Ελλάδα

Οι εξελίξεις και ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Πως προχωρά από σήμερα ο εμβολιασμός

Parallaxi
οι-εξελίξεις-και-ο-εμβολιασμός-στην-ελ-687470
Parallaxi
AΠΕ

Ιστορική ήταν η χτεσινή Κυριακή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού.

Ο εμβολιασμός τόσο των υγειονομικών όσο και των πολιτικών έδωσε ελπίδα σε όλους και μας έκανε να ξανάσκεφτούμε έναν κόσμο χωρίς κοροναϊό, αποστάσεις και μάσκες.

Οι ιστορικές στιγμές διαδραματίστηκαν χτες  στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», καθώς η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου συμμετείχε στην πρώτη ημέρα του εθνικού εμβολισμού, σηματοδοτώντας στο ανώτερο επίπεδο την «αρχή του τέλους» της πανδημίας για την Ελλάδα.

Ωστόσο το μήνυμα των ειδικών ήταν ξεκάθαρο. Το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες με μπροστάρη τον κύριο Τσιόδρα έκαναν σαφές πως χτες κάναμε την αρχή του τέλους, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να νικήσουμε τον ιό και να φτάσουμε στον… τερματισμό.

Τήρηση μέτρων μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό

Άλλωστε η έναρξη του εμβολιασμού δεν θα φέρει εν μία νυκτί κατακόρυφη πτώση κρουσμάτων και μείωση των διασωληνωμένων, το οποίο παραμένει ακόμη μεγάλο «αγκάθι.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ο μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει τον Φεβρουάριο με πρώτους τους ηλικιωμένους, άνω των 70 ετών, πράγμα που σημαίνει πως ο δρόμος για να το «χτίσιμο» ενός τείχους ανοσίας είναι μακρύς.

Επομένως είναι σαφές πως μόνος τρόπος για να πολεμήσουμε τον ιό μέχρι να εμβολιαστούμε είναι η τήρηση των μέτρων, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να φανεί πόσο και αν «έθρεψαν» τον ιό οι γιορτινές μέρες.

Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες θα έχουν περάσει ήδη δύο μήνες στα σπίτια τους,  ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.

Πάντως κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Η επιθυμία του Μαξίμου είναι να λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο πρέπει γι΄αυτό να δώσουν το πράσινο φως και οι ειδικοί.

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…

Άλλωστε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί ο στόχος της ανοσίας. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι αυτή η πρώτη γενιά εμβολίων δεν προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό, απλά εξασφαλίζει ότι δεν θα αρρωστήσουμε βαριά με αυτόν. Οπότε κάποιες μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, όπως η χρήση μάσκας, ίσως ήρθαν και για να μείνουν.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 60% με το 70% του πληθυσμού της χώρας μας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Όπως προειδοποίησε ο κ. Σύψας, εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν ήδη υπερβεί τα όρια τους. Εκτός από το lockdown που είναι σε εφαρμογή εδώ και 7 εβδομάδες σε όλη τη χώρα, σε ισχύ βρίσκονται επίσης αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή μη του σχεδίου για τον εμβολιασμό και την επαρκή προμήθεια των πολύτιμων δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο απλός κόσμος, δηλαδή οι ενήλικοι 18 και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Ιούνιο και μετά – με τους κρύους μήνες του χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά μας.

Ο χτεσινός εμβολιασμός των πιο σημαντικών πολιτικών προσώπων της χώρας, καθώς και των δύο πρώτων πολιτών (της νοσηλεύτριας και του ηλικιωμένου), ήταν σίγουρα μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Αν πρέπει να κρατήσουμε όμως κάτι από σήμερα είναι ότι άρχισαν και εμβολιασμοί των υγειονομικών, αυτών των «μαχητών της πρώτης γραμμής» που παλεύουν εδώ και μήνες με τον κοροναϊό – πολλές φορές χωρίς επάρκεια δυνάμεων, χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, με αυτοθυσία και με συνείδηση.

Και είτε συμφωνεί κάποιος πολιτικά μαζί του, είτε όχι, ο κ. Βαρουφάκης είπε κάτι εύστοχο σήμερα αφού εμβολιάστηκε: «Είναι άδικο που δεν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες». Η σημερινή μέρα επέτρεψε μια στιγμή αισιοδοξίας, η οποία φυσικά είναι πάντα χρήσιμη και ευπρόσδεκτη στους δύσκολους αυτούς καιρούς να ζούμε. Η πλειονότητα του κόσμου ανυπομονεί να ξεπροβοδίσει άρον-άρον το 2020, αλλά από τα μέσα του 2021 και μετά θα μπορέσουμε να μιλάμε για «άσπρη μέρα».

Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό αδιέξοδο: προσβλέπουμε και στις εξελίξεις με τα φάρμακα – και κυρίως φοράμε τη μάσκα μας, κρατάμε τις αποστάσεις μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε πρώτα από το lockdown.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας:

Σήμερα, Δευτέρα, συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εμβολιασμοί επαγγελματιών υγείας κατά της covid-19 σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σήμερα γίνεται εξάλλου η διανομή εμβολίων προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Εν τω μεταξύ και σήμερα, συνεχίζονται οι συμβολικοί εμβολιασμοί πολιτικών προσώπων. Ειδικότερα, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:30, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Οι τρεις φάσεις του εμβολιασμού

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Περαιτέρω προτεραιοποίηση:

  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Αλλά και:

  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Ενώ στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

13034 : Ο αριθμός που μπαίνει στις ζωές μας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  1. Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  2. Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Τα εμβολιαστικά κέντρα

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Tα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική Περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα,
  • Στην 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα,
  • 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης,
  • 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης,
  • 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,
  • 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και
  • 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

O λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μίλησε για τον εμβολιασμό και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς τυχνάνει να είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού του νοσοκομείου.

«Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί» τόνισε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες: «ο πρώτος, το κατά πόσο οι Έλληνες θα προσέλθουν να εμβολιαστούν και δεύτερον, ποιος θα είναι ο εφοδιασμός της χώρας μας με εμβόλια».

«Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 70% μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να κάνουμε καλά Χριστούγεννα του 2021» συμπλήρωσε το μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό.

«Εάν δεν πετύχουμε το 70%, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει» υπογράμμισε ο Νίκος Σύψας, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι περιορισμοί και τα lockdown. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εμβολιαστούμε πιο γρήγορα» πρόσθεσε ο κ. Σύψας, μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται, εκφράζοντας το φόβο ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική τον Ιανουάριο. «Αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις, θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο» ξεκαθάρισε.

Παγώνη στον ΣΚΑΪ: Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων επισήμανε στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά. «Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Στιγμιότυπο Βίντεο MEGA

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία κλπ. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στο εμβόλιο από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις το ξέρουμε εδώ και παρά πολλά χρόνια, αλλά στο συγκεκριμένο εμβόλιο για την COVID-19 με τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μας καλύπτει στο 95%» εξήγησε.

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βεβαίως θα κάνουν το εμβόλιο είναι συνειδητοποιημένοι, μπορεί να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που δεν θα το κάνουν, αλλά για λόγους υγείας εάν έχουν σοβαρές αλλεργίες» εξήγησε η γιατρός.

«Θα πρέπει να εμβολιαστεί 60% για να υπάρξει μια σχετική ανόσια, μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια. Είναι δύο οι δόσεις, οι ίδιοι άνθρωποι σε 21 μέρες πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση».

Όπως επισήμανε «είναι ειδικές οι συνθήκες κατάψυξης του εμβολίου, και οι διαδικασίες συγκεκριμένες, ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος θα πρέπει να είναι εκεί και να κάνει το εμβόλιο, εάν έχει σοβαρό λόγο θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα για να υπάρχει αντικατάσταση από τον επόμενο».

Μετά τον Ιούνιο θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι διαβεβαίωσε η κ. Παγώνη.

Η Ελένη Πέτρακα, νοσηλεύτρια, απαντά στις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφόρησαν ευρέως για την πρεμιέρα του εμβολίου στη χώρα μας.

Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου η χώρα μας σήμανε την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Σωτήρη Τσιόδρα να είναι από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο. Όπως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι και σε αυτή την ιστορική ημέρα, υπήρξαν και εκείνοι που εξέφρασαν δημόσια το λιγότερο τις ενστάσεις τους, το περισσότερο τις… θεωρίες συνωμοσίας τους. Μία εξ αυτών, αναφέρει πως μέσα στο φιαλίδιο δεν υπήρχε το υγρό μίγμα του εμβολίου αλλά φυσιολογικός ορός. Η Ελένη Πέτρακα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) και μέλος του Ινστιτούτου Υγείας (ΙΝΕΠΥ), απαντά σε όλα αυτά, με μια ανάρτησή της στο Facebook.

«”Έκανε ο πρωθυπουργός αντί για εμβόλιο φυσιολογικό ορό” λένε αυτοί ορμώμενοι από τη φωτογραφία που η Νοσηλεύτρια κάνει αναρρόφηση από μια αμπούλα φυσιολογικού όρου με σύριγγα. True story: Πολλά φάρμακα για να διαλυθούν και να αναμειχθούν πρέπει να προστεθεί στο φιαλίδιο διαλύτης ή αλλιώς φυσιολογικός όρος», γράφει μεταξύ άλλων η νοσηλεύτρια.

Αναλυτικά, η ανάρτησή της: 

«Διαβάζω και δε ξέρω πραγματικά από που να το ξεκινήσω….

“Έκανε ο πρωθυπουργός αντί για εμβόλιο φυσιολογικό ορο” λένε αυτοί ορμώμενοι από τη φωτογραφία που η Νοσηλεύτρια κάνει αναρρόφηση από μια αμπούλα φυσιολογικού όρου με σύριγγα.

True story: Πολλά φάρμακα για να διαλυθούν και να αναμειχθούν πρέπει να προστεθεί στο φιαλίδιο διαλύτης ή αλλιώς φυσιολογικός όρος.

Η τελική αναρρόφηση των ml είναι το αραιωμένο φάρμακο που θα γίνει υποδόρια ή ενδομυϊκά στους εμβολιαζοντες ανάλογα με τις οδηγίες των φαρμάκων.

Στο βίντεο υπάρχει περιγραφή της δοσολογίας και πληροφόρηση πόσες δόσεις βγάζει το φιαλίδιο για πόσους ανθρώπους δηλαδή.

Ο Πρωθυπουργός έκανε το εμβόλιο.

Η δημοκρατία μας όμως επιτρέπει σε όλους ελεύθερη βούληση.

Ας ενημερωθούμε σωστά από τον οικογενειακό γιατρό μας. Τελικά πολλές φορές και η εικόνα για άλλους είναι 1000 λέξεις και για άλλους μια οφθαλμαπάτη.

Στην προκειμένη περίπτωση όσοι δεν γνωρίζετε τη μεθοδολογία της διάλυσης και της χορήγησης φαρμάκων είναι απολύτως λογικό να έχετε μαύρα μεσάνυχτα».

https://www.facebook.com/elena.chania/posts/3540379172710153

Πηγές: in.gr/ skai.gr/ Ethnos.gr/ iEfimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα