Διεθνή

Νυχτερινό δελτίο κοροναϊού-Οι εξελίξεις

Νέες απαγορεύσεις και νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Parallaxi
νυχτερινό-δελτίο-κοροναϊού-οι-εξελίξ-553473
Parallaxi

Ακύρωση συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η κινεζική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ακύρωσε σήμερα τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που ήταν στην ατζέντα της αυτή την εβδομάδα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Μετά την ακύρωση την περασμένη εβδομάδα των προγραμματισμένων συνεδριάσεων για την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας επρόκειτο να συζητήσει την Τετάρτη για το Νταρφούρ στο Σουδάν και την Πέμπτη για την πολυμέρεια, δύο συνεδριάσεις χωρίς λήψη αποφάσεων.

Ήταν αδύνατο σήμερα να υπάρξει επιβεβαίωση της ακύρωσης των δύο συνεδριάσεων από την κινεζική αποστολή, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου τον Μάρτιο. Ωστόσο, αρκετοί διπλωμάτες από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία.

Στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουτζαρίτς δήλωσε ότι ένα θετικό κρούσμα του Covid-19 είχε καταγραφεί στη γραμματεία του ΟΗΕ, μετά το κρούσμα που είχε αναφερθεί για μια διπλωμάτη των Φιλιππίνων την περασμένη εβδομάδα.

Επί του παρόντος, η έδρα του ΟΗΕ δεν είναι κλειστή και ο Γενικός του Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν σήμερα στο γραφείο του, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Οι πύλες ασφαλείας στην είσοδο του τεράστιου συγκροτήματος, στην καρδιά του Μανχάταν, κατέγραψαν περισσότερες από 900 διελεύσεις, πρόσθεσε.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αρκετές χιλιάδες διελεύσεις καταγράφονται ημερησίως.

ΗΠΑ: Πανικός στη Γουόλ Στριτ, με πτώση σχεδόν 13% έκλεισε ο Dow Jones

Σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις όλων των εποχών, εν μέσω πανικού λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, η Γουόλ Στριτ κατέρρευσε σήμερα, παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας να καθησυχάσει τις αγορές.

Σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις όλων των εποχών, εν μέσω πανικού λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, η Γουόλ Στριτ κατέρρευσε σήμερα, παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας να καθησυχάσει τις αγορές.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 12,94%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση που έχει καταγράψει από την “Μαύρη Δευτέρα” του Οκτωβρίου του 1987. Βρίσκεται πλέον στις 20.186,48 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατρακύλησε στις 6.904,59 μονάδες, χάνοντας -12,32%.

Ελβετία 

Η Ελβετία λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού και έτσι να αποτρέψει την υπερβολική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση της Βέρνης (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) αποφάνθηκε σήμερα το απόγευμα ότι εστιατόρια, μπαρ, συναυλίες και θέατρα, κινηματογράφοι, αγορές).

Βουλγαρία: Σε 62 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Τι μέτρα έχουν λάβει οι βουλγαρικές αρχές

Σε 62 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της εθνικής ομάδας δράσης για τον Covid-19, Βέντσισλαβ Μουτάφτσισκι, με την πλειονότητα των πολιτών να ακολουθεί, σε γενικές γραμμές τις οδηγίες των αρχών και να μένει σπίτι. Στο μεταξύ, ύστερα από συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της εθνικής ομάδας δράσης για τον κορονοϊό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Ιβάν Γκέσεφ προέτρεψε το κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο να λάβουν πιο δραστικά μέτρα ώστε να αποτρέψουν τη διάδοση του κορονοϊού. Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες ότι η κατάσταση θα μπορούσε να υποθάλψει εγκληματικές συμπεριφορές και τους κάλεσε να λάβουν τα μέτρα τους.

Ο βασικός κανόνας είναι να υπάρχει επιβεβαίωση κάθε πληροφορίας καθώς μπορεί κάποια πληροφορία να είναι παραπλανητική και να κρύβει εγκληματική πρόθεση. Σε μια τέτοια περίπτωση υποψίας, θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της 18ης Μαρτίου απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στη χώρα σε πολίτες από την Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, τις Μαλδίβες, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κορέα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξαιρούνται μόνο οι έχοντες άδεια παραμονής και οι εργαζόμενοι στη χώρα, όπως και οι οικογένειές τους. Από αύριο, Τρίτη 17/3, σταματούν όλες οι διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις μέσω Βουλγαρίας, ενώ σε λειτουργία παραμένουν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες αυτές θα απολυμαίνονται τρεις φορές την ημέρα, ωστόσο, οι πολίτες παροτρύνονται να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξυπηρέτησης. Στο μεταξύ, ξεκίνησε σήμερα στη Βουλγαρία η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κράσιμιρ Βούλτσεφ, το 89% των σχολείων είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις διάφορες εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Το υπόλοιπο 11% δεν έχει αυτή τη δυνατότητα λόγω έλλειψης των απαραίτητων ηλεκτρονικών συσκευών ή ίντερνετ.

Ο κ. Βούλτσεφ διαβεβαίωσε ακόμα πως η σχολική χρονιά δεν πρόκειται να χαθεί καθώς έχει καλυφθεί ήδη το 60% της ύλης για την τρέχουσα χρονιά. Κλειστά παραμένουν τα χιονοδρομικά κέντρα Μπάνσκο, Μπόροβετς και Παμπόροβο, τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι πλέον άδεια, ενώ κι αυτά που δεν έχουν αδειάσει αποχαιρετούν τους τελευταίους τους επισκέπτες, ενώ ελεύθερη είναι η στάθμευση των οχημάτων στο κέντρο της Σόφιας καθώς και στις πόλεις Πλέβεν και Βάρνα έως τις 29 Μαρτίου προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία γίνονται ωστόσο τακτικές απολυμάνσεις.

Η Ινδία κλείνει το Ταζ Μαχάλ

– Αυξάνονται τα κρούσματα σε Νότια Ασία Κλειστό από αύριο το Ταζ Μαχάλ ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα σε Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Σρι Λάνκα

Η Ινδία θα κλείσει για το κοινό όλα τα μουσεία και τα αξιοθέατα, μεταξύ αυτών το διάσημο Ταζ Μαχάλ, από αύριο, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού που απειλεί τη Νότια Ασία. Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Πράχλαντ Πατέλ. «Όλα τα μνημεία, για την είσοδο στα οποία απαιτείται εισιτήριο, και όλα τα μουσεία έλαβαν εντολές να κλείσουν έως την 31η Μαρτίου» διευκρινίζει ο υπουργός σε ένα tweet. Τα περισσότερα σχολεία και οι χώροι αναψυχής, μεταξύ αυτών οι κινηματογράφοι, έχουν ήδη κλείσει στη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Προς το παρόν, η Ινδία καταμετρά 114 κρούσματα και 2 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό.

Πληθαίνουν τα κρούσματα σε Νότια Ασία Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Νότια Ασία έχουν αρχίσει σήμερα να δημοσιεύουν αύξοντες αριθμούς κρουσμάτων του κορονοϊού, διευρύνοντας τις προοπτικές μίας ταχείας μετάδοσης της πανδημίας λόγω της ανεπάρκειας των ιατρικών μονάδων κι υπηρεσιών σε μία περιοχή όπου διαβιοί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί μεν η Νότια Ασία έως σήμερα να έχει πληγεί σχετικά ελαφρότερα απ’ όσο η Κίνα, ή η Νότια Κορέα στα ανατολικά της ηπείρου, ή το Ιράν στα δυτικά και τμήματα της Ευρώπης, μολοταύτα τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κίνα, ή τη Νότια Κορέα από τις απαρχές της έξαρσης της νόσου, είναι απίθανο να λειτουργήσουν στην περιοχή αυτή, με τις πολυπληθείς και φτωχές, με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, ζώνες, εκτιμούν ειδικοί της υγείας. «Συγκριτικά με τις προηγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ κι η Κίνα, θα είναι δύσκολο να επιβάλουμε εκεί την κοινωνική απόσταση, ιδίως στις περιοχές με τις παραγκουπόλεις.

Το περιβάλλον της διαβίωσης είναι από μόνο του πολυπληθές κι ενδεχομένως δεν θα είναι πρακτικό να τους ζητήσουμε να διατηρήσουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους», τονίζει ο Γκιριντχάρα Ρ. Μπάμπου, επιδημιολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην πόλη Μπενγκαλούρου. Το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, από 40 σε 94, σύμφωνα με τις στατιστικές του πρακτορείου Reuters, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να προέρχονται από τη νότιο επαρχία Σιντχ, με ασθενείς που πρόσφατα είχαν ταξιδεύσει στο Ιράν, μία από τις χώρες που η πανδημία έχει πλήξει με ιδιαίτερη δριμύτητα. Το Αφγανιστάν, του οποίου οι ιατρικές υποδομές έχουν καταστραφεί έπειτα από δεκαετίες ασταμάτητου πολέμου, με ανύπαρκτα κονδύλια και πλήρη αδυναμία να εφαρμόσει μία ενιαία και συνδυασμένη στρατηγική για την αναχαίτιση του ιού, είδε τα κρούσματα να αυξάνουν σε 21, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην επαρχία Χεράτ, η οποία συνορεύει με το Ιράν από το οποίο χιλιάδες Αφγανοί επιστρέφουν καθημερινά, ορισμένοι επειδή απελαύνονται από τις αρχές της Τεχεράνης κι άλλοι επειδή αναγκάζονται να επιστρέψουν λόγω της καταρρέουσας ιρανικής οικονομίας. Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ο χονδρέμπορος Ματίν Νουζάι διαπιστώνει αιφνίδια άνοδο της ζήτησης και κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κατά τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πανικός παρωθεί τους καταναλωτές να αγοράζουν κι αποθηκεύουν ποσότητες τροφίμων.

«Εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση, είμαι βέβαιος πως την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχει μείνει φαγητό στην αγορά», τόνισε. Στη Σρι Λάνκα ανακοινώθηκε πως τα θύματα σχεδόν διπλασιάσθηκαν από 10 σε 18, στις Μαλδίβες και στο Μπανγκλαντές καταμετρώνται 13 και 5 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ στην Ινδία, ο απολογισμός ανέρχεται στα 110 κρούσματα. Προσφορά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ινδία Χθες, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους ηγέτες της περιοχής να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και πρόσφερε βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων από την Ινδία προκειμένου να μη διακοπεί το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης στην περιοχή. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στη Νότιο Ασία, ο Μόντι υποσχέθηκε πως θα συνεισφέρει σε ομάδες έκτακτης ανταπόκρισης για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

 Πρώτος Θάνατος Στη Δομινικανή Δημοκρατία 

Η Δομινικανή Δημοκρατία κατέγραψε τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τον νέο κορονοϊό. Πρόκειται για μια 47χρονη γυναίκα που προσφάτως επέστρεψε από την Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ραφαέλ Σάντσες δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα της Καραϊβικής έχει επίσης καταγράψει 10 επιπλέον κρούσματα, επιπροσθέτως των 11 που είχε ήδη επιβεβαιώσει.

Ανάμεσα στα νέα κρούσματα, και μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, η πρώτη που καταγράφηκε στη χώρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα