Ελλάδα

Οδηγίες για τον καύσωνα – Τι πρέπει να κάνουμε με τρόφιμα, νερό και ενδυμασία

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Parallaxi
οδηγίες-για-τον-καύσωνα-τι-πρέπει-να-460458
Parallaxi

Αυτά είναι τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους περισσότερο εκτεθειμένους στη ζέστη.

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες, ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καθώς και άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, παχύσαρκοι, άνθρωποι που εργάζονται στην ύπαιθρο εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, αθλητές, άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες/μετανάστες και σε ανθρώπους σε ένδεια ή σε άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν μόνα τους.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα κατά την περίοδο αυξημένων θερμοκρασιών που μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα και νερό το καλοκαίρι:

Διατηρήστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) όλα τα μαγειρεμένα φαγητά

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, παρακαλώ καταναλώστε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του

Διατηρήστε ξεχωριστά τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά

Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξη

Πλύνετε τα χέρια σας πριν το χειρισμό των τροφίμων και μετά την τουαλέτα

Πλύνετε και απολυμάνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του φαγητού

Προστατέψτε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα

Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών

Πλύνετε προσεχτικά φρούτα και λαχανικά, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά

Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους Foodborne Diseases Unit Department of Epidemiological Surveillance and Intervention

Οδηγίες για ασφαλές νερό

✔ Καταναλώστε πάντα ασφαλές νερό ✔ Στην περίπτωση που ενημερωθείτε να μην χρησιμοποιείτε το νερό στο κέντρο φιλοξενίας: ✓ Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό ✓ Εναλλακτικά, βράστε το νερό πριν την κατανάλωσή του (1-2 λεπτά) ✔ Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο ✔ Αποθηκεύστε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη ✔ Καταναλώστε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα