Ο Ερντογάν συνεχίζει στη γραμμή «εξόντωσης» του Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αντιμετωπίζει δίωξη για φερόμενη διαφθορά

Parallaxi
ο-ερντογάν-συνεχίζει-στη-γραμμή-εξόν-458653
Parallaxi

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αντιμετωπίζει δίωξη για φερόμενη διαφθορά, ανακοίνωσε το δικαστικό σώμα της Τουρκίας την Τετάρτη, Sτην τελευταία από μια σειρά νομικών υποθέσεων που δεν έχουν άλλο στόχο πέρα από το να “τελειώσουν” τον πιθανό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της Τουρκίας στις επερχόμενες εκλογές, σε λίγους μήνες, αλλά και να αναγκάσουν την αντιπολίτευση να καταφύγει πιθανώς στη λύση άλλου υποψηφίου, ο οποίος δεν θα έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ερευνήσει καταγγελίες ότι, ενώ ήταν δήμαρχος της συνοικίας Beylikduzu, προάστιο της Κωνσταντινούπολης, στα δυτικά, μεταξύ 2014-2019, ο Ιμάμογλου ανέθεσε δημόσιο διαγωνισμό σε μια εταιρεία που δεν πληρούσε τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί στις 15 Ιουνίου. Οι εισαγγελείς ζητούν μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών για τον Ιμάμογλου και έξι συναδέλφους τους με την κατηγορία της δωροδοκίας. Θέλουν επίσης να του απαγορευτεί η άσκηση πολιτικής με τις ίδιες κατηγορίες.

Σε απόφαση τον Δεκέμβριο, ο Ιμάμογλου είχε ήδη αποκλειστεί από την πολιτική και καταδικάστηκε σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκιση για κριτική που άσκησε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Το διοικητικό συμβούλιο είχε διατάξει μια αμφιλεγόμενη επανάληψη των δημοτικών εκλογών του 2019, ακυρώνοντας τις νίκες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) σε πολλές βασικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης. Ο Ιμάμογλου, 52 ετών, κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία στις επαναληπτικές εκλογές, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης σημείωσε τόσο ευρεία νίκη εναντίον συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου παραμένει στο αξίωμα εν αναμονή της προσφυγής. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του ετυμηγορία ενόψει των εκλογών, οι οποίες πρέπει να γίνουν το αργότερο στις 18 Ιουνίου.

Η άνοδος του Ερντογάν οφειλόταν εν μέρει στη θητεία του ως δήμαρχος της μεγαλούπολης των 16 και πλέον εκατομμυρίων στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η θητεία του συντομεύτηκε αφού οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή απήγγειλε στίχους ενός ποιητή σε μια δημόσια συγκέντρωση. Η υποστήριξη που χορηγήθηκε από τον δήμο βοήθησε τον Ερντογάν να σφυρηλατήσει κρίσιμες συμμαχίες με την επιχειρηματική κοινότητα, κυρίως με εργολάβους.

Ο Ιμάμογλου κατάγεται, όπως ο Ερντογάν, από τον Πόντο, από όπου κατάγονται πολλοί από τους μεγιστάνες των κατασκευών. Πρώην εργολάβος ο ίδιος, ο Ιμάμογλου έχει τη δυνατότητα να τους φέρει στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Η έκκλησή του ξεπερνά τις εθνοτικές, θρησκευτικές και ταξικές γραμμές, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του, και περιλαμβάνει τους Κούρδους, τους κοσμικούς φιλελεύθερους, τους σουνίτες συντηρητικούς και την επιχειρηματική ελίτ.

Στην προεδρική κούρσα, οι δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ώρες, τον βάζουν σταθερά μπροστά από τον Ερντογάν, του οποίου η κάποτε αδιαμφισβήτητη δημοτικότητα έχει πέσει εν μέσω της χειρότερης οικονομικής ύφεσης της Τουρκίας από το 2001.

Η δίωξη του Ερντογάν, τότε σε συνεννόηση με τους σκληρούς αντι-ισλαμιστές στρατηγούς της χώρας, βοήθησε να συσπειρωθούν εκατομμύρια ευσεβείς Τούρκοι Σουνίτες πίσω του. Θα έχει παρόμοιο αντίκτυπο η κατάσταση του Ιμάμογλου; “Όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η αντιπολίτευση με αυτό”, είπε ο Ροζ Γκιρασούν, ο οποίος διευθύνει τη Rawest, μια εταιρεία έρευνας και δημοσκοπήσεων που εστιάζει στους 14 εκατομμύρια Κούρδους της χώρας που υπολογίζονται σε 14 εκατομμύρια.

“Αν το χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν πόντους ο ένας εναντίον του άλλου, εντός της συμμαχίας του “Τραπεζιού των Έξι”, στη συνεχιζόμενη μάχη για να ορίσουν έναν προεδρικό υποψήφιο, αυτό μπορεί να ωφελήσει μόνο τον Ερντογάν”, είπε ο Γκιρασούν στο Al-Monitor. “Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η αντιπολίτευση προβάλλει μια εικόνα αταξίας”.

Ο Λεβέντ Γκιουλτέκιν, ένας εξέχων κριτικός της κυβέρνησης, παραπονέθηκε στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό κανάλι Medyascope TV, “Η πρώτη εντολή της αντιπολίτευσης πρέπει να είναι να κερδίσει τις εκλογές”, αλλά αντ’ αυτού, “είναι απασχολημένοι με τις διαμάχες για το ποιος θα πάρει ποιο υπουργείο”.

Ο Ιμάμογλου βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεχιζόμενης διαμάχης για την εξουσία σχετικά με το ποιος θα πάρει την προεδρική υποψηφιότητα από τη συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του CHP. Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επιθυμεί τον ρόλο, αλλά οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι με το αθώο εκστρατειακό του στυλ, τις κουρδικές ρίζες και την αλεβίτικη πίστη, θα αποτελεί εύκολη λεία για τον Ερντογάν. Το πλήθος κατά του Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να εξαλείψει τον Ιμάμογλου από την κούρσα ακριβώς επειδή πιστεύει ότι ο ηγέτης του CHP δεν αποτελεί απειλή για αυτόν. Αυτή την άποψη συμμερίζεται η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του δεξιού εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi), η οποία υποστηρίζει τον Ιμάμογλου.

Εξελίξεις αναμένονται στην επόμενη συγκέντρωση έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στις 26 Ιανουαρίου, με οικοδεσπότη την Ακσενέρ.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν προσκλήθηκε από φόβο μήπως αποξενώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, οι οποίοι πιστεύουν τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων ότι συνεργάζονται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε οριακά υπέρ της αναστολής των κρίσιμων κεφαλαίων του Δημοσίου προς το HDP την περασμένη εβδομάδα έως ότου οριστικοποιηθεί η υπόθεση.

Με ποσοστό μεταξύ 10%-12% των ψήφων, το HDP πιστώνεται ότι κρατά το κλειδί της νίκης, όπως έκανε όταν οι Κούρδοι του ψήφισαν ομαδικά υπέρ Ιμάμογλου στην επανάληψη της Κωνσταντινούπολης. Όμως το HDP δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα υποβάλει τον δικό του προεδρικό υποψήφιο. Παρ’ όλα αυτά δηλώνει δεκτικό προς έναν κοινό υποψήφιο, αν το “Τραπέζι των Έξι” το συμπεριλάβει στις συζητήσεις για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Το HDP πιστεύεται ευρέως ότι κλίνει προς τον Κιλιτσντάρογλου σε οποιονδήποτε δεύτερο γύρο – κάτι που μπορεί να είναι αναπόφευκτο αν έχει δικό του υποψήφιο, καθώς κανένας υποψήφιος δεν είναι πιθανό να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει στον πρώτο γύρο.

Ο Γκιρασούν πιστεύει ότι αυτή η κίνηση μπορεί να αναγκάσει την Ακσενέρ και το Καλό Κόμμα να δεχτούν εν τέλει τον Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο. Με το Καλό Κόμμα να κατέχει σταθερά περισσότερες ψήφους από το HDP, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αντιπολίτευσης είναι πώς να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των εθνικιστών και των Κούρδων χωρίς να αποξενώσει καμία πλευρά. Ο Ερντογάν ανακάλυψε ότι αυτή ήταν μια αδύνατη ισορροπία όταν έχασε την πλειοψηφία του στις εκλογές του Ιουνίου του 2015.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα