OHE: «Οδυνηρό ορόσημο» το ένα εκατ. θύματα της Covid19 – ΠΟΥ: Ίσως μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός
Οι προοπτικές μοιάζουν σκοτεινές: η καμπύλη βρίσκεται ξανά σε άνοδο στην Ευρώπη,
«Οδυνηρό ορόσημο» χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες το ξεπέρασμα του φράγματος του ενός εκατομμυρίου θυμάτων παγκοσμίως από πανδημία του νέου κορονοϊού, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του πριν από 10 μήνες στη Γουχάν της Κίνας προτού εξαπλωθεί σε 188 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins δείχνει ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ αυτού του συνόλου, με τον ΠΟΥ να εκφράζει την ανησυχία του ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιθανόν να είναι πολύ υψηλότεροι. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτιμώνται στα 32 εκατομμύρια.
«Αν μη τι άλλο, οι αριθμοί που αναφέρονται επί του παρόντος πιθανόν αντιπροσωπεύουν μια υποτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που είτε έχουν προσβληθεί από την COVID-19 είτε πέθαναν από αυτήν», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη.
«Όταν μετράτε κάτι, δεν μπορείτε να το μετρήσετε τέλεια, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι τρέχοντες αριθμοί πιθανότατα υποτιμούν τον πραγματικό απολογισμό θανάτων από την COVID», είπε.
«Πρόκειται για αριθμούς που μουδιάζουν το μυαλό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε καμία ζωή που χάθηκε. Ήταν πατέρες και μητέρες, σύζυγοι και σύζυγοι, αδελφοί και αδελφές, φίλοι και συνάδελφοι. Ο πόνος πολλαπλασιάστηκε από την αγριότητα αυτής της ασθένειας», είπε ο Γκουτέρες.
Οι προοπτικές μοιάζουν σκοτεινές: η καμπύλη βρίσκεται ξανά σε άνοδο στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, επιτείνοντας την ανησυχία για το λεγόμενο δεύτερο κύμα.
Ο Μάικ Ράιαν δεν έκρυψε τη ανησυχία του ακόμα και για διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών.
Και δεν μπορεί να «σωθεί κόσμος σήμερα απλά με προσευχές ή με τη δουλειά για την κατασκευή εμβολίων που δεν θα έρθουν παρά αργότερα», προειδοποίησε και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Πέντε εμβόλια, τρία στη Δύση, δύο στην Κίνα, βρίσκονται στη λεγόμενη φάση τρία των κλινικών δοκιμών, ενώ ένα ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, έχει δώσει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Όμως οι έρευνες αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να προλάβουν την ταχύτητα της πανδημίας.
Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα εξόν της Κίνας που έθεσε υπό περιορισμό τον πληθυσμό, οι μαρτυρίες των εξαντλημένων γιατρών, που εξηγούσαν ότι μπροστά στην πλημμύρα των ασθενών καλούνταν να διαλέξουν σε ποιον θα πρόσφεραν φροντίδα, όπως «σε πολέμους», προκάλεσαν σοκ.
Η επιδημία εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στην Ισπανία, που έγινε η χώρα της Ευρώπης που υπέστη το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα. Στη Μαδρίτη, παγοδρόμιο μετατράπηκε σε νεκροτομείο.
Στον Ισημερινό, πτώματα σε αποσύνθεση παρέμεναν παρατημένα στους δρόμους στη Γουαγιακίλ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική πρωτεύουσα. Χρειάστηκε να δημιουργηθεί ειδική δύναμη για την περισυλλογή τους.
Όταν η Γαλλία περνούσε στα τέλη Μαρτίου το φράγμα των 3.000 θανάτων, ο Πατρίκ Βογκτ, γιατρός στη Μιλούζ, δήλωνε συγκλονισμένος ότι οι γιατροί άρχιζαν «να πεθαίνουν».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η στρατηγική της «συλλογικής ανοσίας», ή «ανοσίας της αγέλης» έφερε εκατόμβες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θέσει τον πληθυσμό της υπό περιορισμό την 23η Μαρτίου.
Στις ΗΠΑ, τη χώρα του κόσμου που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο (σχεδόν 205.000), η πανδημία που υποβάθμιζε ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, υπογράμμισε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Χρειάζεται στ’ αλήθεια να εντείνουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε ακατάπαυστα», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους New York Times, καταγράφονται ημερησίως 43.111 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατά μέσον όρο, αριθμός αυξημένος κατά 23% σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα. Πάνω από 30 πολιτείες καταγράφουν αύξηση των περιπτώσεων.
Ως χθες Δευτέρα, πάνω από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 205.031 είχαν υποκύψει στην COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες πως η χώρα ξεπερνά την πανδημία, διαβεβαιώνοντας ότι «έρχονται τα εμβόλια», αποφεύγοντας πάντως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Ανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διανείμει 150 εκατομμύρια γρήγορα τεστ στις υπηρεσίες υγείας.
Τόσο ο Φάουτσι, όσο και ο διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, εξέφρασαν ανησυχία διότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Σκοτ Άτλας ενδέχεται να παραπλανά τον πρόεδρο δίνοντάς του λαθεμένες πληροφορίες.
Ο Δρ. Φάουτσι είπε στο CNN πως ανησυχεί μετά τα δημοσιεύματα για το ότι ο Άτλας δίνει στον Τραμπ μια εικόνα «αποσπασμένη από το συγκείμενό της, ή λαθεμένη».
Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC