Επικαιρότητα

Νοσοκομειακά απόβλητα μέσα στα κοινά σκουπίδια, ενώ το απορριμματοφόρο συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιο του

Σύμφωνα με εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης

Parallaxi
νοσοκομειακά-απόβλητα-μέσα-στα-κοινά-474946
Parallaxi

Τρία προβλήματα που ζητούν άμεση λύση επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης το ένα από τα οποία μάλιστα αφορά το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους είναι αναγκαία η αποκομιδή των απορριμμάτων από το νοσοκομείο με όχημα τύπου πρέσας καθώς παρά τις σχετικές επισημάνσεις στους κάδους ρίχνονται και νοσοκομειακά απόβλητα τα οποία μετά “κυκλοφορούν” μέσα στην πόλη καθώς το απορριμματοφόρο συνεχίζει το καθορισμένο δρομολόγιο του.   

Αναλυτικά η επιστολή: 

Με επιστολή μας στις 18/7 προς το δημοτικό συμβούλιο, είχαμε θέσει σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα όπως: ελλείψεις προσωπικού και διαχείριση προσωπικού, μη απόδοση μέσων ατομικής προστασίας, κατάσταση στόλου οχημάτων και η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση του μηχανουργείου κ.α. Η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε, αντίθετα χειροτερεύει.

Με το παρόν έγγραφο σας κάνουμε γνωστά -αν δεν τα γνωρίζεται- 3 συγκεκριμένα προβλήματα των οποίων την άμεση επίλυση ζητούν οι εργαζόμενοι. Και από αυτά τα προβλήματα φαίνεται πόση σημασία δίνει η διοίκηση του δήμου στην την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Καλές είναι οι δηλώσεις και τα σόου στις κάμερες των μέσων ενημέρωσης, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.

-Εδώ και 20 μέρες έχει χαλάσει το πρες κοντέινερ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Η αποκομιδή γίνεται όλες αυτές τις ημέρες με κάδους και ο όγκος των απορριμμάτων είναι μεγάλος – πολλές φορές υπάρχουν και σκουπίδια χύμα έξω από τους κάδους. Το ΑΧΕΠΑ είναι μεγάλο νοσοκομείο και νοσοκομείο αναφοράς για την επιδημία. Στους κάδους ρίχνονται δυστυχώς -συμβαίνει και αλλού-νοσοκομειακά απόβλητα όπως ουροσυλλέκτες, πάνες, σύριγγες κ.α. Οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν την αποκομιδή δεν έχουν τα αναγκαία μέσα προστασίας-τους δόθηκε μόνο 2 φορές φόρμα μίας χρήσης. Το όχημα που πραγματοποιεί την αποκομιδή είναι τύπου μύλου και όχι τύπου πρέσας (ο μύλος πετάει περισσότερα υγρά όταν συμπιέζει τα σκουπίδια). Το απορριμματοφόρο μετά την αποκομιδή στο νοσοκομείο, συνεχίζει την αποκομιδή σε δρόμους της πόλης, με ότι σημαίνει αυτό. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ενώ από εσάς, δόθηκε εντολή (μετά από καταγγελία που κάναμε) να σταματήσει η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία, στο ΑΧΕΠΑ συνεχίζεται. Για την παύση της ανακύκλωσης στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές λόγω της επιδημίας, υπάρχει απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος και τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ και όχι σε εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα οι εργαζόμενοι προτείνουμε τα εξής: Η καλύτερη λύση θα ήταν να τοποθετηθεί νέο πρες κοντέινερ. Αν δεν γίνεται αυτό, η αποκομιδή στο νοσοκομείο να πραγματοποιείται με απορριμματοφόρο τύπου πρέσας. Να γίνει αυστηρή σύσταση στη διεύθυνση του νοσοκομείου να μη πετιούνται νοσοκομειακά απόβλητα στους κάδους των σύμμειχτων απορριμμάτων, κάτι που απαγορεύεται. Αν συνεχιστεί να γίνει καταγγελία και να δοθεί εντολή να σταματήσει η αποκομιδή. Στους εργαζόμενους να δίνονται όλα τα μέσα προστασίας: φόρμες ολόσωμες μίας χρήσης, με ποδονάρια και σκούφο, ασπίδα προσώπου, γάντια, μάσκες. Το απορριμματοφόρο μετά την αποκομιδή από το νοσοκομείο να μη συνεχίζει την αποκομιδή σε δρόμους της πόλης. Το συγκεκριμένο απορριμματοφόρο να παίρνει και τα ανακυκλώσιμα υλικά του ΑΧΕΠΑ και του νοσοκομείου «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», που όπως αναφέρθηκε πρέπει να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.  Μετά το άδειασμα να πλένεται και να απολυμαίνεται.

-Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σταματήσει η μεταφορά (με το μικρό λεωφορείο του δήμου) των εργαζομένων που δουλεύουν στο χώρο του ΣΜΑ -μηχανουργείο, διοικητικές υπηρεσίες καθαριότητας, ΣΜΑ- από το τέρμα των λεωφορείων και το πάρκινγκ που βρίσκονται πλησίον του χώρου. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες (ξημερώνει αργά, καιρικές συνθήκες με βροχή και ομίχλη) είναι πιο επικίνδυνο να προσεγγίσει κάποιος με τα πόδια τον χώρο του ΣΜΑ. Πεζοδρόμιο, που είναι και αυτό μικρό  γεμάτο λακκούβες και χόρτα, υπάρχει μόνο από την μια μεριά του δρόμου. Για να περάσει κάποιος στην απέναντι πλευρά του δρόμου στην είσοδο του ΣΜΑ, δεν υπάρχει οργανωμένη διάβαση. Λόγω της κλίσης του δρόμου η ορατότητα που έχουν οι οδηγοί είναι περιορισμένη και ο φωτισμός είναι κακός. Υπάρχουν συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας και στο παρελθόν συνάδελφοι δέχτηκαν επίθεση από αδέσποτους σκύλους. Η δικαιολογία που δίνεται στους συναδέλφους είναι ότι τα δρομολόγια του λεωφορείου του δήμου σταμάτησαν λόγω της επιδημίας.  Η δικαιολογία δεν στέκει. Το λεωφορείο έκανε πολλά δρομολόγια και μπορεί να κάνει περισσότερα. Η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και εννοείται ότι οι συνάδελφοι θα τηρούν τα μέτρα προστασίας φορώντας μάσκες. Το αίτημα των συναδέλφων έχει να κάνει με την ασφάλεια τους, είναι σωστό και πιστεύουμε ότι θα δοθεί γρήγορα λύση με την επαναφορά του λεωφορείου.

-Στο εργοτάξιο καθαριότητας της οδού Ειρήνης δεν υπάρχει θέρμανση από το περασμένο χειμώνα. Και η θερμάστρα πετρελαίου και το μικρό κλιματιστικό που υπάρχουν θέλουν συντήρηση. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους χώρους δουλειάς και οι συνάδελφοι αναγκάζονται να φέρνουν ηλεκτρικά σώματα από το σπίτι τους ή να αγοράζουν μαζεύοντας χρήματα. Για την κατάσταση των εργοταξίων και τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν έχουμε ενημερώσει τη διοίκηση και εγγράφως και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Καμία απόφαση δεν υπάρχει για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Για τα παραπάνω προβλήματα οι συνάδελφοι έχουν ενημερώσει όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους. Προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω σας καλούμε να επισκεφτείτε τους συγκεκριμένους χώρους και να ρωτήσετε τους συναδέλφους. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνηση που χρειάζεται.

Τα εκλεγμένα μέλη του δ.σ. του ΣΕΔΘ με τη ΔΑΣ

Μιχαηλίδης Λάζαρος Μαραντζίδης Φώτης  12/10/2020

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα