Οι δημοσιογράφοι που έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα
Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου.
Με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που συγκλόνισε των κόσμο των ελληνικών media, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος με μια ανάρτησή του μας θύμισε τους δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα.
Δείτε αναλυτικά όσα έγραψε:
Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.
Η επαγγελματική ψυχρότητα στην εκτέλεση ενός ανεξάρτητου δημοσιογράφου αυτομάτως υποβιβάζει το επίπεδο ασφαλούς ενάσκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κυρίως της ελευθεροτυπίας και, τελικά της δημοκρατίας στην χώρα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην χώρα μας. Υπό άλλες συνθήκες, αλλά με εξίσου ωμή επαγγελματική ψυχρότητα, η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια παραμένει ανεξιχνίαστη από το 2010.
Το 1985 το θύμα ήταν ο εκδότης της “Απογευματινής” με τον οδηγό του, Νίκος Μομφερράτος από την 17Ν που το 1989 δολοφόνησε και τον επίσης δημοσιογράφο, αλλά και βουλευτή της ΝΔ Παύλο Μπακογιάννη.
Το 1983 δολοφονήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας “Βραδυνή” Τζώρτζης Αθανασιάδης από μια τρομοκρατική οργάνωση, χωρίς να έχει μέχρι και σήμερα διαλευκανθεί το έγκλημα.
Το 1972 η 24χρονη βρετανίδα δημοσιογράφος του BBC Αν Ντόροθι Τσάπμαν βρέθηκε νεκρή και κακοποιημένη στην Ελλάδα και η χούντα για να κουκουλώσει το έγκλημα το φορτώνει σε έναν σεσημασμένο ηδονοβλεψία της εποχής που φυλακίζεται και στην μεταπολίτευση αποφυλακίζεται με χάρη του ΠτΔ.
Η πιο προβεβλημένη περίπτωση βέβαια ήταν η δολοφονία του αμερικανού Τζον Πολκ δημοσιογράφου του CBS, το πτώμα του οποίου βρέθηκε το 1948 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υπόθεση για την οποία έχουν γίνει άπειρες δίκες, έχουν γυριστεί ταινίες και έχουν γραφτεί πολλά βιβλία χωρίς τελικά να έχει γίνει σαφές τι συνέβη.
Το 1922 ο Ανδρέας Καβαφάκης, δημοσιογράφος με έντονη αντιμοναρχική δράση πέφτει νεκρός από σφαίρες, ενώ ο ένας από τους δράστες του συλλαμβάνεται αλλά κλείνεται σε ψυχιατρική κλινική.
Το 1878 στη Θεσσαλία νεκρός βρέθηκε ο Τσαρλς Ογκλ, ανταποκριτής των Times του Λονδίνου, χωρίς ποτέ να εξιχνιαστεί ο τρόπος που έχασε τη ζωή του.
Ας ελπίσουμε αυτή η μακάβρια λίστα που τραυματίζει την δημοκρατία να μη γνωρίσει συνέχεια στο μέλλον.