Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανακούφιση τους για την αποχώρηση Τραμπ

Ένας «φίλος» της Ευρώπης έρχεται στον Λευκό Οίκο.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
οι-ευρωπαίοι-ηγέτες-εκφράζουν-την-ανα-680514
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
Στιγμιότυπο Βίντεο

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την ανακούφιση τους για το ότι θα έχουν και πάλι έναν «φίλο» στον Λευκό Οίκο καθώς ο Τζο Μπάιντεν αντικαθιστά τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είχε δημιουργήσει πολλά «προβλήματα» στην Ευρώπη με τις αποφάσεις του, όπως για παράδειγμα η παραίτηση του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, με τους ηγέτες της ΕΕ να ελπίζουν ότι ο Μπάιντεν θα επιστρέψει σε αυτές.

«Αυτή η τιμημένη τελετή στα σκαλιά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ θα είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητας της αμερικανικής δημοκρατίας. Και η ηχηρή απόδειξη ότι, για άλλη μια φορά, μετά από τέσσερα χρόνια, η Ευρώπη έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, η ανώτερη αξιωματούχος των Βρυξελλών προειδοποίησε πως το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν πρωτοστατήσει στα επεισόδια του Καπιτωλίου είναι ανησυχητικό.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να είναι ιστορία σε λίγες ώρες, αλλά οι υποστηρικτές του παραμένουν. Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές», είπε. «Μερικές εκατοντάδες από αυτούς εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας, πριν από λίγες μέρες. Και αυτό είναι η απόδειξη του τι συμβαίνει όταν τα λόγια γίνονται πράξεις, όταν η ρητορική μίσους και οι ψεύτικες ειδήσεις γίνονται πραγματικοί κίνδυνοι για τη δημοκρατία», είπε

«Παρά το γεγονός ότι η εδραιωμένη δημοκρατία έχει ενσωματωθεί εδώ, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι είμαστε άνοσοι σε αυτά τα φαινόμενα» τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ήλπιζε να φιλοξενήσει τον Μπάιντεν σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ παράλληλα με μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις αρχές της θητείας του νέου προέδρου, έδειξε έναν πιο αισιόδοξο τόνο.

«Ο νόμος, η τάξη και η δημοκρατία υπερισχύουν αυτής της επαίσχυντης απόπειρας ανατροπής των εκλογών. Η αμερικανική δημοκρατία έχει αποδείξει τη δύναμη και την ανθεκτικότητά της», είπε. «Ας χτίσουμε ένα νέο ιδρυτικό σύμφωνο για μια ισχυρότερη Ευρώπη, για μια ισχυρότερη Αμερική και για έναν καλύτερο κόσμο» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ednh.news

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα