Ο Τσελίκ θέτει θέμα Καστελόριζου
Νέες προκλητικές δηλώσεις
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, βάζοντας στο στόχαστρο το Καστελόριζο
Κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική της η κυβέρνηση της Τουρκίας, ενώ φαίνεται πως στο κέντρο της επίθεσής τους είναι για ακόμα μία φορά το Καστελόριζο.
Μετά τις απανωτές δηλώσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP, υποστήριξε – μεταξύ άλλων – ότι κακώς δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο το Καστελόριζο.
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο Τσελίκ ισχυρίστηκε, δε, ότι η Ελλάδα κάνει προπαγάνδα κατά της Τουρκίας κι ότι εμπλέκει συνεχώς τρίτες χώρες.
«Κακώς οι Έλληνες θεωρούν απειλή την »Γαλάζια Πατρίδα»» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν εμμένοντας στην τακτική της προαπαγάνδας.
Ισχυρίστηκε, όπως έκανε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι όποτε η Άγκυρα καλεί σε διάλογο την Ελλάδα βάσει του διεθνούς δικαίου, η χώρα μας απορρίπτει την πρόταση και κάνει προπαγάνδα μιλώντας για επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της.
Στην ίδια γραμμή τα τουρκικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζουν παράδοξο το γεγονός το Καστελόριζο να ανήκει στην Ελλάδα επικαλούμενοι τη χιλιομετρική απόσταση που το χωρίζουν από την Τουρκία.
Μπορούμε να πάμε κολυμπώντας
Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ανέφερε ότι «κολυμπώντας μπορώ να πάω στο Καστελλόριζο; Ένας καλός κολυμβητής μπορεί. 2100 μέτρα από την Τουρκία».
Πρόσθεσε δε ότι «είναι παράδοξο αυτό το νησί να ανήκει στην Ελλάδα», ενώ ο καθηγητής του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εραϊ Γκιουτσουλέρ απάντησε ότι «οι Άγγλοι πίεσαν και το έδωσαν στους Έλληνες».
Επί τάπητος και ο ναυτικός αποκλεισμός νησιών
Στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκαν και σενάρια ναυτικού αποκλεισμού νησιών, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.
Όπως είπε ο διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης EFES 2022, έδωσε την εντύπωση επιχείρησης στα νησιά.
Διαβάστε επίσης: DW: Πόσο πιθανή είναι μια στρατιωτική σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας;
«Ο πρόεδρος είπε στην Ελλάδα ‘σταμάτα τη στρατιωτικοποίηση, δεν κάνω πλάκα’. Αυτή η δήλωση έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης, αλλά εσείς λέτε πως είναι το σήμα της έναρξης μιας διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον καθηγητή του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εράι Γκιουτσουλέρ.
Με τη σειρά του, ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή αφορά «στην απομόνωση των νησιών, τον αποκλεισμό τους». «Μπορείτε να εμποδίσετε τις εισόδους και τις εξόδους των νησιών. Δηλαδή αν η Τουρκία πει ότι αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να τα αποκλείσει και να πει πως θα τερματιστεί ο αποκλεισμός όταν θα φύγουν τα όπλα. Δηλαδή δεν τους επιτρέπει να προμηθευτούν αγαθά από την υπόλοιπη χώρα», είπε.