Ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ βάζει στο στόχαστρό Παλαιστίνιους κρατούμενους

«Αφορμή για έκρηξη»

Parallaxi
ο-ακροδεξιός-υπουργός-μπεν-γκβιρ-βάζε-973797
Parallaxi

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και σημαντική προσωπικότητα της άκρας δεξιάς, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος συχνά κατηγορείται ότι υποδαυλίζει την ένταση μεταξύ Εβραίων και Αράβων, πλέον βάζει στο στόχαστρό του τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Μετά την είσοδό του στην πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπεν Γκβιρ δεσμεύθηκε να εργαστεί ώστε οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι να μην αντιμετωπίζονται με επιείκεια.

Έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο στη φυλακή της Νάφλα, στην έρημο Νεγκέβ, δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι θέλει να διασφαλίσει πως «οι δολοφόνοι Εβραίων δεν θα χαίρουν καλύτερων συνθηκών διαβίωσης», μετά την κατασκευή νέων κελιών.

Ο Μπεν Γκβιρ επεσήμανε επίσης ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», δεν θα λαμβάνουν «φρέσκο ψωμί κάθε πρωί, σαν να βρίσκονται σε εστιατόριο».

«Όχι όσο διάστημα έχω εγώ την ευθύνη», υπογράμμισε ζητώντας να κλείσουν «τα αρτοποιία», τα οποία έχουν ανοίξει σε δύο ισραηλινές φυλακές, όπως ισχυρίστηκε.

Ο Ισραηλινός υπουργός είχε κάνει αυτές τις δεσμεύσεις έπειτα από μια επίθεση την οποία εξαπέλυσε στις 27 Ιανουαρίου Παλαιστίνιος κοντά σε συναγωγή στην προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κόστισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη αυτών των αρτοποιιών ή το γεγονός ότι οι κρατούμενοι λαμβάνουν φρέσκο ψωμί.

«Αφορμή για έκρηξη»

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Μπεν Γκβιρ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Μπεν Γκβιρ πήγαινε στην κόλαση».

Σε μνημόνιο προς τους ξένους διπλωμάτες στην Ιερουσαλήμ, το οποίο διάβασε το AFP, η Χαμάς προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα να πληγούν τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων «θα ξεπεράσει κάθε κόκκινη γραμμή», χαρακτηρίζοντας το θέμα «αφορμή για έκρηξη».

«Σε κάθε οικογένεια στη Δυτική Όχθη υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος που συνελήφθη ή προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου», εξήγησε η Μιλένα Ανσάρι της παλαιστινιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των κρατουμένων Addameer.

«Οπότε είναι ένα θέμα που αγγίζει βαθιά την καρδιά της παλαιστινιακής ταυτότητας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Addameer, περίπου 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν περάσει από τις ισραηλινές φυλακές μετά τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967 και την έναρξη της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.

Ο Μπεν Γκβιρ έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από τότε που ήταν έφηβος για υποκίνηση σε ρατσισμό και για στήριξη «τρομοκρατικής» οργάνωσης εξαιτίας των δεσμών του με απαγορευμένη εβραϊκή, εξτρεμιστική οργάνωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός τάσσεται υπέρ της προσάρτησης από το Ισραήλ της Δυτικής Όχθης και τη μεταφορά προς γειτονικές χώρες μέρους των Ισραηλινών Αράβων, απογόνων των Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Επίσης έχει ζητήσει να επιβάλλεται η θανατική ποινή στους Παλαιστίνιους που καταδικάζονται για τρομοκρατία, ένα θέμα που βρίσκεται μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού.

«Να σπάσει» η ενότητα των κρατουμένων

Περίπου 4.700 Παλαιστίνιοι κρατούνται αυτή την περίοδο σε ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων οι 190 είναι κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με την Addameer.

Όπως δήλωσε ο Μπάσιλ Φάραζ, ερευνητής που ειδικεύεται στο ζήτημα των Παλαιστίνιων κρατουμένων, η φυλακή αποτελεί έναν παράγοντα σύγκλισης μεταξύ των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων — της Χαμάς και της Φάταχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

«Η αντίσταση των κρατουμένων εναντίον των ισραηλινών πρακτικών» ενθαρρύνει την ενότητα και ο Μπεν Γκβιρ θέλει «να σπάσει αυτό το αίσθημα μιας πολιτικής οργάνωσης», εξήγησε.

Ο γιος του κρατούμενου Παλαιστίνιου ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι δήλωσε ότι εδώ και τρεις μήνες δεν έχει λάβει άδεια να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα του.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι καταδικάστηκε σε πολλάκις ισόβια για τον ρόλο τον στην οργάνωση αντιισραηλινών επιθέσεων στη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα (2000-2005).

«Οι Ισραηλινοί αγαπούν να δημιουργούν σύμβολα και να τα καταστρέφουν για να δημιουργούν την αυταπάτη της νίκης», εκτίμησε ο Κάσαμ Μπαργούτι. Αλλά προειδοποίησε: «Ό,τι και να του κάνουν θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η στήριξη που λαμβάνει από τους Παλαιστίνιους».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα