Ο χάρτης των υποψήφιων δημάρχων στους «μικρούς» Δήμους της πόλης

Που είναι αμφίρροπη η μάχη – Ποιοι πιθανά θα εκλεγούν από τη πρώτη Κυριακή

Φίλιππος Δεργιαδές
ο-χάρτης-των-υποψήφιων-δημάρχων-στους-964321
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε πάζλ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κούρσα των υποψηφιοτήτων σε τρείς από τους λεγόμενους «περιφερειακούς» ή μικρούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκη, ενώ σε δύο δήμους, το αποτέλεσμα θεωρείται λίγο η πολύ δεδομένο και ίσως τετελεσμένο από την πρώτη Κυριακή.

Στους δήμους Καλαμαριάς, Ελ.Κορδελιού – Ευόσμου, και Παύλου Μελά, οι εκλογικές μάχες, βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, εκτιμάται ότι θα είναι αμφίρροπες ή μπορούν να εξελιχθούν σε θρίλερ και να κρύβουν αλλαγές και ανατροπές, ενώ στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Νεάπολης – Συκεών, θα πρέπει να σημειωθούν κοσμογονικά γεγονότα για να αμφισβητηθεί η δυναμική των νυν δημάρχων.

Στους περισσότερους δήμους, όλοι οι νυν δήμαρχοι, εκ των πραγμάτων, διαθέτουν σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους, καθώς έχουν στην διάθεση τους ετοιμοπόλεμες και ενεργές δημοτικές ομάδες και διαχειρίζονται διοικητικούς μηχανισμούς.

Επίσης κάποιοι θα ευνοηθούν και από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που επιτρέπει την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43% ενώ ο πήχης του 3% για την είσοδο μίας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο, «ευνοεί» ή εξαναγκάζει τις μικρές παρατάξεις για αναζήτηση συνεργασιών, γεγονός που αναμένεται να μειώσει, ίσως αισθητά, τις υποψηφιότητες για τις δημαρχίες.

Καλαμαριά: Η κεντροαριστερά και ο Δαρδαμανέλης

Στον δήμο Καλαμαριάς, οι εξελίξεις κινούνται κυρίως γύρω από τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, η οποία παραδοσιακά διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, παρότι το 2019 υπέστη εκκωφαντική ήττα. Η έλλειψη στρατηγικής και οι παλινωδίες των υποψηφίων και των παρατάξεων του χώρου, ανέδειξαν δήμαρχο τον δεξιό, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου του δήμο, έχοντας θέσει τις βάσεις για να τον ξανακερδίσει.

Μετά την απόφαση του πρώην δημάρχου, Θεοδόση Μπακογλίδη, να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, κεντροαριστερά και αριστερά δεν δείχνουν ακόμα τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μία ρευστή και πολυδιάστατη κατάσταση.

Υποψήφια έχει δηλώσει η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου, που στις 13/2 παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της. Εδώ και αρκετό καιρό υποψήφιος δήμαρχος είχε δηλώσει και ο δικηγόρος Χρήστος Βάρδας, πρώην γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Επίσης από τον ίδιο χώρο προέρχεται και ο Ματθαίος Αμπατζίδης που έχει διατελέσει αντιδήμαρχος.

Από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και πάλι ο εκπαιδευτικός Άρης Τεμεκενίδης, νυν επικεφαλής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και ο ελεύθερος επαγγελματίας Αβραάμ Περσίδης, επίσης επικεφαλής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Το ΚΚΕ και η Λαική Συσπείρωση θα υποστηρίξουν πιθανά την υποψηφιότητα του Βικέντιου Αντωνάκη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και Οικολογικό ψηφοδέλτιο με τον Μιχάλη Παναγιωτίδη.

Επίσης ως υποψήφιος εμφανίζεται και ο ελεύθερος επαγγελματίας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρώην στέλεχος της παράταξης Δαρδαμανέλη.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δείχνουν ότι η εκλογή δημάρχου μάλλον θα προκύψει από τη δεύτερη Κυριακή, με τη ΝΔ και την κεντροαριστερά να αναμετρώνται σε μία αμφίρροπη μάχη. Το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο μεταξύ Βάρδα, Αράπογλου και Αμπατζίδη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κινείται στα τυφλά, με τη βάση του κόμματος να κινείται προς τον Α. Τεμεκενίδη. Δηλαδή μεταξύ των κ.κ. Δαρδαμανέλη, Τεμεκενίδη και Αράπογλου, θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Κορδελιού Ευόσμου: Υπόθεση της γαλάζιας πολυκατοικίας

Εδώ και αρκετές τετραετίες ο μεγαλύτερος δήμος της Δυτικής Θεσσαλονίκης ο δήμος Ελ. Κορδελιού Ευόσμου είναι υπόθεση της δεξιάς, με τους υποψήφιους δημάρχους από το χώρο της ΝΔ να κυριαρχούν στα δημοτικά πράγματα και να εκλέγονται στη διοίκηση του δήμου.

Ο νυν δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, προερχόμενος από τη ΝΔ αλλά έχοντας και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μαζί του, διεκδικεί εκ νέου τη διοίκηση του δήμου και θεωρητικά θα έχει τον πρώτο λόγο.

Από την ίδια δεξιά παράταξη, προέρχεται και ο υποψήφιος δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης που ασχολείται με τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως και η Μαρία Μανούκα, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα. Δεξιάς προέλευσης επίσης είναι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μίλτος Τασούλης και Βασίλης Ανδρέαδης, που αναζητούν κοινό βηματισμό και δεν αποκλείουν τελικά την σύμπτυξη δυνάμεων.

Στην ίδια λογική κινείται και ο μοναδικός μέχρι σήμερα υποψήφιος από το χώρο της κεεντροαριστεράς, Πάρης Λεμπετλής, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους δύο προηγούμενους για κοινό συνδυασμό.

Την υποψηφιότητα του επίσης έχει ανακοινώσει και ο Χρήστος Κοβατσιάδης, που προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ το ΚΚΕ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Θανάση Κοκονά.

Η υπεροπλία της ΝΔ στην περιοχή, μέχρι σήμερα, είναι αναμφισβήτητη με τον Κλεάνθη Μανδαλιανό να διατηρεί το προβάδισμα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συζητούν να στηρίξουν ένα εκ των Λεμπετλή, Τασούλη και Ανδρεάδη με τον πρώτο να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει το «χρίσμα» της στήριξης. Ο Νίκος Ζυγάς που είχε διεκδικήσει το δήμο το 2019, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και πιθανά δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Δήμος Παύλου Μελά: Μάχη για τρεις υποψήφιους

Αμφίρροπη η μάχη αναμένεται και στον δήμο Παύλου Μελά, όπου το δίπολο των εκλογών του 2019, των Δημήτρη Δερμουτζίδη και Γιώργου Λίλτση, έχει έρθει να  διαταράξει με την υποψηφιότητα του ο Δημήτρης Ασλανίδης.

Δερμουτζίδης και Λίλτσης είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019, με τον πρώτο να κερδίζει τις εκλογές με 50,36%.

Σ’ αυτήν την αναμέτρηση, όπως όλα δείχνουν και οι τρείς είναι ικανοί να περάσουν στον δεύτερο γύρο με τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα λόγω θέσης εκκίνησης, αλλά και γιατί έχει πετύχει αξιόλογα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά, έχοντας στον συνδυασμό του και τη Σίσσυ Φραγκοπούλου που το 2019 είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιόλογες μεταγραφές από την κεντροαριστερά, και δη του ΠΑΣΟΚ, έχει πετύχει και ο Δημήτρης Ασλανίδης ενώ ο Γιώργος Λίλτσης, έχει επενδύσει στη νέα γενιά. Και οι τρεις προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς. Η ΝΔ, όπως και σε άλλους δήμους θα αποφύγει να δώσει επισήμως χρίσμα, αφήνοντας «όλους τους υποψηφίους να ανθίσουν», ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν εκπροσώπηση στις τρείς αυτές παρατάξεις, εκτός και αν υπάρξει κάποια υποψηφιότητα που θα επιδιώξει να εκφράσει αμιγώς την κεντροαριστερά.

Από την πλευρά της η Λαική Συσπείρωση και το ΚΚΕ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μάριου Παλάντζα.

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: «Ανάσταση» και πάλι για τον Κυρίζογλου

Στον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η, εκ νέου, υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου, με καταβολές από τη ΝΔ, και σ’ αυτές τις εκλογές,  μάλλον δεν θα τύχει ισχυρής αντιπαλότητας.

Στις εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με το «σοβιετικού τύπου», ποσοστό, του 69,81%!

Ο κοινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κυριλλίδης που το 2019 είχε συγκεντρώσει 17,9%, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και στο δήμο προς το παρόν, εκτός του Λάζαρου Κυρίζογλου, οι υποψήφιοι για τη δημαρχία προέρχονται από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς: ο Ηλίας Σμήλιος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Σοφία Καρασαρλίδου με την «Εργατική Αντεπίθεση».

Το ΚΚΕ αναζητά νέο πρόσωπο ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο.

Η πιο σοβαρή πρόταση που έχει ακουστεί προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι του Μιχάλη Ραλλίδη, μέλος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχει και η περίπτωση του Δαμιανού Ανδρέου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Ο Σίμος και πάλι δήμαρχος

Ο νυν δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή από το 1982, δήμαρχος Συκεών από το 1994, ενώ από το 2010 εκλέγεται δήμαρχος του νέου διευρυμένου δήμου Νεάπολης Συκεών.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα έχει αντιπάλους τον Ηλία Ζάχαρη που θα εκπροσωπήσει το χώρο της ΝΔ και τον Λάζαρο Ωραιόπουλο που το 2019 είχε τύχει της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφιος δήμαρχος επίσης δηλώνει και ο Δημήτρη Ζιγκερίδης, που διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δανιηλίδη, όπως και οι Χαράλαμπος Βελλής από το ΚΚΕ και ο Γιάννης Λαθήρας από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πιθανά η εκλογική μάχη στο δήμο Νεάπολης – Συκεών να αναδείξει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή όπως συνέβη και το 2019 όταν ο Σίμος Δανιήλίδης είχε εκλεγεί στον πρώτο γύρο με ποσοστό 55,90%. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα