Οι άνθρωποι που βλέπουν πορνό στη δουλειά
Αν και μπορεί να χάσεις την δουλειά σου, πολλοί υπάλληλοι το διακινδυνεύουν.
Πολλοί εργαζόμενοι θα παραδέχονταν ότι κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά για να χαλαρώσουν στο Instagram, να ψωνίσουν ένα νέο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών ή ακόμα και για να περιηγηθούν σε site γνωριμιών.
Τι γίνεται όμως με την παρακολούθηση πορνό βίντεο; Είναι σίγουρα ένα θέμα ταμπού, όμως ψυχολόγοι, πλατφόρμες περιεχομένου για ενήλικες και ειδικοί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι έχει γίνει πιο διαδεδομένο, καθώς το διαδικτυακό πορνό έχει γίνει πολύ εύκολα προσβάσιμο.
Είναι σίγουρα ταμπού, αλλά ψυχολόγοι, πλατφόρμες περιεχομένου για ενήλικες και ειδικοί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι έχει γίνει πιο διαδεδομένο, καθώς το διαδικτυακό πορνό έχει γίνει ευκολότερο και πιο δημοφιλές στην πρόσβαση.
Σε γενικές γραμμές υπάρχει μικρή διαθέσιμη ακαδημαϊκή έρευνα σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της παρακολούθησης πορνό κατά τη διάρκεια της δουλειάς, όμως ορισμένες έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο – κάτι που μπορεί να εκπλήξει ορισμένους εργαζόμενους.
Μία παγκόσμια έρευνα σε 2.000 άτομα για το Sugarcookie, ένα περιοδικό ψηφιακού τρόπου ζωής, αποκάλυψε ότι πάνω από το 60% των ερωτηθέντων είχαν παρακολουθήσει πορνό στη δουλειά. Επίσης περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους που δουλεύουν εξ’ αποστάσεως είχαν παρακολουθήσει πορνό σε συσκευές που χρησιμοποιούσαν επίσης για εργασίες που σχετίζονται με την εργασία.
Παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρσι για το PornHub, τον μεγαλύτερο ιστότοπο πορνού περιεχομένους στον κόσμο, υποστηρίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι παρακολουθούν τέτοιους είδους περιεχόμενο κατά τις ώρες εργασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, από τις 22:00 έως τη 01:00 ήταν η πιο συνηθισμένη ώρα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ώρα 16:00. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η καθημερινή παρακολούθηση μπορεί να συνδέεται με την τηλεργασία, τα δεδομένο του ιστότοπου υποδηλώνουν παρόμοια αύξηση το μεσημέρι ακόμα και πριν από την πανδημία.
Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σχετικά με άτομα που συλλαμβάνονται να παρακολουθούν πορνό κατά τις εργάσιμες ώρες έχουν τονίσει την επίγνωση της επικράτησης του. Όπως για παράδειγμα ο Βρετανός βουλευτής Neil Parish που παραιτήθηκε τον Απρίλιο αφού είδε περιεχόμενο για ενηλίκους στο τηλέφωνό του στο κοινοβούλιο, μέχρι έναν Σουηδό δεσμοφύλακα που έχει τον μισθό του για να παρακολουθεί πορνό στη δουλειά και έναν Αυστραλό μηχανικό αεροπορικών εταιρειών που απολύθηκε επειδή είχε πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενηλίκους σε tablet που ανήκε στον εργοδότη του.
Δεδομένου του υψηλού κινδύνου τιμωρίας, είναι δίκαιο να αναρωτηθούμε γιατί ακριβώς οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν πορνό στη δουλειά ή σε εταιρικές συσκευές. Επιπλέον, οι ειδικοί και τα αφεντικά θέτουν ερωτήσεις σχετικά με το εάν η εξ αποστάσεως εργασία επηρεάζει την τάση και τι αντίκτυπο έχει στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Οι λόγοι που οι εργαζόμενοι παρακολουθούν πορνό
Ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι άνθρωποι παρακολουθούν πορνό είναι επειδή βαριούνται ή θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή τους από άλλα συναισθήματα. Το συγκεκριμένο περιεχόμενο χρησιμοποιείται επίσης για τόνωση της φαντασίας (βίωση πραγμάτων που δεν είναι διαθέσιμη στη σεξουαλική ζωή του ατόμου), περιέργεια και αυτοεξερεύνηση και φυσικά για προσωπική σεξουαλική ευχαρίστηση.
Σύμφωνα με τον Κρεγκ Τζάκσον, καθηγητή ψυχολογίας της επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τους ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο πορνό στο χώρο εργασίας. Αλλά λέει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπουν πορνό σε φυσικούς χώρους εργασίας δεν τείνουν να το χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν στο σπίτι.
«Πιστεύω ότι έχουμε αυτή την άποψη ότι αν κάποιος έχει πρόσβαση σε πορνό στη δουλειά, κατά κάποιο τρόπο αυνανίζεται κρυφά στο γραφείο ή εξαφανίζεται στις τουαλέτες», λέει.
Συγκεκριμένα, λέει, οι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι μπορεί να χρησιμοποιούν το πορνό ως μια μορφή «ανακούφισης από το άγχος ή μηχανισμό αντιμετώπισης».
«Πολλοί εργαζόμενοι σε οργανισμούς αισθάνονται ότι δεν υπάρχουν, ότι τους παραβλέπουν, ότι υποχρησιμοποιούνται, υποβαθμίζονται και το [πορνό] γίνεται ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν το πόσο δυσάρεστη είναι στην πραγματικότητα η δουλειά τους».
Για μερικούς, η επιλογή να παρακολουθήσουν πορνό στη δουλειά μπορεί επίσης να είναι για να κυνηγήσουν την αίσθηση της νίκης ή την εξέγερση ενάντια σε έναν μη ικανοποιητικό εργοδότη. Σε ανάλογους χρόνους, θυμάται ο Τζάκσον, δεν ήταν ασυνήθιστο το δυσαρεστημένο προσωπικό να έφευγε κρυφά για να διαβάσει προβλέψεις ιπποδρομιών στην εφημερίδα για μισή ώρα. Η προβολή πορνό, λέει, «είναι κάπως μια ψηφιακή εκδοχή αυτού, επειδή όχι μόνο κλέβεις τον χρόνο εργασίας, αλλά κάνεις και κάτι στο διαδίκτυο που είναι ταμπού και που [ξέρεις] ότι δεν επιτρέπεται να το κάνεις».
Αλλά ακόμη και το προσωπικό που απολαμβάνει τη δουλειά του μπορεί να μπει στον πειρασμό να έχει πρόσβαση σε πορνό, προσθέτει η Paula Hall, θεραπεύτρια εθισμών και εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Λέει ότι το πορνό χρησιμοποιείται μερικές φορές ως «σύστημα ανταμοιβής» από υπαλλήλους με υψηλές επιδόσεις. «Μόλις έκαναν μια πώληση, είχαν μια νίκη, μόλις ολοκλήρωσαν μια δουλειά στο διαδίκτυο και είναι μια απόλαυση», εξηγεί. «Μπορεί να πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ και ένα κέικ… κάποιος άλλος μπορεί να παρακολουθήσει πορνό».
Τέλος, παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρείες ενίσχυσαν την ασφάλεια πληροφορικής τα τελευταία χρόνια, οι συνήθειες πορνό που βασίζονται στο γραφείο μπορούν να αναπτυχθούν απλώς και μόνο επειδή οι υπολογιστές εργασίας και οι διακομιστές δεν είναι αρκετά έξυπνοι για να τις εντοπίσουν, λέει ο Τζάκσον.
«Πολλοί εργαζόμενοι έχουν διαπιστώσει ότι το σύστημα πληροφορικής του οργανισμού τους για την παρακολούθηση και τον αποκλεισμό περιεχομένου πορνό δεν είναι καθόλου πολύπλοκο», λέει. «Όπως πολλά πράγματα στην ψυχολογία, αν το κάνεις και σε κάνει να νιώθεις καλά και δεν υπάρχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες, θα το κάνεις ξανά και ξανά και ξανά και ξανά».
Μία συνέπεια της εξ’ αποστάσεως εργασίας;
Φυσικά η εναλλαγή στις καρτέλες από ένα υπολογιστικό φύλλο σε μία σελίδα πορνό είναι πολύ πιο εύκολη αν εργάζεστε από το σπίτι, παρά σ’ ένα γραφείο. Εκεί δεν υπάρχει ο κίνδυνος ένας συνάδελφος να δει τι βλέπεται και μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τις δικές σας συσκευές μέσω ενός ιδιωτικούς Wi-Fi, αποσυνδεδεμένο από οποιουσδήποτε διακομιστές εργασίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η παγκόσμια επισκεψιμότητα σε ιστότοπους πορνό εκτοξεύτηκε όταν πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να δουλεύουν από τα σπίτια τους, με την ακαδημαϊκή έρευνα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στα υψηλά επίπεδα άγχους και πλήξης, παράλληλα με την κοινωνική απομόνωση. Ωστόσο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με μια μελέτη που βασίστηκε σε έρευνα που αναφέρθηκε από τους ίδιους, η χρήση πορνό είχε επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στα προ-πανδημικά επίπεδα.
Σήμερα, ενώ δεν υπάρχουν νέα δεδομένα για την παρακολούθηση πορνό που να συνδέεται με την εξ αποστάσεως εργασία, η Hall πιστεύει ότι η ικανότητα παρακολούθησης πορνό στο σπίτι κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας μπορεί να έχει επηρεάσει τις συνήθειες παρακολούθησης πορνό ορισμένων ανθρώπων, χάρη στα συνεχόμενα ασαφή όρια μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου.
Η Hall αναφέρει ότι βλέπει αυξανόμενους αριθμούς πελατών που έχουν αναπτύξει εθισμούς στο πορνό ενώ εργάζονταν από το σπίτι από την πανδημία, συχνά με καταστροφικές επιπτώσεις. «Είναι τόσο συνηθισμένο στην ομάδα πελατών μου… άνθρωποι που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις εργασίες εγκαίρως λόγω της παρακολούθησης πορνό ή ανακαλύπτουν ότι εργάζονται μέχρι τις 2 π.μ. για να τηρήσουν μια προθεσμία επειδή είχαν περάσει τη μέρα τους online σε δωμάτια σεξουαλικής συνομιλίας».
Η Wendy L Patrick, δικηγόρος σταδιοδρομίας με έδρα το Σαν Ντιέγκο που γράφει για εγκλήματα και βία στο χώρο εργασίας συμφωνεί. «Η παρακολούθηση πορνό είναι πολύ πιο εύκολη πίσω από κλειστές πόρτες και πολύ πιο εύκολη στο σπίτι παρά στο γραφείο», λέει. «Η εξ αποστάσεως εργασία έχει προσφέρει περισσότερο χρόνο, χώρο στους εργαζόμενους».
Αλλά άλλοι δεν είναι πεπεισμένοι ότι η πανδημία έχει αλλάξει σημαντικά την κατάσταση. Ο Τζάκσον επισημαίνει την έρευνα που υποδεικνύει ότι πολλοί εργαζόμενοι από απόσταση και υβριδικά συστήματα υπεραντισταθμίζουν την αυξημένη ευελιξία, κάνοντας λιγότερα διαλείμματα από ό,τι όταν ήταν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.
«Δεν νομίζω ότι η δουλειά από το σπίτι μας άλλαξε ξαφνικά, επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι με τη δουλειά», υποστηρίζει. «Η μόνη διαφορά είναι, φυσικά, ότι αυτό που κάνω στον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου στο σπίτι δεν είναι δουλειά του εργοδότη μου. Οπότε, υπάρχει πάντα ο πειρασμός εκεί».
Μια «τοξική» επίδραση
Οι περισσότεροι εργοδότες εξακολουθούν να είναι πιθανό να λαμβάνουν υπόψιν τους την προβολή πορνό στην εργασία ή σε συσκευές της εταιρείας ως παράπτωμα, λέει ο Τζάκσον. Στις περισσότερες περιπτώσεις, λέει ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα απολυθούν ή θα τους ζητηθεί να φύγουν αθόρυβα. Στην πραγματικότητα, αφού μελέτησε άφθονες υποθέσεις δικαστηρίων απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρακολούθησε παγκόσμια συνέδρια που συζητούσαν για το πορνό στην εργασία, λέει ότι «ποτέ δεν γνώρισε περίπτωση όπου κάποιος να έχει πρόσβαση σε πορνό σε έναν χώρο εργασίας και να έχει καλό τέλος».
Το καλύτερο σενάριο για όσους αποκαλυφθούν, λέει, είναι αν μπορούν να αποδείξουν μια εξάρτηση την οποία συμπαθεί ο εργοδότης τους και να τους προσφερθεί συμβουλευτική θεραπεία ως προϋπόθεση για να διατηρήσουν τη δουλειά τους.
Ο Πάτρικ υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση πορνό από τους εργαζόμενους κατά τις ώρες γραφείου μπορεί επίσης να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στους οργανισμούς, όπως η συμβολή σε τοξικές κουλτούρες εργασίας.
«Η πορνογραφία συχνά περιλαμβάνει απανθρωπιστικά σεξουαλικά σενάρια», λέει. «Η εσωτερίκευση αυτού του προσανατολισμού μέσω επαναλαμβανόμενης έκθεσης μπορεί να μειώσει την απόλαυση και την παραγωγικότητα των σχέσεων στο χώρο εργασίας, οδηγώντας μερικές φορές σε μη ευαίσθητες, ακατάλληλες αλληλεπιδράσεις».
Στις χειρότερες περιπτώσεις, λέει, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σεξουαλική παρενόχληση, ιδιαίτερα προς τις γυναίκες. Ο Τζάκσον λέει ότι η έρευνά του στα δικαστήρια απασχόλησης δείχνει επίσης ότι υπάρχουν αυξανόμενοι αριθμοί περιπτώσεων στις οποίες οι εμπειρίες των γυναικών στο χώρο εργασίας έχουν επηρεαστεί από «αντρικές στάσεις απέναντι στο πορνό, μοιράζονται πορνό ή αφήνουν κατά λάθος το πορνό για να το δουν άλλοι άνθρωποι».
Ορισμένοι πιστεύουν ακόμη ότι αυτή η παραγωγή και τα κέρδη θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνήθειες παρακολούθησης πορνό των εργαζομένων. Υπάρχει ήδη ένα σύνολο ψυχολογικών ερευνών που υποδεικνύουν ότι η εμπλοκή σε ανήθικη συμπεριφορά στην εργασία μπορεί να είναι μια ολισθηρή κατωφέρεια που οδηγεί σε ολοένα και πιο επικίνδυνες συνήθειες.
Ο Τζάκσον επισημαίνει επίσης μια πρόσφατη δημοσίευση από ομοτίμους στο Journal of Business Ethics, από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young, ένα εκπαιδευτικό κέντρο που συνδέεται με την εκκλησία στη Γιούτα. Τα πειράματα των ακαδημαϊκών πρότειναν ακόμη και μια άμεση σχέση μεταξύ της παρακολούθησης πορνό στο χώρο εργασίας και άλλων σκόπιμων ανήθικων επιχειρηματικών συμπεριφορών, όπως οι εργαζόμενοι που «σιωπούν και λένε ψέματα» σχετικά με την δουλειά που έχουν κάνει. Ωστόσο, η έρευνα του Τζάκσον δείχνει ότι ορισμένοι από αυτούς που βλέπουν πορνό στην εργασία υπερ-αντισταθμίζουν τις συνήθειές τους, αντί να γίνονται λιγότερο παραγωγικοί. «Κάνουν περισσότερη δουλειά για να δικαιολογήσουν το πορνό που παρακολουθούν. Είναι αρκετά ενδιαφέρον. Υπάρχει ηθικός συμβιβασμός».
Ένα πιο ανεκτικό μέλλον;
Ενώ η παρακολούθηση πορνό κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας σπάνια φαίνεται να είναι χωρίς κίνδυνο, η Hall υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για μια πιο λεπτή αποδοχή της τάσης. Αντί απλώς να «δαιμονοποιεί» όσους παρακολουθούν πορνό στη δουλειά, ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό του, με παρόμοιο τρόπο με τις ιστορικές ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τους κινδύνους του ποτού κατά τις ώρες εργασίας.
Σήμερα ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να επιλέγουν να πίνουν περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί το μεσημέρι, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αν το κάνουν αυτό πολύ συχνά θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση.
Στο μεταξύ ο Τζάκσον λέει ότι οι διευθυντές επιχειρήσεων όπου είναι γνωστό ότι επικρατεί η παρακολούθηση πορνό θα συμβουλεύονταν να ρίξουν μια ευρύτερη ματιά στην εταιρική κουλτούρα και τα οφέλη. «Εάν οι χώροι εργασίας ήταν ελκυστικοί, μπορεί να διαπιστώναμε ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην χρειάζονταν να παρακολουθούν πορνό για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο της εργασίας».
Όσον αφορά την εξ αποστάσεως εργασία, η Hall πιστεύει ότι τα θολά όρια μεταξύ του σπιτιού και της ιδιωτικής μας ζωής σημαίνουν ότι υπάρχει πιθανώς μια αυξανόμενη ανοχή για τους εργαζόμενους που αφιερώνουν χρόνο για να δουν πορνό. Και εφόσον αυτό γίνεται με χρήση προσωπικής συσκευής και δεν επηρεάζει την απόδοση ή τις αλληλεπιδράσεις του προσωπικού, θεωρείται λιγότερο προβληματικό σε σύγκριση με την προβολή πορνό σε φυσικούς χώρους εργασίας. «Το τι κάνει κάποιος στο διάλειμμα για καφέ στην ιδιωτικότητα του σπιτιού του εξαρτάται σίγουρα από αυτόν». Αλλά, προσθέτει, είναι σίγουρα διαφορετικό σε έναν κοινό χώρο εργασίας – και όπως έδειξαν πρόσφατα γεγονότα, η προβολή πορνό στη δουλειά εξακολουθεί να είναι πολύ ταμπού.
Πηγή: ΑΠΕ