Διεθνή

Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί και για τις τροπικές ασθένειες

Σε κίνδυνο 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Parallaxi
ο-π-ο-υ-προειδοποιεί-και-για-τις-τροπικ-967290
Parallaxi

Μπορεί η πλειοψηφία των χωρών να έχει κάνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση των παραμελημένων τροπικών ασθενειών (NTD), ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε προειδοποιητικό «καμπανάκι».

Πλέον, περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τις ασθένειες αυτές, οι οποίες – όπως αναφέρει – είναι ξεχασμένες, διότι πλήττουν μόνον τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Οι NTD (όπως ο δάγγειος πυρετός κ.α.) εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσανάλογα τα φτωχότερα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, κυρίως σε περιοχές όπου η προσβαση σε καθαρό νερό, η αποχέτευση και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι ανεπαρκείς. Μολονότι έως και 179 χώρες και εδάφη ανέφεραν τουλάχιστον ένα κρούσμα NTD το 2021, 16 χώρες αντιπροσώπευαν το 80% της παγκόσμιας επιβάρυνσης NTD. Περίπου 1,65 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι χρειάζονταν θεραπεία για τουλάχιστον μία νόσο παγκοσμίως.

Η νέα έκθεση προόδου του ΠΟΥ δείχνει ότι ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε κατά 80 εκατομμύρια μεταξύ 2020 και 2021 και οκτώ χώρες πιστοποιήθηκαν ότι είχαν εξαλείψει μία ασθένεια μόνο το 2022. Από τον Δεκέμβριο του 2022, 47 χώρες είχαν εξαλείψει τουλάχιστον μία NTD και περισσότερες χώρες βρίσκονταν στη διαδικασία επίτευξης αυτού του στόχου.

Τα επιτεύγματα που έγιναν το 2021-2022 βασίζονται σε μια δεκαετία σημαντικής προόδου. Το 2021, 25% λιγότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν παρεμβάσεις κατά των NTD σε σχέση με το 2010 και περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία κάθε χρόνο μεταξύ 2016 και 2019.

«Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απελευθερωθεί από το βάρος των παραμελημένων τροπικών ασθενειών, που κρατούν τους ανθρώπους παγιδευμένους σε κύκλους φτώχειας και στίγματος», δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Όμως, όπως δείχνει αυτή η έκθεση προόδου, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε. Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία όχι μόνο για να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε τον πόνο, αλλά και για να απελευθερώσουμε ολόκληρες κοινότητες και χώρες από αυτές τις ασθένειες. Είναι καιρός να δράσουμε τώρα, να δράσουμε μαζί και να επενδύσουμε σε NTD».

Ποιες είναι οι NTD

Οι παραμελημένες τροπικές ασθένειες αφορούν σε μια ομάδα 20 νόσων που επικρατούν κυρίως σε τροπικές περιοχές. Οι NTD προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων, παρασίτων, μυκήτων και τοξινών. Αυτές οι ασθένειες προκαλούν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, και όταν δεν είναι θανατηφόρες, πολύ συχνά προκαλούν δια βίου κοινωνικό στίγμα και συνακόλουθα οικονομικές δυσκολίες.

Οι NTD περιλαμβάνουν: έλκος Buruli, νόσο Chagas, δάγγειος πυρετός και chikungunya, dracunculiasis, εχινόκοκκωση, τροφιμογενείς τρεματοδιάσεις, ανθρώπινη αφρικανική τρυπανοσωμίαση, λέπρα, λεμφική φιλαρίαση, μυκήτωμα, χρωμοβλαστομυκητίαση, ραβδοπάθεια και άλλες βαθιές μυκητιάσεις -μεταδιδόμενες ελμινθίασες, δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού, τανίαση/κυστικέρκωση, τράχωμα και εκτροπή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα