Νύχτα θρίλερ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου

Όλες οι νυχτερινές εξελίξεις

Parallaxi
νύχτα-θρίλερ-στα-νερά-της-ανατολικής-μ-639339
Parallaxi

Oruc Reis: Νύχτα έντασης και διπλωματικός «πυρετός» μετά τις τουρκικές προκλήσεις

Εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο από το απόγευμα της Δευτέρας, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει στο ανατολικότερο άκρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 17:30 και να αγνοεί τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις από τις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για αποχώρηση από την περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου αλλά και των πολεμικών που το συνοδεύουν ενώ στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει σήμερα νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις ενώ χθες, Δευτέρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε παράταξη τα ελληνικά πολεμικά πλοία κοντά στο Oruc Reis

O στόλος της Ελλάδας βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό του παραταγμένος σε καίριες θέσεις καθώς μονάδες παρακολουθούν το Oruc Reis που έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα εκπέμπουν μηνύματα να αποχωρήσει από την περιοχή

Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του σκάφους εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Το Οruc Reis συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, αναφέρει η ΕΡΤ, ενώ έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία.

Κινητικότητα παρατηρείται και στην ελληνική διπλωματία τις τελευταίες ώρες καθώς το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, μέσω της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Φιλοτουρκικό δημοσίευμα της Washington Post: «Η συνθήκη των Σερβών εδώ και 100 χρόνια στοιχειώνει τη Μεσόγειο»

Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε σε φιλο-τουρκικό πνεύμα γύρω από την τρέχουσα κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με τον συντάκτη Ισχάαν Θαρούρ να αναφέρει ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Μέση Ανατολή

Ο τίτλος που επέλεξε για το κείμενό του ο Θαρούρ είναι χαρακτηριστικός: «Μια συνθήκη 100 ετών στοιχειώνει τη Μεσόγειο», εξηγώντας αμέσως ότι «η Συνθήκη των Σεβρών, η οποία υπογράφηκε στις 10 Αυγούστου του 1920, επέβαλε στους ηττημένους Οθωμανούς όρους οι οποίοι, κατά γενική ομολογία, θεωρούνται πιο ακόμη πιο τιμωρητικοί από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Η αυτοκρατορία [σσ: εννοείται η Οθωμανική] εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της σε εδάφη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Πρώην αξιωματούχος ΗΠΑ: «Η Τουρκία είναι πηγή αστάθειας στην Α.Μεσόγειο»

Σύμφωνα με την ερμηνεία του έμπειρου Αμερικανού αρθρογράφου «η Βρετανία και η Γαλλία όρισαν τις δικές τους ξεχωριστές ζώνες αποικιοκρατικής επιρροής από τις αραβικές ερήμους ως τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία διασφάλισαν τα δικά τους κεκτημένα σε περιοχές όπου σήμερα είναι η δυτική και νότια Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης υπό τον έλεγχό τους σε μυριάδες νησιά του Αιγαίου Πελάγους».

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Τουρκία αδικήθηκε κατάφωρα από τη Συνθήκη των Σεβρών, ο Ισχάαν Θαρούρ γράφει ότι «οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι απέκτησαν δικό τους χώρο, ενώ στους Οθωμανούς δόθηκε ένα εξευτελιστικά μικρό κρατίδιο, κάπου στα βάθη της Ανατολίας». Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο Θαρούρ αναλύει το πώς η Συνθήκη των Σεβρών κίνησε τα γρανάζια της ιστορίας, δίνοντας το κίνητρο στους Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ να σύρουν τη Δύση σε νέες διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνοντας πιο ευνοϊκούς όρους, με τη Συνθήκη της Λωζάνης, το 1923, η οποία και προσδιόρισε τα σύγχρονα σύνορα της Τουρκίας. «Παρόλα αυτά» γράφει ο Ισχάαν Θαρούρ, «η ανάμνηση των προσπαθειών της αποικιοκρατικής Δύσης να αφαιρέσει από την Τουρκία την εθνική της κυριαρχία -όπως και ο ένοπλος αγώνας που χρειάστηκε για να ματαιωθούν αυτά τα σχέδια- εξακολουθεί να σκιάζει την πολιτική φαντασία στην Τουρκία».

Το «Σύνδρομο των Σεβρών» στη δημόσια ζωή της Τουρκίας Συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, ο συνεργάτης της Washington Post γράφει ότι, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, στη δημόσια ζωή της Τουρκίας παρατηρείται το «Σύνδρομο των Σεβρών», επηρεάζοντας γνώμες, στάσεις και πολιτικές, συντηρώντας το πνεύμα του αλυτρωτισμού. Αυτό το πνεύμα «είναι ακόμη πιο έντονο τώρα» κατά την άποψη του Θαρούρ. Διότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει την τάση να αναμοχλεύει τα ιστορικά σύμβολα, προς το τέλος του 2019 άρχισε να συναντάται με τον ηγέτη της λιβυκής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οι συναντήσεις αυτές γίνονταν στο πάλαι ποτέ παλάτι του σουλτάνου, στην Κωνσταντινούπολη».

Σε κάποια από αυτές τις συναντήσεις ο Ερντογάν απροκάλυπτα συνέδεσε την εξωτερική πολιτική του, η οποία ανεβάζει εκ νέου τους τόνους, με το πλήρωμα του χρόνου: “Χάρη σε αυτή την συνεργασία στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, ανατρέψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών” είπε ο Ερντογάν, χαιρετίζοντας τη θέληση της χώρας του να επιβάλει, για άλλη μία φορά, τη δύναμή της σε όλη τη Μεσόγειο».

Η διεκδικητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας Αφού αναφερθεί συνοπτικά στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με τον μεγαλοϊδεατισμό των Τούρκων για τη «Γαλάζια Πατρίδα», παραλείποντας όμως εντελώς την προκλητικότητα της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, την ανήθικη χρήση των προσφύγων σαν πολιορκητικό κριό στη συνοριακή γραμμή του Έβρου κ.ο.κ., ο Θαρούρ κλείνει την ανάλυσή του ως εξής:

«Ο Γιοχανάν Μπενχαΐμ, ένας Τούρκος διανοούμενος ο οποίος ζει στο Παρίσι, είπε πρόσφατα στην εφημερίδα Le Monde ότι η εκδικητική μανία του Ερντογάν για τη Συνθήκη των Σεβρών αντανακλά αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως πχ το Ισραήλ που θέλει να καταλάβει τη Δυτική Όχθη, τη Ρωσία με την Κριμαία κ.λπ. Αμφισβητείται η παγκόσμια τάξη. Στην Τουρκία απλώς μεταφράζεται ένα παγκόσμιο φαινόμενο αμφισβήτησης των θεσφάτων».

«Απαντώντας στον Μπενχαΐμ, ένας σκληροπυρηνικός Τούρκος σχολιαστής, ο Ιμπραήμ Καραγκούλ, προέβαλε την άποψη ότι τα ΜΜΕ στη Δύση δεν πέφτουν έξω όταν επισημαίνουν τη βαρύτητα της Συνθήκης των Σεβρών στην νέα, διεκδικητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. ‘Κλείνει μια παρένθεση που έμενε ανοιχτή εδώ και έναν αιώνα’ έγραψε χαρακτηριστικά ο Καραγκούλ. ‘Και ανοίγει τις θύρες για τους νέους αιώνες που έρχονται’».

Το Βερολίνο καλεί σε απ’ ευθείας συνομιλίες την Ελλάδα και την Τουρκία

«Ανησυχία» εκφράζει το Βερολίνο διά του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, κάνοντας λόγο αφ’ ενός για «λάθος μήνυμα» που στέλνει η Τουρκία με απόφασή της να διεξαγάγει σεισμολογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και καλώντας αφ’ ετέρου την Αθήνα και την Άγκυρα να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν απ’ ευθείας διμερή διάλογο.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει».

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε: «Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα, Τρίτη 11 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγές: ΑΠΕ/cnngreece/vradini/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα