Ο Μητσοτάκης δεν ζήτησε συγνώμη και δεν απάντησε για εκλογές
Μίλησε για νόμιμη παρακολούθηση, χρέωσε το νομικό πλαίσιο στον ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως άφησε ανοιχτό το θέμα των εκλογών
Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, έριξε όλη την ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, χωρίς επίσης να εκφέρει κάποια λέξη συγνώμης ενώ εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε ως υπαίτιο τον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για μία νόμιμη παρακολούθηση.
Όπως είπε «η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ ίδιος εμφανίστηκε άσχετος με την υπόθεση, δηλώνοντας πως δεν το γνώριζε και πως αν το γνώριζε δεν θα το επέτρεπε.
Δηλαδή ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, παραδέχτηκε την πλήρη ανικανότητα του, καθώς η Υπηρεσία παρακολουθούσε τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας, και δη με εισαγγελική εντολή, και ο ίδιος το αγνοούσε διότι δεν τον είχαν ενημερώσει!
Προσπάθησε μάλιστα να υποβαθμίσει το γεγονός της τρίμηνης, όπως υποστήριξε, παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο της τακτικής που επέλεξε τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και συνέστησε στην αντιπολίτευση να μην επενδύσει αντιπολιτευτικά στο θέμα, το οποίο όπως τόνισε, πρέπει «να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει».
Επιπρόσθετα, επιχείρησε να εμφανιστεί προστάτης της ΕΥΠ και κινδυνολογώντας για την εθνική ασφάλεια, τόνισε πως αν το θέμα της παρακολούθησης «μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση» υπάρχει ο κίνδυνος «να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας».
Με λίγα λόγια, συνέστησε σε όσους ζητούν απαντήσεις και ευθύνες “μη τα σκαλίζετε πολύ διότι υπάρχει εθνικός κίνδυνος”. Ωστόσο για πολλά ερωτήματα, που εκ των πραγμάτων τίθενται σχετικά με το περιεχόμενο και το σκοπό της σκοτεινής αυτής, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει, όπως απέφυγε να μιλήσει και για το θέμα των εκλογών και των παραιτήσεων που έχουν ζητήσει όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι εκλογές και η δημοσκόπηση
Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Απέφυγε όμως να δώσει αυτή την απάντηση, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό, διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα να αλλάξει γνώμη το αμέσως επόμενο διάστημα, αν κριθεί από τον ίδιο και τους συνεργάτες του ότι η ΝΔ πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ έχει παραγγείλει δημοσκόπηση σε μεγάλη εταιρία ερευνών γνώμης, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου, προκειμένου να λάβει σαφή εικόνα για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και της ελληνικής κοινωνίας, που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση.
Εκτιμάτε ότι τα ευρήματα της δημοσκόπησης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Αν κριθεί ότι το θέμα της παρακολούθησης μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτελεί μία ισχυρή απειλή για το κύρος και το προφίλ της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν είναι απίθανο.
Εν κατακλείδι. ο πρωθυπουργός με την σημερινή δημόσια δήλωση του προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του και ενώ μίλησε για λάθος και ολίσθημα της ΕΥΠ, έσπευσε να χρυσώσει το χάπι της παραπλάνησης, κάνοντας λόγο για αλλαγές διαφάνειας και αυστηρότερες δικλίδες στην Υπηρεσία, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προανήγγειλε, και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε αμέσως το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Όπως είπε «στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές», αλλά ο ίδιος προτίμησε να μείνει στην σκιά και να μην εκτεθεί στο φως, απαντώντας ευθέως για όλα τα ζητήματα της σκοτεινής αυτής υπόθεσης που παραμένουν αθέατα και κρυφά για τους πολίτες αυτής της χώρας, που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Διότι η σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση για όλα τα δημόσια ζητήματα και υποθέσεις είναι αναφαίρετο, και δημοκρατικά κατοχυρωμένο, κοινωνικό δικαίωμα.