Οι αεροπορικές συγκοινωνίες σε ελεύθερη πτώση
Μεγάλη πτώση σε ελληνικά αεροδρόμια
«Ερήμωσαν» τα περιφερειακά αεροδρόμια
Σημαντική πτώση κατέγραψε η επιβατική κίνηση και τον μήνα Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece και τα οποία υποδέχθηκαν, εκ νέου, πτήσεις από τις 15 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο συνολικός αριθμός επιβατών στους 14 αερολιμένες υποχώρησε τον Ιούλιο σε 1,3 εκατ. από 5,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μεταβολή που αντιστοιχεί σε -75,1%.
Αφίξεις εξωτερικού
Μεγαλύτερη πτώση (-78,5%) καταγράφεται στις αφίξεις εξωτερικού, σε σχέση με αυτές από το εσωτερικό (-56,5%) το φετινό Ιούλιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ποσοστιαία, τη μεγαλύτερη υποχώρηση επιβατών εμφανίζει το αεροδρόμιο της Σκιάθου (-85,2%) απ’ όπου διακινήθηκαν τον Ιούλιο μόλις 16,7 χιλ. άτομα από 113,3 χιλ. πέρυσι τον ίδιο μήνα. Ακολουθούν οι αερολιμένες Κεφαλονιάς (-84,3%), Ακτίου (-81,7%), Καβάλας, Χανίων, Ρόδου, Κω, Κερκύρας, Ζακύνθου, Μυκόνου και Σαντορίνης, όπου η πτώση κυμαίνεται από -74% έως περίπου -80%.
Σε Σάμο, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη η υποχώρηση διαμορφώνεται σε -71%, -63,5% και 56%, αντίστοιχα. Τον Ιούλιο, ο συνολικός αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης περιορίστηκε σε 292,3 χιλ. από 801,8 χιλ., με το αντίστοιχο μέγεθος να διαμορφώνεται σε 112,1 χιλ. άτομα στα Χανιά, 87,9 χιλ. στη Μύκονο, 100 χιλ. στη Σαντορίνη, 226 χιλ. στη Ρόδο και 152,1 χιλ. στην Κέρκυρα.
Κατά τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς, το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece υποχώρησε σε ποσοστό 81%, σε περίπου 3 εκατ. άτομα από 16,2 εκατ. άτομα το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2019.
Υποχώρηση κατά 70% κατέγραψε η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Από το αεροδρόμιο των Σπάτων διακινήθηκαν συνολικά περίπου 894 χιλ. επιβάτες έναντι περίπου 3 εκατ. ατόμων τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Οι επιβάτες εσωτερικού υποχώρησαν κατά 56,3%, σε περίπου 400 χιλ., με τη μείωση των επιβατών εξωτερικού να είναι υψηλότερη, καθώς διαμορφώνεται στο -76,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μόλις 494 χιλ. άτομα.
Κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η συνολική κίνηση του αεροδρομίου έφτασε στο επίπεδο των 4,8 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 66,3% σε σχέση με το 2019. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, η διεθνής κίνηση και οι επιβάτες εσωτερικού μειώθηκαν κατά 69% και 61%, αντίστοιχα.
Κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, τα μεγέθη της Fraport AG, μητρικής της Fraport Greece, μειώθηκαν, ετησίως, κατά 48,9%, στα 910,6 εκατ. ευρώ, η κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησε κατά 95,6% στα 22,6 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν ζημίες προ τόκων και φόρων (EBIT) 210,2 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Fraport εμφάνισε καθαρές ζημίες 231,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 164,9 εκατ. ευρώ, ενώ με εξαίρεση τη θυγατρική εταιρεία στη Λίμα, όλες οι υπόλοιπες εταιρείες είχαν αρνητική συνεισφορά στα μεγέθη του ομίλου σύμφωνα με την Καθημερινή.
Η Lufthansa ανακοινώνει απολύσεις και επιστροφή στην κανονικότητα το 2024
Δισεκατομμύρια απώλειες, μείωση του αριθμού επιβατών στο 4%, επιστροφή στην κανονικότητα το 2024. Η αεροπορική εταιρεία ανακοινώνει ανακατατάξεις αναφορικά με το προσωπικό και τον στόλο των αεροσκαφών.
Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο πέταξαν 96% λιγότεροι επιβάτες με τη Lufthansa από ό,τι το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Ο κύκλος εργασιών για το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 80%, από 9,6 δις ευρώ στα 1,9 δις ευρώ. Από αυτά τα 1,5 δις ευρώ εισπράχθηκαν για μεταφορές εμπορευμάτων και για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών σε άλλες εταιρείες. Σε ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Κάρστεν Σπορ καθιστά σαφές ότι η ζήτηση δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν από το 2024 στα προ της κρίσης επίπεδα. Η βελτίωση της κατάστασης θα αργήσει, προπαντός σε ό,τι αφορά τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. «Μοναδική ευκαιρία για ανακατατάξεις» Σύμφωνα με τον κ. Σπορ τις επιπτώσεις της κρίσης βιώνει ο κλάδος των αερομεταφορών σε όλο τον κόσμο. Εκτιμά ότι πρόκειται για «τομή» και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα κανονικότητα.
Η πανδημία προσφέρει σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lufthansa μια «μοναδική ευκαιρία για ανακατατάξεις». Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία επιβεβαιώνει την πρόθεση να μειώσει τον αριθμό του στόλου της σε μόνιμη βάση κατά 100 αεροσκάφη και των εργαζομένων κατά 22.000. Μάλιστα θεωρεί αναπόφευκτες τις απολύσεις για οικονομικούς λόγους. Σημαντικές περικοπές και απολύσεις Βασικοί αποδέκτες της ανακοίνωσης είναι προφανώς τα συνδικάτα. Αυτό το διάστημα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για περικοπές στους μισθούς και άλλα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις. Η μείωση του προσωπικού θα αφορά όμως και τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Ο αριθμός τους θα μειωθεί κατά 20%, κάτι που αντιστοιχεί στα 1000 περίπου άτομα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ο αριθμός των εργαζομένων του ομίλου Lufthansa στις 30 Ιούνιου ήταν κατά 8.300 άτομα μειωμένος σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο σημερινός αριθμός των απασχολούμενων σε όλο τον κόσμο ανέρχεται στα 129.400 άτομα.