Top

Οι εκτιμήσεις Τσιόδρα για την πορεία της πανδημίας

Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί για την άρση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Parallaxi
οι-εκτιμήσεις-τσιόδρα-για-την-πορεία-τ-874357
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Παρότι ο κίνδυνος του κορονοϊού δεν έχει περάσει ακόμη, αίρονται και τα τελευταία μέτρα περιορισμού, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απελευθερώσει σιγά σιγά πλήρως όσους πολίτες έχουν εμβολιασθεί.

Όσοι πάντως δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο, θα συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς ακόμη και μετά τον Μάρτιο οπότε και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία και στη χώρα μας.

Πάντως πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η άρση των μέτρων από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι έπαψε να υφίσταται ο κίνδυνος για μία πιθανή νέα μετάλλαξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε ημερίδα για την πανδημία σημείωσε ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της Ιστορίας του κορονοϊού «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, να αποφασίσει εάν θα πρέπει να καταργηθούν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Άλλωστε πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο καταστρατηγείται πλήρως πλέον, αφού ελάχιστοι φορούν πια μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές έχουν περιορισθεί, ενώ δεν επιβάλλονται και πρόστιμα.

Οι επιστήμονες της επιτροπής φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν με το αίτημα της κυβέρνησης, με πολλούς βέβαια να θεωρούν πως πρέπει οι μάσκες να καταργηθούν λίγο αργότερα. Όπως και να ‘χει θα υπάρχει σύσταση να τις φορούμε σε εξωτερικούς χώρους όταν όμως υπάρχει συνωστισμός.

Σε ότι αφορά στις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, αυτές δεν αναμένεται να καταργηθούν αφού η κυβέρνηση σκοπεύει να είναι το τελευταίο μέτρο που θα πάψει να υφίσταται.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, ο κορονοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί αλλά η ανθρωπότητα δεν θα πρέπει να τον φοβάται και δεν θα αιφνιδιάζεται καθώς διαθέτει σημαντικά όπλα. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες και αυτό γίνεται με βασικό όπλο τον εμβολιασμό. Μάλιστα τόνισε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια αποτρέπουν βαριές νοσήσεις και θανάτους και δεν έχει νόημα να αναμένουμε ένα νέο εμβόλιο ενάντια στην Μετάλλαξη Όμικρον.

«Αλλάζουμε την εστίαση από τα κρούσματα στη σοβαρή νόσηση, στην ιολογική επιτήρηση και στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο λόγος που αρχικά εστιάζαμε στα κρούσματα ήταν ότι συμβάδιζε με τη σοβαρή νόσο και το θάνατο. Μετά την επικράτηση της Όμικρον, η συσχέτιση κρουσμάτων – θανάτων έχει αλλάξει.

Στην αρχική φάση της πανδημίας, δηλαδή, τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις σε ΜΕΘ και οι θάνατοι «πήγαιναν παρέα». Ωστόσο, καθώς επικρατεί η Όμικρον, αποσυνδέονται τα κρούσματα από τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

“Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, για η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνα. Δεύτερον, έχει αρχίσει να ανεβαίνει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να υπάρχουν περισσότεροι άνοσοι πληθυσμοί, προστατευμένοι είτε από προηγούμενη λοίμωξη είτε από εμβόλιο. Επομένως, αυξάνονται οι άνθρωποι που διαθέτουν μία άμυνα στον ιό” σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

“Γι αυτό το λόγο, με τη μετάβαση την οποία κάνουμε τους επόμενους μήνες και από του χρόνου, θα επιτηρούμε περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους” συμπλήρωσε.

Οι εκτιμήσεις Τσιόδρα για το μέλλον

Στο κλείσιμο της παρουσίας του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε ότι σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα ενώ θα συνεχιστεί η επιτήρηση του ιού και η ανίχνευση μεταλλάξεων.

Ο κ. Τσιόδρας προέβλεψε ότι ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία και γι αυτό θα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τις ομάδες πληθυσμού, με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Επίσης, είπε ότι με βάση την εκτίμηση των μαθηματικών μοντέλων αν συνεχίσουμε έτσι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι θα έχουν πέσει στους 300.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι πλέον θα πρέπει να γίνει μια ανασκόπηση στα δύο χρόνια της επιδημίας και με βάση τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί να υπάρχει και διαφοροποίηση στη στρατηγική διαχείρισης, Μάλιστα σημείωσε ότι θα πρέπει με βάση τα δεδομένα να αλλάξει και η επικοινωνιακή πολιτική.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής: “Θα χρειαστεί να κάνουμε στο Υπουργείο Υγείας μια σημαντική επισκόπηση – ανασκόπηση με βάση αυτό που ονομάζεται Evidence Based Decision Making, δηλαδή να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα όσον αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία μας, αλλά δυστυχώς και στην επικοινωνία όπου υπήρξε τεράστια προβλήματα”.

ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / news247.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα