Διεθνή

Οχάιο: Εκτροχιασμός τρένου – Πάνω από το όριο τα επίπεδα καρκινογόνων χημικών ουσιών

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην East Palestine και η τοξική μόλυνση που προκάλεσε έχει γίνει μείζον θέμα στις ΗΠΑ,

Parallaxi
οχάιο-εκτροχιασμός-τρένου-πάνω-από-τ-981893
Parallaxi

Αν και τα επίπεδα διοξίνης στην East Palestine είναι κάτω από το ομοσπονδιακό όριο και ένας διοικητής της Υπηρεσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο ότι τα επίπεδα ήταν «πολύ χαμηλά», οι ειδικοί σε θέματα χημικών, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων της Υπηρεσία, που εξέτασαν τα δεδομένα για τον Guardian τα χαρακτήρισαν «ανησυχητικά».

Τα επίπεδα που βρέθηκαν σε δύο δείγματα εδάφους είναι έως και 14 φορές υψηλότερα από τα όρια διοξίνης στο έδαφος και οι αριθμοί υποδηλώνουν ευρύτερη μόλυνση, δήλωσε η Λίντα Μπίρνμπαουμ, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας των ΗΠΑ και επιστήμονας της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος

«Τα επίπεδα δεν είναι κραυγαλέα υψηλά, αλλά επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν διοξίνες στο έδαφος της East Palestine. Η EPA πρέπει να ελέγξει το έδαφος της περιοχής ευρύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία πιθανώς επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η ελεγχόμενη καύση χλωριούχου βινυλίου τις ημέρες μετά τον εκτροχιασμό του τρένου δημιούργησε διοξίνες και τις διέσπειρε σε όλη την περιοχή, λένε οι ειδικοί, αν και τόνισαν ότι τα νέα στοιχεία έχουν περιορισμένη αξία επειδή ελέγχθηκαν μόνο δύο δείγματα εδάφους.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην East Palestine και η τοξική μόλυνση που προκάλεσε έχει γίνει μείζον θέμα στις ΗΠΑ, με τους ντόπιους και τους ακτιβιστές να καταγγέλλουν την έλλειψη δράσης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία του τρένου, τη Norfolk Southern. Η πολιτεία του Οχάιο έχει μηνύσει τον σιδηροδρομικό κολοσσό για τον εκτροχιασμό, κάνοντας λόγο για ένα από μια «μακρά σειρά» περιστατικών που αφορούν την εταιρεία.

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα