Ο κλάδος μυδοκαλλιέργειας βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση
Η πολιτεία δεν στηρίζει, ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί.
Στην κόψη του ξυραφιού έχει περιέλθει μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου ελληνικού κλάδου.
Δέκα παραγωγοί, μάλιστα, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του πρόεδρος του Οστρακο-Αλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» (Σύλλογος Οστρακοκαλλιεργητών Κυμίνων του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Βερβίτης, έχουν ήδη αποχωρήσει, κλείνοντας ή πουλώντας τις επιχειρήσεις τους.
Αυτό συνέβη λόγω της πολύ μειωμένης φετινής σοδειάς που επέφεραν οι καύσωνες του 2021 (είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του γόνου που θα έδινε τη φετινή σοδειά) σε συνδυασμό με την έλλειψη στήριξης του κλάδου από πλευράς πολιτείας. Και όλα αυτά σε συνέχεια του μεγάλου πλήγματος που είχε προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία επέφερε lockdowns το 2020 στην εστίαση τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ιταλία, όπου και εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής μυδιών.
Επιδείνωση Πριν από έναν χρόνο και σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ν» οι μυδοκαλλιεργητές τόνιζαν την ανάγκη στήριξής τους στο ήδη δύσκολο τότε για αυτούς περιβάλλον δραστηριοποίησης. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Μέλη του Οστρακο-Αλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» είναι 59 μονάδες μυδοκαλλιέργειας σε Κύμινα, Μάλγαρα και Κλειδί Ημαθίας, ενώ 23 μονάδες υπάρχουν στη Χαλάστρα και πάνω από 60 απέναντι στις ακτές της Πιερίας, καθώς ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ο κύριος τόπος παραγωγής μυδιών της χώρας μας. Στην Πιερία υπάρχει -σημειωτέονκαι η πρώτη ΠΟΑΥ της χώρας, η πρώτη δηλαδή Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, που απλώνεται σε έκταση 1.700 στρεμμάτων.
Ο κ. Βερβίτης τονίζει ότι ακόμα οι παραγωγοί του κλάδου δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια για το 2020, με την καθυστέρηση να οφείλεται -όπως υποστηρίζεισε γραφειοκρατικά λάθη της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας και στην καθυστέρηση από πλευράς μέρους των παραγωγών στην υποβολή των στατιστικών δηλώσεων ΟΣΠΑ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας). Αν και οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες για τον γόνο και προμηνύουν επιστροφή σε καλή σοδειά το 2023, η κατάσταση επί του παρόντος είναι ασφυκτική για πολλές μονάδες οστρακοκαλλιέργειας.
Ο κλάδος, επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Βερβίτης, ζητά την απαλλαγή του από το τέλος επιτηδεύματος, κάτι που όπως σημειώνει έχει γίνει για τους αγρότες και τους παράκτιους αλιείς, όχι όμως για τους οστρακοκαλλιεργητές. Φέτος στην Ισπανία και στη Νότια Ιταλία, προσθέτει ο πρόεδρος του Οστρακο-Αλιευτικού Συλλόγου, οι μυδοκαλλιεργητές έπαθαν ακριβώς την ίδια ζημιά και «βίωσαν την ίδια ολική καταστροφή που πάθαμε εμείς πέρσι, ωστόσο εκεί η πολιτεία προσφέρει υποστήριξη».
Η παραγωγή μυδιών στις περιοχές Χαλάστρας, Κυμίνων, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών σε μια καλή χρονιά είναι της τάξης των 40.000 τόνων ετησίως, εκ των οποίων το 90% εξάγεται κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Φέτος, όμως, λόγω της περσινής καταστροφής στον γόνο εξήχθησαν μικρές μόνο ποσότητες και δόθηκε έμφαση στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς.
Εκτός ΕΛΓΑ Αξίζει να επισημανθεί, επίσης, ότι πρόκειται για κλάδο που δεν ασφαλίζεται από τον ΕΛΓΑ, λόγω του ότι θεωρείται καλλιέργεια υψηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί αποζημιώσεις ούτε από αυτό το «μέτωπο». Οι καλλιεργητές ζητούν να προωθηθεί το θέμα αυτό στην Ε.Ε., για να βρεθεί κάποια λύση.
πηγή: Της Βάσως Βεγίρη – naftemporiki.gr