Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σε αυτήν, υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης εξέφρασαν μια σειρά από θέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συζήτηση ξεκίνησε χθες με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης.
“Ακούσαμε με προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες μας. Μεγαλύτερη ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός ότι δεν ακούστηκε τίποτα από τον πρωθυπουργό για τον περίφημο στόχο 4% σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ. Ήταν προεκλογικά λόγια που ξεχάστηκαν; Το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί, ελλείψει του 4% στην ανάπτυξη, θα καλυφθεί από περικοπές στο κοινωνικό κράτος ή από δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα εκτίναξη του δημόσιου χρέους; Ενώ, και ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% έχει πάει περίπατο και μάλιστα χωρίς να επιχειρηθεί η παραμικρή διαπραγμάτευση”, είπε ο βουλευτής Α΄ Αθήνας και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
«Πήραμε μια ισχυρή, καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές να κυβερνήσουμε. Ξεκινάμε δυνατά και ένα σπουδαίο μέλλον περιμένει τη χώρα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για υπογραφή της «κατάπτυστης», όπως χαρακτήρισε Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Μας εγκάλεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι είμαστε ασυνεπείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά. Πιεζόμενοι από ένα ακροατήριο που βαθιά στενοχωρήσατε με την κατάπτυστη συμφωνία σας και ακούγοντας τις λαϊκίστικες κορώνες σας, λέγαμε από την αρχή ότι αυτό ήταν λάθος επιλογή και δεν μπορεί να γίνει. Λέγαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να την ανατρέψουμε και ξεκαθαρίσαμε ότι από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες δεν μπορούμε να φύγουμε. Δεν θα βγουν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ. Και έρχεστε σήμερα με θράσος, για να μας εγκαλέσετε. Εμείς είπαμε θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες και θα κάνουμε αναδιαπραγμάτευση σε συγκεκριμένα σημεία», είπε μεταξύ άλλων ο προαναφερθείς.
Η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «πήρε τη σκυτάλη το αυθεντικό κόμμα του κεφαλαίου, το αυθεντικό κόμμα της αστικής τάξης, το αυθεντικό κόμμα του αντικομμουνισμού».
Ανέφερε ότι ένα από τα νεώτερα στελέχη της ΝΔ και στο Κοινοβούλιο, ο κ. Κυρανάκης, «σε κάποια εκπομπή είπε ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως το ΚΚΕ σκότωνε Έλληνες κατά τη διάρκεια της Κατοχής ΄41-΄’44». Και πρόσθεσε: «Μάλλον ο κ. Κυρανάκης μπέρδεψε, το ΕΑΜ, το ΚΚΕ, τον ΕΛΑΣ με τον Τσαούς-Αντών, με τους κουκουλοφόρους που υποδεικνυαν ποιοί κομμουνιστές, ποιοί αντιφασίστες πρέπει να σκοτωθούν, μπέρδεψε το ΚΚΕ και το ΕΑΜ με τη δράση του ΕΔΕΣ και του Ζέρβα», τόνισε.
Είπε ότι η ΝΔ «πήρε τη σκυτάλη από το στρωμένο κοκκινο χαλί που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που πρόσθεσε αυτός όταν πήρε τη σκυτάλη απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε και υπογράμμισε ότι «είναι ένα πολύ δύσβατο χαλί που δεν πρέπει να βαδίσει αδιαμαρτύρητα ο λαός».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, θα φανεί αντάξιος της ψήφου και της εντολής που πήρε από τους πολίτες», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανάχωμα σε όλη την προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης και θα προσπαθήσει να οργανώσει μια νέα κοινωνική συμμαχία, ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στους αδύναμους, στα μικρομεσαία στρώματα, ακριβώς γιατί πιστεύει σε μια Ελλάδα, στην οποία προτεραιότητα θα είναι οι ανάγκες των πολλών και όχι οι ανάγκες των λίγων και ισχυρών», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Παρατήρησε ότι η ΝΔ προεκλογικά, «παρουσίαζε, με εμμονή, ένα σχέδιο παρωχημένο του 2014, το γνωστό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο ευτυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατήργησε, ώστε αυτή η εταιρεία να αποκτήσει στρατηγική εθνικού σχεδιασμού και να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
«Είχατε εγκαταλείψει τις διασυνδέσεις των νησιών, όλα αυτά στο όνομα της μικρής ΔΕΗ, μιας καταστροφικής πολιτικής που ευτυχώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έρχεστε τώρα και λέτε να ιδιωτικοποιήσουμε τα δίκτυα. Ποια δίκτυα; Τον ΑΔΜΗΕ; Που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δημόσιας δυναμικής επιχείρησης στην Ευρώπη και ο οποίος υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική-Κρήτη; Ο οποίος έχει συμπράξει με εταιρεία και έχει στρατηγικό σύμμαχο, και ταυτόχρονα διατηρεί τον δημόσιο έλεγχο;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «και να επαναφέρει η κυβέρνηση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεν έχει σχέση με τη ΔΕΗ, διότι έχει αποσχιστεί».
«Μήπως πρόκειται για τον ΔΕΔΔΗΕ; Για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης μέσα στις πόλεις;», επέμεινε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μια εταιρεία που είχε ανεβάσει τα τιμολόγια, από 2010 έως 2015, κατά 60%. Είχαμε το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη, και το δεύτερο ακριβό στην Ευρώπη στο βιομηχανικό ρεύμα, εσείς που κόπτεστε για τους μικρομεσαίους», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Στην ανάγκη υλοποίησης προγράμματος μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προς όφελος των κοινωνικών τάξεων και των πιο αδύναμων, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως για να αλλάξει η Ελλάδα και να βάλει πορεία προς την πρόοδο, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, προς όφελος όλων των κοινωνικών τάξεων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και αυτών που έχουν πληγεί με δραματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «παραπέμπουν σε μια κλασικά συντηρητική πολιτική, προσαρμοσμένη σε έναν βαθμό στα σημερινά δεδομένα».
Η βουλευτής ανέφερε ότι οι μειώσεις στη φορολογία που εξαγγέλθηκαν δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το τοπίο στην οικονομία και κυρίως δεν αφαιρούν τα δυσβάσταχτα βάρη από τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους. Είπε ακόμη ότι βασική προϋπόθεση παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση των τεράστιων πρωτογενών πλεονασμάτων, που αν δεν επιτευχθεί, δεν πρόκειται να αναπνεύσει η χώρα.
«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Με επενδύσεις, με φοροελαφρύνσεις, με μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιτάχυνση διαδικασιών αδειοδότησης, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μόνο έτσι θα έχουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με καλές παροχές δημόσιας υγείας και παιδείας για όλους», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Για ” αποτροπή και την προστασία των συνόρων”, και “την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα” μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σε «δύο σύγχρονους προπαγανδιστικούς μύθους που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» αναφέρθηκε η Σοφία Βούλτεψη, βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Είπε «ο πρωθυπουργός πήρε στην αρμοδιότητά του την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και την ΓΓΕΕ» ενώ «υπήρξε μάλιστα και δυσφημιστική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν» και τόνισε ότι «οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού απορρέουν από τον Κώδικα νομοθεσίας για τη κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» και ότι «ο πρωθυπουργός παίρνει τις αρμοδιότητές του από τον λαό που τον ψηφίζει».
«Ο πρωθυπουργός έχει αρμοδιότητα για όλο τον δημόσιο τομέα, η ΕΡΤ είναι δημόσια επιχείρηση, το ΑΠΕ Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου με έναν μόνο μέτοχο, το Δημόσιο, για την ΓΓΕΕ δεν συζητάμε, ποιός θα θέλατε να έχει την εποπτεία για την τήρηση των νόμων, όχι για έλεγχο περιεχομένου όπως γινόταν επί της προηγούμενης κυβέρνησης ακόμα και με προσωπικές προγραφές μέσα στην ΕΡΤ».
«Ας μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας όταν με ΦΕΚ ανέθετε στον κ. Παππά τη Γενική Γραμματεία και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από πού είχε πάρει αρμοδιότητα; Ας μας απαντήσει η κ. Γεννηματά όταν ο κ. Παπανδρέου ανέθετε στον κ. Ραγκούση τη Γραμματεία και το ΑΠΕ και στον κ. Χυτήρη την ΕΡΤ πού είχε βρει την αρμοδιότητα» είπε η κ. Βούλτεψη σημειώνοντας ότι η αρμοδιότητα των δύο πρώην πρωθυπουργών απέρρεε από την ψήφο του λαού και τους νόμους.
Ακόμη δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «καταργήσει το ΕΣΡ τις αρμοδιότητες του οποίου με νόμο είχε πάρει ο κ. Παππάς».
Ως δεύτερο « μύθο» ανέφερε την «επιλογή και τον διορισμό των γενικών γραμματέων» για τους οποίος εγκαλούν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
H κυρία Βούλτεψη υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας είχε μοιράσει με τον συνεταίρο του κ. Καμμένο τις Γραμματείες και είχε διορίσει όλους τους αποτυχόντες βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ ο ίδιος ο κ. Βούτσης ως υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι αυτό ήταν αναγκαίο προκειμένου οι γενικοί γραμματείς να εφαρμόσουν τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης». Ακόμη, ότι «καταστρατηγήθηκε αγρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ με φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, η Τρόικα παρενέβη εκ νέου, απορρίφθηκαν 33 από τους 69 ως ακατάλληλοι και τρία χρόνια μετά είχε διοριστεί μόνο ένας».
Αλλά και με τη διαδικασία του «opengov» επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, «είχαν διοριστεί μόνο κομματικά στελέχη» και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση είπε η ίδια.
«Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε άμεσα να διορίσει Γενικούς Γραμματείς για να πιάσουν δουλειά, όλοι θα κριθούν επί του πεδίου και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση που θα εργάζεται και δεν θα σέρνεται επί μήνες».
«Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου ουδέτερη. Είναι ένα κράμα νεοφιλελευθερισμού, αυταρχισμού και εκδικητικότητας και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα μας βρει απολύτως απέναντι», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, κάλεσε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψουν τις «ένοχες σιωπές» και να μιλήσουν καθαρά για τον σχεδιασμό τους στην οικονομία, τα κοινωνικά δικαιώματα, την εργασία και το ασφαλιστικό σύστημα.
«Όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες, είχαν σαφέστατη πολιτική κατεύθυνση. Είναι δεξιά, δεξιότατη», ανέφερε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι η πολιτική που έχει σχεδιάσει η σημερινή κυβέρνηση θα αυξήσει τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία και θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε δυσεπίλυτα πολιτικά προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι, αύριο, Δευτέρα 22 Ιουλίου, αναμένεται τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ