Featured

Οι ευθύνες των πολιτικών για το χαμό των ανθρώπων από την πανδημία

Ποιος πρέπει να κατηγορηθεί και να τιμωρηθεί για τους 2,2 εκατομμύρια θανάτους από την COVID σε ολόκληρο τον κόσμο;

Parallaxi
οι-ευθύνες-των-πολιτικών-για-το-χαμό-τω-723015
Parallaxi

Ποιος πρέπει να κατηγορηθεί και να τιμωρηθεί για τους 2,2 εκατομμύρια θανάτους από την COVID σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ένα άρθρο στo βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, αναφέρει ότι οι πολιτικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ανταποκρίθηκαν αρκετά έγκαιρα και επιθετικά έτσι ώστε να ελέγξουν την πανδημία, θα πρέπει να θεωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους θανάτους αυτούς. Πρόκειται, σύμφωνα με το άρθρο, για μία «κοινωνική δολοφονία».

“Oι πολιτικοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν με νομικά και εκλογικά μέσα, με οποιοδήποτε εθνικό και διεθνές συνταγματικό μέσο καταστεί απαραίτητο”, έγραψε ο Kamran Abbasi, εκτελεστικός εκδότης του περιοδικού BMJ.

Ο Kamran Abbasi γράφει ότι η φράση «κοινωνική δολοφονία» επινοήθηκε από τον φιλόσοφο Φρίντριχ Ένγκελς για να περιγράψει τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις προνομιούχες τάξεις στην Αγγλία του 19ου αιώνα που οδήγησαν αναπόφευκτα στον «πρόωρο» και «αφύσικο» θάνατο μεταξύ των φτωχότερων τάξεων.

Σήμερα, η φράση μπορεί να περιγράψει “την έλλειψη δράσης και ετοιμότητας των πολιτικών για τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες που επιδεινώνουν την πανδημία”, γράφει. “Όταν οι πολιτικοί και οι ειδικοί επιτρέπουν δεκάδες χιλιάδες θανάτους για χάρη της ασυλίας του πληθυσμού ή με την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η οικονομία, δεν αποτελεί αυτό μία απερίσκεπτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή;”

Μεταξύ των πολιτικών που αναφέρονται στο άρθρο, είναι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Τζέιρ Μπολσονάρο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρίντερ Μόντι. Δηλαδή, όλοι οι ηγέτες των εθνών που παρουσίασαν υψηλό αριθμό θανάτων.

Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονονοϊό, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με πολλούς ανάμεσά τους από ανεπτυγμένες χώρες. Περισσότεροι από 445.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και 110.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μία προτεινόμενη πορεία δράσης, σύμφωνα με το άρθρο, αποτελούν τα παγκόσμια δικαστήρια, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με στόχο να εξεταστούν οι ορισμοί της δολοφονίας και οι κρατικές αποτυχίες εν μέσω πανδημιών.

Σε μία έκδοση με τίτλο «Τι πήγε στραβά με τη παγκόσμια διακυβέρνηση της COVID-19;» η Clare Wenham, με διδακτορικό της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, είπε ότι η πολιτική οδήγησε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στην πανδημία ενώ ζήτησε να δοθεί ευθύνη σε συγκεκριμένα άτομα.

“Χρειαζόμαστε μία στοχοθετημένη αναθεώρηση που θα ονομάζει και θα ντροπιάζει τις κυβερνήσεις που δεν έδρασαν εγκαίρως, αντί να τις κρύβει με γενικεύσεις”, είπε.

Το άρθρο του Kamran Abbasi προκάλεσε έντονη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς από την υγειονομική περίθαλψη και τους ακαδημαϊκούς να υποστηρίζουν τα όσα έγραψε το περιοδικό αλλά και την ιδέα ότι “Το BMJ τα λέει όπως είναι “, έγραψε ο Jon Crowcroft, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Με πληροφορίες: www.medscape.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα