη χώρα τους μετά την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης από τον πρόεδρο Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου. Μόνο το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 17.000 Ρώσοι πέρασαν τα φινλανδικά σύνορα, σύμφωνα με την εφημερίδα Svenska Yle.

Η νορβηγική κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να προβεί σε παρόμοιες αυστηροποιήσεις όπως η Φινλανδία, αλλά θα περιμένει για μια πιθανή εφαρμογή, έγραψε η υπουργός Δικαιοσύνης και ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Emilie Enger Mehl σε δελτίο Τύπου την Παρασκευή.

«Θα κλείσουμε τα σύνορα γρήγορα, αν χρειαστεί, και οι αλλαγές μπορούν να έρθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι αφίξεις στη Νορβηγία ήταν λίγες σε σύγκριση με τη Φινλανδία και η κατάσταση εδώ είναι διαφορετική», έγραψε η ίδια.

Επιπλέον, η ικανότητα παρακολούθησης των νορβηγικορωσικών συνόρων στο βορρά θα αυξηθεί με ένα αστυνομικό ελικόπτερο εξοπλισμένο με αισθητήρες, δήλωσε η Emilie Enger Mehl, αναφερόμενη στο Storskog, τον μοναδικό συνοριακό σταθμό που διαθέτει η Νορβηγία με τη Ρωσία.

«Η αστυνομία έχει καλό έλεγχο στο Storskog και τώρα η παρουσία της στη συνοριακή περιοχή ενισχύεται και εκτός του συνοριακού σταθμού. Το ελικόπτερο της αστυνομίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της συνοριακής περιοχής από τη νορβηγική πλευρά», είπε.

Τον Μάιο, η νορβηγική κυβέρνηση θέσπισε αυστηρότερους κανόνες για τη χορήγηση βίζας στους Ρώσους πολίτες. Μεταξύ άλλων, προβλέφθηκε ότι οι αιτήσεις για τουριστικές θεωρήσεις και θεωρήσεις επισκεπτών για «φίλους και εραστές» θα απορρίπτονται, κατά γενικό κανόνα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Νορβηγία ακύρωσε επίσης τη διμερή συμφωνία για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία, η οποία καθιστά πιο δύσκολη για όλους τους Ρώσους πολίτες τη χορήγηση θεωρήσεων για την είσοδο στο νορβηγικό έδαφος.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα