Επικαιρότητα

Νοτοπούλου για Ζέρβα: Είμαστε ένας Δήμος χωρίς Δήμαρχο – Ψεύτικος ο προϋπολογισμός

«Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς

Parallaxi
νοτοπούλου-για-ζέρβα-είμαστε-ένας-δήμ-622859
Parallaxi

Τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση του προϋπολογισμού της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2021 κατά τη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» σχολίασε στην τοποθέτηση της:

Αυτό τον προϋπολογισμό ευχαρίστως να τον συζητούσαμε πέρσι. Παραβλέπει εντελώς τη συνθήκη της πανδημίας και αυτό είναι περίεργο. Η Θεσσαλονίκη δεν θα είναι ίδια για πολλά χρόνια. Η διοίκηση το αγνοεί, πιστεύει όπως η κυβέρνηση ότι όλα θα λυθούν με το εμβόλιο. Φάνηκαν οι ελλείψεις της Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε μία αντιγραφή του προηγούμενου προϋπολογισμού. Σαν ένα copy paste. Δεν είναι αληθινός, δεν είναι αξιόπιστος. Είναι ψεύτικος προϋπολογισμός. Προβλέπει ίδια έσοδα από πηγές που δεν λειτουργούν. Ούτε καν από τα πρόστιμα από την ελεγχόμενη στάθμευση. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Τι θα γίνει με τα δημοτικά τέλη; Τι ισχύει με τα μισθώματα στην Παραλία; Μεγάλες αποκλίσεις και στα έσοδα που ενδέχεται να εισπραχθούν. Όπως πχ τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Θα πρέπει να πείτε στους πολίτες ότι θα δημιουργηθεί έλλειμμα. Προϋπολογισμός που δεν εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες. Μία κοινωνία των ανέργων, των μισθών 200 – 300 ευρώ. Ασήμαντη η όποια αύξηση που έρχονται από τρίτους πόρους. Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες με τον προϋπολογισμό. Καμία αναφορά για τις κοινωνικές δομές που σήκωσαν και θα σηκώσουν όλο το βάρος. Να δούμε τι θα γίνει και με τον Πτωχευτικό Κώδικα. Θα μπορούσατε να βάλατε τα περσινά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Ας δίνατε τα λεφτά για επιδόματα. Καμιά ανάσα για τους επιχειρηματίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εστίαση, τον πολιτισμό και το λιανεμπόριο. Ο δήμος πρέπει να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας. Ποιο είναι το σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία; Επιμένουμε στο μηδενισμό των μηδενικών τελών για τις επιχειρήσεις εστίασης, καφέ το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και μία γενναία μείωση για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Να αυξηθούν τα ποσά των επιδομάτων των απόρων. Απαλλαγή ανέργων από δημοτικά τέλη και ενίσχυση τεχνικού προγράμματος. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι γραφείο τύπου της κυβέρνησης. Δεν διεκδικεί ούτε υλοποιεί η διοίκηση του Ζέρβα. Άλλοι δήμοι πήραν ταμπλετ για παιδιά που είχαν θέμα με την τηλεκπαίδευση. Είμαστε ένας Δήμος χωρίς δήμαρχο. Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε μαζί την τραγική κατάσταση που επικρατεί».

Ο κ. Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Υπεύθυνα» ανέφερε στην τοποθέτηση του:

«Λόγια παχιά, λόγια μεγάλα που έχουν κουράσει τον κόσμο και παραπέμπουν σε πολιτικές της δεκαετίας του 50′. Ποια 422 εκατ. προϋπολογισμό; Γιατί δεν αφαιρείται τα 150 εκατ. του κωδικού 32 και τα άλλα 50 εκατ. που εισπράττεται προς τρίτους; Είστε ακόμη στο φαίνεσθαι; 220 εκατ. έχετε διαθέσιμα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι πραγματικές εισπράξεις. Δεν έχετε αντιληφθεί την πραγματικότητα. Είναι Fake προϋπολογισμός. Εσφαλμένη εντύπωση στον πολίτη ότι όλα θα αλλάξουν. Τα χαλιά κάποτε θα σηκωθούν και θα δούμε την πραγματικότητα».

Ο ειδικός αγορητής της παράταξης κ. Καλαϊτζίδης επεσήμανε:

«Ρεσιτάλ των «θέλω» του κ. Ζέρβα για την πόλη στη συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα. Μας είπε όποιος δεν τα βλέπει όπως τα περιγράφω μάλλον ζει σε άλλη την πόλη. Κάτι δεν πάει καλά σ΄αυτή την κουβέντα. Μάλλον ζούμε σε άλλη πόλη. Αυτή η πόλη που περιγράψατε δεν είναι αυτή που ζούμε. Είχαμε προτείνει ριζικές προτάσεις για τα δημοτικά τέλη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η παράταξη της διοίκησης δεν τις ακολούθησε αρχικά και εν συνεχεία τις έφερε ως δικές της. Τα λεωφορεία από την Λειψία θα πάρουν φωτιά σε οποιαδήποτε ανηφόρα προσπαθήσουν να ανέβουν. Δεν θα μπορέσουν μέσα στην πόλη να βγάλουν το έργο για το οποίο αγοράστηκαν. Η διοίκηση επιμένει σε ένα σφάλμα που έκανε. Για τα 34 εκατ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος που με περηφάνια τα παρουσίασαν. Από τα περσινά 26 εκατ. δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε τα 5 εκατ. Οι δυνατότητες των 30 εκατ. ευρώ δεν καλύπτουν έργα όπως το flyover, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η Νέα Τούμπα. Δεν φαίνεται να υπάρχει μελέτη μέσα στο 2021 για τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης που λέει ο δήμαρχος. Η προχειρότητα και η βιασύνη για τους ποδηλατόδρομους δεν θα οδηγήσει πουθενά. Μόλις επιστρέψει ο κόσμος στο δρόμο θα φανεί το πρόβλημα. Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος πάνω – κάτω σε όλους τους κωδικούς και σε όλες τις υπηρεσίες με πέρσι. Γιατί δεν αναφέρετε τις ενισχύσεις που λάβατε από το κράτος για την πανδημία;»

Από την πλευρά του ο κ. Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» σχολίασε:

«Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ωραιοποιεί τα πράγματα είναι βασικό κομμάτι του προϋπολογισμού του 2021. Δεν βρήκαμε πού στηρίζεται ο ενθουσιασμός. Λέτε ότι αλλάζει η πόλη αλλά δεν το βλέπουμε. Όχι στη σκέψη και στις προθέσεις, αλλά στην πράξη. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό που φαντάζονται το βλέπουμε όλοι οι υπόλοιποι. Ας βάλουν το νούμερο 6 και αν έχουν και σκυλάκι να το πάρουν μαζί τους. Ας κάνουν ένα περίπατο σε κάποιες περιοχές για να δουν τι συμβαίνει. Τότε θα μιλήσουμε αντικειμενικά. Αποδέχτηκε ο κ. Κούπκας ότι ο προϋπολογισμός είναι 226 εκατ.; Δεν θα εισπράξουμε ποτέ τα 160 εκατ. τα οποία χρησιμοποιεί ο προϋπολογισμός σε ορισμένα σημεία. Ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης και του Δήμου. Είναι πλασματικός. Αντιμετωπίζουμε μία πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με το παραμύθι το οποίο πουλάνε. Δεν έχετε δικαίωμα να φέρεστε στους πολίτες με αυτό τον τρόπο. Δεν έχει κοινωνική διάσταση ο προϋπολογισμός. Υπερηφανεύεται ότι μείωσε τα τέλη ο Δήμος σε αυτούς που έπρεπε ούτως ή άλλως να τα μειώσει. Δεν ρίχνει χρήμα στην αγορά. Ελάχιστες δράσεις και χρηματοδοτήσεις για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Έχετε ξεμείνει από ιδέες».

Ο κ. Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη» κατά την τοποθέτηση του, σχολίασε:

«Συρραφή λογιστικών στοιχείων ο προϋπολογισμός, δεν είναι συνεκτικό συνολικό σχέδιο. Δεν είμαστε οικονομικοί επιθεωρητές. Είναι 500 σελίδες ατάκτως ηρημένοι. Θα περίμενα να δω τις προτεραιότητες ενός οργανωμένου σχεδίου. Υπάρχει μεγάλη ζημιά επιχειρηματική και οικογενειακή. Προτεραιότητα στα μέτρα βιώσιμης κινητικότητας, στο περιβάλλον. Να φροντίζουμε σχολεία, αθλητισμό και πολιτισμό που υποφέρει. Είναι επανάληψη των περσινών προσδοκιών. Είναι ένας προϋπολογισμός διαψευσμένων προθέσεων. Είναι ένας χαοτικός προϋπολογισμός ψηφιακού τεφτεριού. Δεν τεκμηριώνονται οι αριθμοί. Είναι μη ρεαλιστικός, μη αναπτυξιακός, πλασματικός και επαναλαμβανομενος μέχρι να κλείσει η τετραετία. Είναι εικονικός και ανειλικρινής. Μεγάλα λόγια για εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι ένας ενεργητικός προϋπολογισμός που θα κινούσε τα νήματα της πόλης».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ζαριανόπουλος στην τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ήταν πανηγυρική απουσία της διοίκησης του Δήμου στην πανδημία. Το λένε οι δημότες πάνω από όλα. Σε καιρό πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς με βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση και περιμένοντας μεγαλύτερες επιπτώσεις αρνείται να δεχτεί τις προτάσεις μας και τα ψηφίσματα μας. Να απαλλαγούν από κάθε είδους δημοτικά τέλη οι άνεργοι, όσοι έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους, οι επιχειρηματίες με εισοδήματα έως 12.000. Δεν θα ξεσηκωθεί κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους για τον κρατικό προϋπολογισμό και τις μειωσεις 600 εκατ. για τη δημόσια υγεία; Τα δημόσια έσοδα θα μειωθούν άρα τα έργα θα είναι λιγότερα. Μην υπερηφανεύονται για τη μείωση των δημοτικών τελών. Θα ισοφαριστεί από την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων. Η ελεγχόμενη στάθμευση συνεχίζει να έχει την ίδια επιβάρυνση για τους δημότες. Πλασματικός προϋπολογισμός. Μόνο νούμερα. Θα πανηγυρίσει η διοίκηση και μεθαύριο θα ξεχαστεί. Το “Σχέδιο Μάρσαλ” είναι μία μαύρη σελίδα για την ιστορία της χώρας μας. Καταθέσαμε ερώτηση για το σχέδιο του Δήμου για το άνοιγμα των σχολείων. Πώς θα ικανοποιηθεί η ανάγκη για αποσυμφόρηση στις τάξεις; Υπάρχει σοβαρό ποσό για την απαλλοτρίωση ακινήτων; Ακόμη συζητάμε για προσχολική αγωγή σε κονσερβοκούτια. Βαρέθηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια σχολεία. Δεν είμαστε κατά, αλλά τι γίνεται με τους παιδικούς σταθμούς που οδεύουν προς κλείσιμο; Τι γίνεται με την αντισεισμική προστασία; Τι γίνεται με τις δημοτικές δομές υγείας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις προθέσεις να παραδοθούν κομμάτια της δημόσιας υγείας στους Δήμους γιατί θα καταλήξουν σε ιδιώτες. Αλλά δε σημαίνει ότι οι μικρές δομές δε θα έδιναν βοήθεια. Τι γίνεται με τις γειτονιές και την ανάπλαση τους; Το ποσό που προβλέπεται είναι γελοίο. Τι γίνεται με τις προσλήψεις προσωπικού; Χρειάζονται προσλήψεις και αξιοποίηση όλων των υπηρεσιών. Θα έχουμε πλήρη απαξίωση του Δήμου. Θα είναι χαμένοι οι δημότες της Θεσσαλονίκης».

Ο Μ. Τρεμόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» σχολίασε:

«Να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις με την βελτίωση των συνθηκών, με προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης και πράσινων πολιτικών προτάσεων. Η διοίκηση δεν έχει τα απαραίτητα έσοδα, δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει τα χρηματικά εργαλεία που υπάρχουν. Όσα έσοδα και αν αποκτήσει ο Δήμος θα είναι λίγα για τις ανάγκες που υπάρχουν. Μειώνονται διαχρονικά τα έσοδα του Δήμου. Να αυξήσει το πράσινο ο Δήμος στην πόλη. Πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους σε συνθήκες που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα και βγαίνει έξω για να μείνει όρθιος. Δεν μπορείς να πατάς στις λάσπες για να κάνεις τον περίπατο σου. Να μην πιάσουμε την πονεμένη ιστορία της απόσπασης των αρχαίων στο Μετρό της Βενιζέλου».

Ο κ. Γαζάκης, επικεφαλής της «Πόλης Ανάποδα» τόνισε:

«Ευτελίζεται η συζήτηση, αφού τα έγγραφα απεστάλησαν μία μέρα νωρίτερα από πέρσι, ενώ προκηρύχθηκε και τακτική συζήτηση την ίδια μέρα. 499 σελίδες έπρεπε να διαβαστούν μέσα σε λίγες ημέρες. Μία λογική του “να τελειώνουμε”. Έχουμε περάσει σε ρόλο κομπάρσου στο δημοτικό συμβούλιο. Απορρίφθηκε συγκεκριμένη πρόταση μας για μίσθωση ξενοδοχείων σε περιπατητές ασθενείς, χωρίς καν να μας πει η διοίκηση για ποιο λόγο την απέρριψε. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας “τόσα μας δίνουν και με αυτά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε”. Ακούμε τη διοίκηση να ευχαριστεί τους πάντες. Στα δύσκολα κ. Ζέρβα είδατε τι λέει ο πρωθυπουργός. Δεν έχει θέμα να εκθέσει τους τοπικούς άρχοντες. Δεν διατίθενται κονδύλια επαρκή για την αναβάθμιση της πόλης. Εάν μία επιχείρηση που έκλεισε χρειάζεται την απαλλαγή από τα τέλη μία φορά, άλλο τόσο την χρειάζονται άνεργοι και άλλες κατηγορίες ανθρώπων που δοκιμάστηκαν από την πανδημία. Προϋπολογισμός που δεν ανταποκρίνονται στις πάγιες ανάγκες της πόλης και των πολιτών, αλλά και στις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν».

Ο κ. Ρακκάς επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» τόνισε:

«Πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο η πόλη. Ο τουρισμός δεν θα επανέλθει ούτε αυτό το καλοκαίρι. Επενδύσεις για τον πολιτισμό κάτω από το 5% του προϋπολογισμού. Πρέπει να επενδύσουμε στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Τι θα δείχνουμε στους ανθρώπους που θα έρχονται στην πόλη; Που δίνουμε έμφαση; Θα είναι ίδια τα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα το 2021; Όχι φυσικά. Να κάνει μία έρευνα ο Δήμος να εντοπίσει τις εστίες, τα χαρακτηριστικά της φτώχειας, να έχει σαφή εικόνα. Δεν θα μπορέσει αλλιώς να προχωρήσει σε εξιδεικευμένα μέτρα. Συστηματικότερη επένδυση για το περιβάλλον. Μεγάλο το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ο κ. Κουριανίδης από την πλευρά της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία στον προϋπολογισμό που τον βρίσκουν σύμφωνο και άλλα στα οποία διαφωνεί κάθετα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα του ποσού που υπολογίζεται για την πυροπροστασία, στο REACT και στο Εστία2.

Ο κ. Νασιούλας από τη «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» σχολίασε ότι η διοίκηση Ζέρβα εξασφάλισε ασφαλιστική ενημερότητα και τάχθηκε υπέρ του προϋπολογισμού και των όσων προβλέπει, ενώ ανέφερε ως πρόκληση το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα