Ελλάδα

Ο Πλεύρης φρενάρει την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

«Περιμένω την απόφαση του ΣτΕ» δηλώνει.

Parallaxi
ο-πλεύρης-φρενάρει-την-επιστροφή-των-α-877876
Parallaxi

«Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για του ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σημείωσε δε, ότι το υπουργείο Υγείας αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της.

Αναλυτικά, η δήλωση του Θάνου Πλεύρη έχει ως εξής:

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου.

Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης».

Η απόφαση του Στε για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, κόλαφος για την Κυβέρνηση και δικαίωση, για τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η απόφαση του Γ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει ότι, είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος, για να επιστρέψουν στις εργασίες τους, οι υπό αναστολή εργαζόμενοι στους τομείς υγείας.

Με την απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι, η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, είναι το… κλειδί, για να επανέλθουν στις εργασίες τους, όσοι από τους εργαζόμενους το επιθυμούν αφού φυσικά υποβάλλουν σχετικής αίτηση.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η απόφαση του ΣτΕ αφορά 7.000 υγειονομικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι και όσοι επανήλθαν για ένα διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν αποφανθεί έλαβε υπόψη του προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχαν κρίνει ότι, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κλπ, πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα, ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι, κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Δηλαδή, «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ακόμη πιο σημαντικό, όπως τονίζουν οι ανώτατοι δικαστές ότι, δεν προκύπτει, «βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».

ΠΟΕΔΗΝ: Το ΣτΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Ως «δικαίωση» περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, την επαναφορά των ανεμβολίαστων υγειονομικών μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, σχολιάζοντας πως το Συμβούλιο «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

«Δικαίωση της ΠΕΟΔΗΝ από το Συμβούλιο Επικρατείας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας από το ΣτΕ και τα δημοσιεύματα», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

«Το Γ’ τμήμα με 7μελη σύνθεση του Συμβουλίου έκρινε ότι η παράταση του μέτρου της αναστολής εργασίας μετά την 14/4/2022 είναι αντισυνταγματική και αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας.

Κατόπιν τούτων οι συνάδελφοι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από 14/4/2022. Πλήρης δικαίωση της ΠΟΕΔΗΝ που με τη μετριοπαθή στάση της υπέρ του εμβολιασμού, κατά της συνέχισης των αναστολών εργασίας που δεν είχαν κανένα υγειονομικό όφελος μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε ο ίδιος.

Το ΣτΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προωθήσει διάταξη για εφαρμογή της εν λόγω απόφασης», κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα