Οι επιστήμονες απαντούν γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.
Τι είναι το εμβόλιο mRNA; Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες; Είναι ασφαλή τα εμβόλια σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν; Απαντήσεις σε ερωτήματα, φόβους, απορίες και προβληματισμούς που έθεσαν πολίτες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δόθηκαν από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες στη διάρκεια της διαδικτυακής ανοιχτής εκδήλωσης με τίτλο: «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε ΟΛΟΙ;» που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Ειδικότερα, δόθηκαν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
Είμαι αθλητής και έχω καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν έχω αρρωστήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γιατί πρέπει να κάνω το εμβόλιο αφού έχω χαμηλό κίνδυνο να νοσήσω;
Ο αθλητής έχει μεν πολύ λίγες πιθανότητες να νοσήσει, αλλά ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Ειδικά το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ προσβάλει και τα νέα άτομα και τους εφήβους και τα παιδιά. Επομένως πρέπει να εμβολιαστούν και αυτά τα άτομα γιατί έτσι βοηθούν τον εαυτό τους, αλλά συγχρόνως είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί μπορούν να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και να μεταδώσουν τη νόσο.
Έχω ήδη νοσήσει, γιατί πρέπει να κάνω εμβόλιο; Πόσο καιρό μετά; Μήπως είναι καλύτερη η φυσική ανοσία;
Δεν υπάρχει επίσημη άποψη για το αν πρέπει να εμβολιάζονται αυτοί που νόσησαν. Η άποψη που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη βιβλιογραφία είναι ότι μάλλον θα πρέπει να εμβολιαστούν στους έξι μήνες.
Τι είναι το εμβόλιο mRNA; Αν κάνω το εμβόλιο το mRNA θα αλλάξει το DNA μου; Μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι δόσεις του εμβολίου για σταδιακή αλλαγή του DNA μας;
Το mRNA είναι ένα αγγελιοφόρο μόριο που περιέχει μία πληροφορία, μια οδηγία να σχηματιστεί η πρωτεΐνη ακίδα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εισέλθει στον πυρήνα όπου φυλάσσεται καλά το DNA. To DNA δεν μπορεί να αλλάξει. Οι δύο δόσεις γίνονται γιατί με τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται μεγάλη συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αλλαγή του DNA ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη δόση.
Μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό αφού έχει εμβολιαστεί; Χρειάζεται να παίρνω μέτρα προφύλαξης;
Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των νόσων. Ωστόσο δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι πιθανό, μετά την επαφή τους με τον ιό και με τις νέες μεταλλάξεις, να εμφανίσουν λοίμωξη με ηπιότερη συμπτωματολογία σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα. Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό γι αυτό πρέπει να υπάρχουν μέτρα προστασίας με μάσκα σε όλους τους χώρους και τήρηση των αποστάσεων.
Μετά τον εμβολιασμό υπάρχει κίνδυνος να νοσήσω; Αν ναι τότε γιατί να εμβολιαστώ;
Κάποιος που έχει εμβολιαστεί μπορεί να νοσήσει γιατί το εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία. Όμως εκείνος θα νοσήσει και έχει εμβολιαστεί θα νοσήσει πάρα πολύ ήπια.
Τι πρέπει να κάνω αν είμαι εμβολιασμένος και έρθω σε επαφή με άτομο θετικό στον ιό;
Ο εμβολιασμένος δεν χρειάζεται να κάνει κάτι συγκεκριμένο . Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, ειδικά όταν υπάρχει πολύς κόσμος να φορούμε τις μάσκες.
Προφυλάσσουν τα εμβόλια από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού; Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις Δ και της Μ που έρχεται; Μήπως οι εμβολιασμένοι είναι πιο πιθανό να “κολλήσουν” κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος;
Παρά την επικράτηση της μετάλλαξης Δ διεθνώς υπάρχουν πέντε μεγάλες μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει τουλάχιστον 75% αποτελεσματικότητα και ότι διατηρείται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι και της παραλλαγής αυτής. Κάποιες μελέτες δείχνουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που αγγίζει το 90%. Η μετάλλαξη Μ για τον ΠΟΥ αποτελεί μετάλλαξη ενδιαφέροντος και όχι μετάλλαξη ανησυχίας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση για το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αποτελεί η μετάλλαξη λόγο ανησυχίας άρα προχωρούμε κανονικά με τα διαθέσιμα εμβόλιο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που «κολλάει» και τις καινούργιες μεταλλάξεις είναι πολύ πολύ μικρότερο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Υπάρχει πιθανότητα να «κολλήσει» ο εμβολιασμένος, αλλά είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τον ανεμβολίαστο, ενώ θα έχει ήπια νόσηση χωρίς νοσηλεία.
Πώς να εμπιστευτώ ένα εμβόλιο που δεν είναι δοκιμασμένο και εγκρίθηκε μέσα σε λίγους μήνες;
Το εμβόλιο εγκρίθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα επειδή επιτεύχθηκαν παγκόσμια πολύ μεγάλες ταχύτητες λόγω της συνεργατικότητας και λόγω των κονδυλίων που έβαλαν όλα τα κράτη αλλά και λόγω του ότι η έγκριση σε διάφορες φάσεις έγινε ταυτόχρονα. Οι κανόνες ασφαλείας και ελέγχου έχουν τηρηθεί, απλώς υπήρχαν μεγαλύτερα κονδύλια και περισσότερη συνεργατικότητα που επιτάχυναν διαδικασίες που παλαιότερα περνούσαν ακόμη και δύο χρόνια μέχρι να τελεσφορήσουν. Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, έχουν πάρει έγκριση και μάλιστα τώρα αυτή η έγκριση διευρύνεται.
Τι σημαίνει η επείγουσα έγκριση από τον FDA και τον ΕΜΑ και ποια είναι η διαφορά από τον προηγούμενο τύπο έγκρισης;
Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης οι ρυθμιστικοί οργανισμοί προβλέπουν κάποιες διαδικασίες που κινούνται ταχύτατα ώστε να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα σκεύασμα που έχει όλες τις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Ο ΕΜΑ χορηγεί τη λεγόμενη άδεια κυκλοφορίας υπό όρους που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την κυκλοφορία το συντομότερο μόλις συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο πράττει και ο Αμερικανικός FDA με τη λεγόμενη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την προσωρινή χρήση ενός φαρμάκου υπό συγκεκριμένους όρους μέχρι να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να προσκομιστούν στις ρυθμιστικές αρχές τα συνεχή δεδομένα επιτήρησης και παρακολούθησης της ασφάλειας του προϊόντων αυτών. Στις ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, να πάρει πλήρη έγκριση το εμβόλιο της Pfizer και σύντομα και της Moderna και να παραμείνουν μόνιμα διαθέσιμα στην αγορά, δίνοντας και τη νομική κατοχύρωση σε διάφορους φορείς και εταιρείες και οργανισμούς.
Έχω χρόνιο νόσημα. Φοβάμαι να εμβολιαστώ γιατί δεν θέλω να επιβαρύνω τον οργανισμό μου. Να κάνω εμβόλιο; Ποια άτομα δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο; Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη στον εμβολιασμό εκτός εάν ο εμβολιαζόμενος κάνει αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση του εμβολίου. Πρακτικά μπορούν να εμβολιαστούν όλοι. Στις πρώτες μελέτες των εμβολίων συμμετείχαν ασθενείς που είχαν πολλά υποκείμενα νοσήματα και δεν φάνηκε το εμβόλιο να προκαλεί έξαρση κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Το σημαντικό είναι ότι τα υποκείμενα και χρόνια νοσήματα είναι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και γι αυτό δόθηκε προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους.
Γιατί να εμβολιάσω τα παιδιά μου (έφηβοι 12-17 ετών) αφού η νόσος στην ηλικία αυτή είναι ήπια; Μήπως αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες;
Τα παιδιά ηλικίας 12 και άνω πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο να για να προστατευτούν οι ευάλωτοι ενήλικες αλλά και τα ίδια. Μπορεί να είναι ελαφρύτερη η νόσηση στα παιδιά αλλά όχι πάντα. Κάποιες εκατοντάδες εφήβων που νοσηλεύτηκαν, κάποιοι μπήκαν σε ΜΕΘ και μικρός αριθμός απεβίωσε. Επομένως όσο βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά τους τελευταίους μήνες και η σοβαρή νόσηση ως ποσοστό θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Με το άνοιγμα των τα σχολείων και η νόσηση και η μετάδοση θα είναι μεγαλύτερη. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούν για την ατομική τους προστασία αλλά και για την κοινωνική προστασία.
Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες;
Οι απλές αλλεργίες στα παιδιά δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Δεν μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά που έχουν αλλεργία σε κάποια από τα συστατικά του εμβολίου ή είχαν εμφάνισαν αλλεργία με τη χορήγηση της πρώτης δόσης
Συστήνεται πριν τον εμβολιασμό η χορήγηση αντιπυρετικού;
Δεν συστήνεται η προληπτική λήψη παρακεταμόλης ή άλλων φαρμάκων. Αν ο υποψήριος για εμβολιασμό έχει πυρετό καλύτερα να αναβάλει τον εμβολιασμό. Μπορεί να πάρει αντιπυρετικό μετά τον εμβολιασμό εφόσον έχει συμπτώματα.
Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους και ενήλικες, σε ποιο ποσοστό εμφανίζονται Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έπαθαν μόνιμες βλάβες ή πέθαναν από τον εμβολιασμό;
Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες. Εχουν γίνει περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ανά τον κόσμο. Κυρίως με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είχαν την σπάνια παρενέργεια με τις θρομβώσεις. Τα mRNA εμβόλια φαίνονται πολύ πιο ασφαλή. Μια μικρή καινούργια επιπλοκή των mRNA εμβολίων αφορά κάποια περιστατικά περικαρδίτιδας, αλλά είναι μεγαλύτερο το ποσοστό εμφάνισης περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας μετά από φυσική νόσηση. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν αυτοπεριοριζόμενες χωρίς να προκαλούν μόνιμες βλάβες ή θανάτους. Οι κύριες παρενέργειες είναι τοπικές και ήπιες. Πρακτικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό.
Ποια εμβόλια εναντίον του κορονοϊού έχουν εγκριθεί για παιδιά; Τα παιδιά που είναι μικρότερα των 12 ετών γιατί δεν κάνουν εμβόλιο;
Εχουν εγκριθεί τα εμβόλια mRNA. Για τα μικρότερα παιδιά δεν υπάρχουν μελέτες και γι αυτό δεν χορηγούνται σε αυτά
Η μεγάλη κάλυψη του πληθυσμού με τον εμβολιασμό χτίζει τείχος ανοσίας ή δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη του κορονοϊού;
Αν ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος ιδιαίτερα στους ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης περισσότερων παραλλαγών. Γι αυτό συνιστάται περισσότερο για τους ανοσοκατασταλμένους να κάνουν τα εμβόλια. Ειδικά αν αυτό συμβεί σε πολυπληθείς χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος τότε τα προβλήματα μπορεί να είναι ακόμη περισσότερα. Δεν αναμένουμε τείχος ανοσίας στην αποτροπή της λοίμωξης γιατί ξέρουμε πλέον ότι δεν αποτρέπεται πλήρως η λοίμωξη με τα εμβόλια για την παραλλαγή Δ. Αν εννοούμε τείχος ανοσίας το ότι θα αποτρέπεται η σοβαρή λοίμωξη, τότε όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας
Είναι ασφαλή τα εμβόλια σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν;
Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 150.000 έγκυες και έχουν το δηλώσει σε βάση δεδομένων στην Αμερική. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο έμβρυο, στη γυναίκα και στο νεογνό. Οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο αν νοσήσουν από κορονοϊό γι αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός τους. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τον θηλασμό. Δεν επηρεάζεται η γονιμότητα.
Στην εκδήλωση μετείχαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Στέφανος Τριαρίδης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, τα μέλη της Υγειονομικής Επιτροπής του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητές Θεόδωρος Κοντακιώτης, Συμεών Μεταλλίδης, Κωνσταντίνος Νάτσης, ‘Αννα Παπά-Κονιδάρη, ΕμμαΕπίσης νουήλ Ροηλίδης, Λεμονιά Σκούρα, καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος Γεώργιος Παπαζήσης και Εμμανουήλ Σμυρνάκης. απαντήσεις έδωσαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι:
Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υπουργείου Υγείας. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας, London School of Economics. Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας. Σωτήριος Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας. Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας. Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Συναγερμός για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test – Έρευνες σε 6 περιοχές
Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα πλαστά πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και τις ψευδείς βεβαιώσεις νόσησης ή rapid test, καθώς η υπόθεση -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λαμβάνει διαστάσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε τουλάχιστον έξι περιοχές στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ικαρία, Καβάλα, Δράμα και Σαντορίνη. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής την υπόθεση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας αναλαμβάνει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Εισαγόμενα πλαστά πιστοποιητικά και από τη Βουλγαρία
Όπως μετάδωσε το OPEN TV και η δημοσιογράφος Δέσποινα Βλεπάκη, γίνονται έρευνες έπειτα από καταγγελίες στη Βόρεια Ελλάδα για πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία. Ελέγχονται επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα παιδιάτρου με πιστοποιητικό νόσησης, οι συνάδελφοι της οποίας όμως δεν ενθυμούνται ποια περίοδο είχε νοσήσει και ήταν θετική στον κορονοϊό.
Το σαφάρι των ελέγχων συνεχίζεται και προληπτικά, τσεκάροντας τον αριθμό των εμβολιασμών σε κέντρα ανά ημέρα και εάν αυτός υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο ορισμένες ημέρες.
Στο στόχαστρο των ελέγχων είναι επίσης εμβολιαστικά κέντρα όπου εμφανίζεται να μην έχει περισσέψει καμία δόση εμβολίου. Ελέγχουν ακόμη τα στοιχεία των ταχυδρομικών κωδικών των εμβολιασμένων και τον κώδικα του κέντρου.
Πλεύρης: Εμπλέκονται υγειονομικοί στην απάτη με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Στην απάτη που είχε στηθεί στον Παλαμά Καρδίτσας με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για εκείνους που αρνούνταν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν επιθυμούσαν να τεθούν και σε αναστολή, συμμετείχαν και υγειονομικοί, αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης.
Κατά την τοποθέτησή του επί της τροπολογίας που αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, αλλά και τη διευκόλυνση των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή αλλά αποφάσισαν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, ο κ. Πλεύρης σημείωσε:
«Προκύπτει από ΕΔΕ ότι μια υπάλληλος συμμετείχε στους εικονικούς εμβολιασμούς, προβλέφθηκαν κυρώσεις και ανεστάλησαν τα καθήκοντά της. Δεν είναι τα περιστατικά όπως παρουσιάζουν. Οι 31.000 εμβολιασμοί έγιναν γιατί είχε το κέντρο εμβόλιο Pfizer που αναζητούσαν οι πολίτες. Δυστυχώς, όμως, προέκυψε ότι μέσα από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και υγειονομικοί. Θα γίνει και ΕΔΕ και θα ανασταλούν τα καθήκοντα αυτών που χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο προκειμένου να φαίνονται εμβολιασμένοι».
Ο κ. Πλεύρης από το βήμα της Βουλής έστειλε αυστηρότατο μήνυμα προς τους υγειονομικούς ότι «η κυβέρνηση είναι κάθετη απέναντι σε κάθε πράξη που πάει να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα εμβολιασμού».
«Η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το μέτρο του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Οι αρνητές δεν θα μπορούν να είναι στο σύστημα υγείας αν δεν εμβολιαστούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία η κυβέρνηση δείχνει ένδειξη καλής θέλησης. Αν εμβολιαστούν, τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν άμεσα στο σύστημα υγείας. Δεν θα δεχτούμε καμία παρέκκλιση».
Η υπόθεση του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας παίρνει διαστάσεις ντόμινο, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (η οποία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας) φέρονται να έχουν αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας. Όπως μετέδωσε ο Alpha, οι τέσσερις νοσηλεύτριες παραδέχθηκαν, κλαίγοντας, την πράξη τους στη διευθύντρια του νοσοκομείου.
Έρευνα και στην Κοζάνη
Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής μίας νοσηλεύτριας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanimedia, πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.
Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος ανέφερε στο kozanimedia πως «ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο» ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντέντης, ανέφερε πως υπάρχει θέμα προς έρευνα και μόνο, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ερευνώνται δυο, τουλάχιστον, ακόμη περιπτώσεις που, ενδεχομένως, δεν έχουν τηρήσει τις σχετικές διαδικασίες, με τη μια να αφορά σε γιατρό του Μαμάτσειου.
Χάρτης κρουσμάτων: Πάνω από 330 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη
Δωρεά 100.000 εμβολίων στην Τυνησία- Η πανδημία δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια
Η δωρεά 100.000 εμβολίων από την Ελλάδα στην Τυνησία παρέδωσε σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας της χώρας, ο Νίκος Δένδιας «ως μήνυμα αλληλεγγύης στον Τυνήσιο λαό, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της χώρας μας να συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19».
«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στην Τύνιδα, ακόμη περισσότερο γιατί μετέφερα μαζί μου 100.000 εμβόλια, τα οποία ελπίζω ότι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα σας να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της Covid-19» δήλωσε, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας της Τυνησίας, ο Νίκος Δένδιας.
Για την Ελλάδα, για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η απάντηση είναι σαφής, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών: «Είτε είμαστε όλοι ασφαλείς από την Covid είτε κανείς δεν είναι ασφαλής από την Covid. Είναι μια προσπάθεια που αφορά όλη την ανθρωπότητα, όχι μεμονωμένα έθνη. Η πανδημία της Covid δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια».
Περαιτέρω, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα που επιθυμεί να βοηθήσει την Τυνησία. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Μόλις πριν από δύο ή τρεις ημέρες, μεταφέραμε τόνους ιατρικού εξοπλισμού. Τώρα φέρνουμε εμβόλια» ανέφερε.
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι «η χώρα μου, η κυβέρνησή μου, οι συμπατριώτες μου είναι εδώ για να βοηθήσουν την Τυνησία όσο μπορούν».
Υπό παραίτηση ο διοικητής του ΝΙΜΤΣ – Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Ο διοικητής του ΝΙΜΤΣ υπέβαλε, πριν από λίγες ημέρες, την παραίτησή του από την ηγεσία του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΝΙΜΤΣ επικαλείται στην επιστολή παραίτησης «προσωπικούς λόγους». Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει αποδεκτή η παραίτηση.
Τι είπε ο πρόδρος της ΠΟΕΔΗΝ για την παραίτηση του διοικητή
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας για τις αναστολές των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί αναφέρθηκε και στην περίπτωση του ΝΙΜΤΣ.
Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA, ο διοικητής του νοσοκομείου στο οποίο εργάζονται ακόμα πολλοί ανεμβολίαστοι, είναι υπό παραίτηση.
Ακόμη, ανέφερε πως το υπουργείο Άμυνας έχει ζητήσει την παραίτηση του διοικητή καθώς είναι ανεμβολίαστος.
«Στο ΝΙΜΙΤΣ ο διοικητής είναι ανεμβολίαστος και κυκλοφορεί στους διαδρόμους ανενόχλητος», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος
Ο κ. Γιαννάκος ονομάτισε τα νοσοκομεία τα οποία εξακολουθούν να απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους. Μέχρι στιγμής, όπως είναι γνωστό, τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, ο Άγιος Ανδρέας και το Ρίο, το ΔΑΦΝΙ και το ΝΙΜΤΣ απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους.
«Υπάρχουν τεράστια κενά στα νοσοκομεία που δεν έχουν λυθεί. Δεν ήταν καθόλου έτοιμο το υπουργείο να εφαρμόσει αυτό το μέτρο», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Τα σενάρια που εξετάζονται για την επέκτασή του
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εφαρμόζεται ήδη για τους υγειονομικούς και όσους δουλεύουν σε δομές φροντίδας, ενώ κατά καιρούς έχει ακουστεί αρκετές φορές και από κυβερνητικά χείλη ότι εξετάζεται η επέκτασή του και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.
Εξάλλου η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε να μην χρειάζεται ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Η επέκταση μπορεί να γίνει απλώς με υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Star η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ και μέχρι το τέλος του μήνα θα «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις.
Ποιους αφορά – Τα σενάρια που εξετάζονται
Αυτή τη στιγμή κερδίζει έδαφος η πρόταση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους όσους είναι άνω των 60 ετών με το σκεπτικό ότι κινδυνεύουν 20 φορές περισσότερο με διασωλήνωση από ότι ένας εμβολιασμένος.
Υπάρχει πάντα και οι σκέψη για στενευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε ένστολους και όσους εργάζονται σε υπηρεσίες αιχμής με αυξημένες συναλλαγές με το κοινό.
Εφόσον γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους 60 και πάνω ή και άλλες κατηγορίες πληθυσμού, για όσους δεν εμβολιαστούν θα υπάρχουν επιπτώσεις, καθώς δε θα έχει νόημα διαφορετικά να μιλάμε για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το θέμα είναι μέχρι στιγμής αν αυτές οι κυρώσεις θα είναι οικονομικές ή αν θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί στην καθημερινότητά τους.
Παγώνη: Εάν εμβολιαστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη σχολική χρονιά
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε για την επαναλειτουργία των σχολείων και τόνισε πως η ασφάλεια των παιδιών εξασφαλίζεται με τον εμβολιασμό τους και την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Μιλώντας στο mega ανέφερε πως χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πειστούν οι γονείς.
«Γενικά είναι μια δύσκολη περίοδος για το θέμα υγείας που αφορά είτε παιδιά είτε μεγάλους σε ηλικία είτε νοσοκομεία το οτιδήποτε. Για αυτό λοιπόν χρειάζεται αυτή την εποχή μεγάλη ψυχραιμία ανοίγοντας και τα σχολεία.
Οι γονείς βεβαίως φοβούνται γιατί ακόμα δεν έχουν πειστεί και εμείς χρειάζεται να τους κάνουμε μεγαλύτερη ενημέρωση, όσον αφορά τις μελέτες για την ασφάλεια των εμβολιασμών. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Δεν είναι μόνο τα παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να πάνε και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι εμβολιασμένοι», τόνισε η κ. Παγώνη.
«Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλοι εμβολισμένοι, όλη η οικογένεια εμβολιασμένη του σχολείου. Καθηγητές , μαθητές , δάσκαλοι κτλ όπως και το πανεπιστήμιο που θα ανοίξει αρχές Οκτώβρη και εκεί είναι σημαντικό να εμβολιαστούν.
Τώρα οι γονείς έχουν δίκιο πως σε μία αίθουσα το 50 συν 1 τι θα συμβεί. Όλοι όμως πρέπει να γνωρίζουν το εξής εάν εμβολιαστούν και τηρήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα γιατί τα δυο αυτά πάνε πακέτο όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών», συμπλήρωσε η κα. Παγώνη.
Η Προέδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε πως πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι δάσκαλοι για την ασφάλεια των παιδιών.
«Όλοι ανησυχούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Η Επιτροπή, λοιπόν που εισηγήθηκε τον τρόπο που θα είναι τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα είναι με αυστηρούς κανόνες. Λογικό είναι να ανησυχούν και λογικό είναι να μπορούν να νοσήσουν», συμπλήρωσε η κα. Παγώνη σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών».
Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία οι γιατροί πρέπει να γράψουν βιβλίο
«Έχουμε ακούσει τόσα πολλά που για εμάς αυτό δεν είναι τίποτα. Έχουμε δει άρρωστο που θα πέθαινε ανεμβολίαστος και όταν βγήκε και τον ρωτούσαμε αν υπάρχει κορωνοϊός απάντησε πως δεν υπάρχει. Μη μου λέτε πράγματα που τα ζούμε στην καθημερινότητα μας. Πρέπει να γράψουμε βιβλίο. Όταν τελειώσει η ιστορία αυτή οι γιατροί πρέπει να καθίσουν να γράψουν βιβλίο», τόνισε η κα. Παγώνη σχολιάζοντας με γλαφυρό τρόπο τις αλόγιστες συμπεριφορές των πολίτων που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Νέο σποτ για τον εμβολιασμό παιδιών- «Η πανδημία πληγώνει και τα παιδιά»
Ένα νέο σποτ για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-17 ετών, ενόψει της έναρξης της καινούργιας σχολικής χρονιάς, παρουσίασε η κυβέρνηση.
Στο νέο σποτ, η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, ΓΝ Παίδων Π&Α Κυριακού υπογραμμίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
«Ξέρουμε ότι η μετάλλαξη Δ είναι πιο επικίνδυνη, πληγώνει και τα παιδιά, ενώ οι βλάβες στον οργανισμό μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει «ήδη έχουν εμβολιαστεί 130.000 παιδιά ηλικίας 12-17, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους».
Η ανάρτηση συνοδεύεται από το νέο σποτ για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών, ενώ σημειώνει ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών στην σελίδα emvolio.gov.gr/neoi.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, in.gr. ethnos.gr
Δείτε επίσης:
Εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12-17 ετών και από παιδιάτρους στα ιατρεία τους