Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι ο κυβερνητικός στρατός βομβάρδισε μικρή πόλη.
Ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι βομβάρδισε με το πυροβολικό τη μικρή πόλη Ζολότε, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.
Καταστράφηκε πολυκατοικία και άλλο ένα κτίριο, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram αντιπροσώπου της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που δεν έκανε λόγο για θύματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολυκατοικία χτυπήθηκε από τέσσερις οβίδες 122 χιλιοστών.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
«Επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» για τη Ρωσία τα σχέδια που ενεργοποίησε το NATO στην ανατολική του πτέρυγα
Η διπλωματία της Ρωσίας καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες Πέμπτη εναντίον των σχεδίων του NATO για τη συγκρότηση τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών μάχιμων σχηματισμών στην ανατολική του πτέρυγα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική» την «συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
«Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης επιταχύνεται» εξαιτίας των ενεργειών «της συμμαχίας», υποστήριξε και έκρινε ότι το NATO επιβεβαιώνει τον αντιρωσικό του προσανατολισμό.
Δεσμευόμενη να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, «η συμμαχία επιβεβαιώνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των εχθροπραξιών», υποστήριξε ακόμη η κυρία Ζαχάροβα.
Αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το NATO ενεργοποίησε αμυντικά σχέδια –συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής του άμυνας–, συμφώνησε να αναδιαταχθούν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης και έθεσε 40.000 στρατιωτικούς, αεροπορικούς και ναυτικούς πόρους στην ανατολική του πτέρυγα υπό απευθείας νατοϊκή διοίκηση.
Συγκροτούνται τέσσερις επιπλέον σχηματισμοί μάχης ώστε άμεσα να μπορούν να αναπτυχθούν στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της συμμαχίας ότι υιοθετούν άβουλα την επιδίωξη των ΗΠΑ να επιβληθεί πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας, να κλιμακωθεί η λεγόμενη στρατηγική αποτροπής. Μίλησε για αντιρωσική υστερία που αξιοποιείται για να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων, από τις οποίες ιδίως η Ουάσινγκτον θα εξασφαλίσει μεγάλα οικονομικά κέρδη, όπως υπογράμμισε.
Υποστήριξε ακόμη ότι το NATO συγκαλύπτει «μυστικά εργαστήρια» των ΗΠΑ στην Ουκρανία για την έρευνα πάνω σε βιολογικά και χημικά όπλα –η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό– την ώρα που κατηγορεί αδίκως τη Ρωσία ότι εκείνη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ περιέγραψε εξάλλου δηκτικά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες με τη φράση «συνεδρία αυθυποβολής σε πλύση εγκεφάλου».
Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ
Είναι “ανόητο” να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, σημείωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το μόνο που θα κάνουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αρχές, υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο RIA.
Η Δύση επέβαλε σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά έπειτα από έναν μήνα πολέμου, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα συνεχίσει την επίθεση έως ότου εκπληρώσει τους στόχους του για την, σύμφωνα με το ίδιο, «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν ειδικά στο στόχαστρο δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει ακόμη και την παραμικρή επιρροή στη θέση της ηγεσίας της χώρας;», σχολίασε ο Μεντβέντεφ.
«Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση».
Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατυμπανίζει την ενότητα της Δύσης, που έχει όμως όρια
Ο Τζο Μπάιντεν διατυμπάνισε χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του διπλωματικού μαραθωνίου για την Ουκρανία, την ενότητα της Δύσης, όμως ο αμερικανός πρόεδρος φάνηκε επίσης να δοκιμάζει τα όριά της, σε όρους κυρώσεων και στρατιωτικής κινητοποίησης έναντι της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί σήμερα σε πόλη της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία (Λευκός Οίκος)
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί σήμερα στην πόλη Ζέτσνο, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος. Μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, θα τον υποδεχθεί ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, για να τον ενημερώσει για την ανθρωπιστική αντίδραση, την αρωγή στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ ο κ. Μπάιντεν θα δει αμερικανούς στρατιωτικούς τοποθετημένους στην ανατολική πτέρυγα του NATO, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».
«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.
Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG στην Ευρώπη το 2022 (Reuters)
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες, Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο πρακτορείο Reuters.
Συμφωνία ΕΕ- ΗΠΑ για φυσικό αέριο: Γιατί κινδυνεύει να αποδειχθεί «φούσκα», με βάση το δημοσίευμα του Ορέστη Μιχαλάτου
Μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφάσισαν εύκολα τις προμήθειες αμερικανικού LNG, αλλά στο θέμα των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας οι 27 παραμένουν διχασμένοι, με τους Βόρειους (κυρίως Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία) να αντιδρούν στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου την οποία υποστηρίζουν οι χώρες του Νότου, αλλά και το Βέλγιο και η Πολωνία. Ιδιαίτερα σφοδρή αντίθεση επιδεικνύει η Ολλανδία, η οποία είναι παραγωγός και εξαγωγέας φυσικού αερίου, ενώ, αντίθετα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απειλεί να μην… φύγει από τις Βρυξέλλες εάν δεν θεσμοθετηθεί το πλαφόν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διατυπώσει σχετικές προτάσεις σε επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της προηγούμενης συνόδου κορυφής στις Βερσαλίες.
Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης είναι ότι ακόμα και το θέμα των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου, είχε υποβαθμιστεί σε «εθελοντική βάση», σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων και οι Νότιοι έδιναν μάχη για να φύγει η λέξη «εθελοντική».
Υγροποιημένο αέριο LNG made in USA
Η συμφωνία για την προμήθεια αυξημένων ποσοτήτων αμερικανικού LNG αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στις διαδοχικές συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και της Ομάδας των 7 (G7).
Το ευρω-αμερικανικό σχέδιο προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα προμηθευτεί φέτος 15 δισ. κυβικά μέτρα (ΚΜ) υγροποιημένου αερίου παραπάνω, σε σχέση με τα 22 δισ. ΚΜ του 2021, έτσι ώστε να προετοιμαστεί για την σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο η οποία έχει ήδη αποφασιστεί.
Το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι παραδοσιακά ακριβότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τους τελευταίους μήνες οι παραδόσεις στην Ευρώπη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πολλές εταιρείες έστρεψαν στα ευρωπαϊκά λιμάνια φορτία LNG που είχαν άλλους προορισμούς για να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση με αυξημένες τιμές, προτιμώντας να πληρώσουν πρόστιμα για την αθέτηση των υποχρεώσεων προς τους αρχικούς αγοραστές.
Οι χώρες της Ε.Ε. απορροφούν ετησίως περί τα 120 δισ. ΚΜ φυσικού αερίου και μέχρι στιγμής η τροφοδοσία από τη Ρωσία συνεχίζεται κανονικά παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη δεν ανταποκρίθηκε στις πιέσεις των ΗΠΑ για επιβολή εμπάργκο στα ενεργειακά αγαθά, λόγω των αντιδράσεων χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε προχθές το κοινοβούλιο της χώρας του ότι σε περίπτωση ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία η γερμανική οικονομία θα πέσει σε ύφεση, θα αυξηθεί η ανεργία και θα απειληθεί η βιωσιμότητα εκατομμυρίων επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε το σχέδιο προμήθειας LNG πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, το οποίο πιθανότατα είχε συζητηθεί ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου στην Ευρω-Αμερικανική διάσκεψη για την ενέργεια. Η διάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή από πλευράς Ε.Ε. της Επιτρόπου Ενέργεια Κάρι Σίμσον, του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και από πλευράς ΗΠΑ οι υπουργοί Ενέργειας και Εμπορίου αλλά και εκπρόσωποι ενεργειακών πολυεθνικών (Exxon, Chevron, Shell, Total, ENI κ.ά.). Στην ίδια κατεύθυνση έγιναν επαφές της Ε.Ε. με εκπροσώπους προμηθευτών από χώρες όπως το Κατάρ, η Αλγερία και άλλες χώρες που ανήκουν στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, οι οποίες μεσολαβούν για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις τροφοδοσίας της Ε.Ε. με ενεργειακά αγαθά εναλλακτικά των ρωσικών.
Η αναδιοργάνωση της ενεργειακής αλυσίδας εφοδιασμού είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί χρόνια και θα δημιουργήσει αυξημένο κόστος μακροπρόθεσμα, καθώς δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το LNG έχει αυξημένο κόστος εκ προοιμίου (ανάμεσα στα άλλα και για τεχνικούς λόγους, καθώς χρειάζεται υγροποίηση και αεριοποίηση) αλλά και ότι απαιτούνται νέες υποδομές στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίζεται η υποδοχή και διανομή του.
Σήμερα, υποδομές υποδοχής LNG υπάρχουν για παράδειγμα στην Ισπανία, αλλά από εκεί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δίκτυα για να μεταφερθούν στην Γερμανία η οποία καλύπτει το 55% των αναγκών της με ρωσικό αέριο.
ΕΕ και ΗΠΑ συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην “απρόκλητη και αδικαιολόγητη” στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.
Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.
Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.
Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.
Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.
Η ΕΕ καλεί να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής.
Το ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την «καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες» που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού «τερματιστεί η ρωσική επίθεση».
Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται ακόμη να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση για την κάλυψη «των άμεσων αναγκών της».
Μεξικό: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει τις αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και τον πληθωρισμό (υπουργός Οικονομικών)
Ο μεξικανός υπουργός Οικονομικών Ροχέλιο Ραμίρες δε λα Ο προειδοποίησε ότι ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και στον πληθωρισμό.
«Βρισκόμαστε στην αρχή νέου νομισματικού κύκλου και στο τέλος των χαμηλών επιτοκίων. Η ένταση στην Ευρώπη θα παρατείνει την αποδιοργάνωση σε ορισμένες παγκόσμιες αλυσίδες προστιθέμενης αξίας και θα έχει επιπτώσεις στις τιμές», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Πέμπτη.
Η Βραζιλία «σαφώς αντίθετη» στον αποκλεισμό της Ρωσίας από την G20
Ο βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι «σαφώς αντίθετη» στην ιδέα να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την οποία προωθούν κυρίως οι ΗΠΑ.
«Είδαμε να εμφανίζονται πρωτοβουλίες σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς με σκοπό να εκδιωχθεί η Ρωσία από τις οντότητες αυτές ή να ανασταλεί η συμμετοχή της.
Η Βραζιλία είναι σαφώς αντίθετη (…) σύμφωνα με την παραδοσιακή μας θέση υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου», εξήγησε ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας Κάρλους Φράντσα ενώπιον της Γερουσίας κατά τη διάρκεια συζήτησης αφιερωμένης στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι όλα αυτά τα φόρα, η G20, ο ΠΟΕ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, να συνεχίσουν να λειτουργούν πλήρως. Και για να λειτουργούν πλήρως, πρέπει όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να είναι παρούσες», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη να εκδιωχθεί η Ρωσία από την G20. Η χώρα είχε ήδη εκδιωχθεί από την G8 –που έγινε έτσι G7– μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Ωστόσο αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή επαφίεται στην ίδια την G20, σχήμα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον διάλογο ανάμεσα στις παραδοσιακές βιομηχανικές δυνάμεις της G7 και αναδυόμενους οικονομικούς γίγαντες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρωσία.
Η Ινδονησία, η χώρα η οποία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, γνωστοποίησε χθες Πέμπτη ότι θα παραμείνει «αμερόληπτη». Η Κίνα έχει ήδη εκτιμήσει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να είναι παρόν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη της χρονιάς
Σε συζήτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πάρει μέρος σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πάρει μέρος σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, Ορέστης Μιχαλάτος/ ieidiseis.gr