Διεθνή

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης απειλούν το Charlie Hebdo για τον Σαλμάν Ρουσντί

Δεν αποκλείεται να χαρακτηριστεί η Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης (IRGC) ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την ΕΕ.

Parallaxi
οι-φρουροί-της-ισλαμικής-επανάστασης-959191
Parallaxi

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, απείλησε τους συντάκτες των σκίτσων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, συμβουλεύοντάς τους «να εξετάσουν την τύχη του Σαλμάν Ρουσντί» – του συγγραφέα που έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά τη δημοσίευση νέων σκίτσων για τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το ιρανικό καθεστώς που δημοσιεύθηκαν από το Charlie Hebdo στις αρχές Ιανουαρίου, λίγο πριν από την όγδοη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Charlie Hebdo, ο επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης IRNA.

Ο Σαλαμί «συμβούλεψε τους Γάλλους και τους δημιουργούς του περιοδικού Charlie Hebdo να εξετάσουν την τύχη του Σαλμάν Ρουσντί», πρόσθεσε το IRNA.

«Μην τα βάζετε με τους μουσουλμάνους, ο Σαλμάν Ρουσντί προσέβαλε το Κοράνι και τον Ιερό Προφήτη του Ισλάμ πριν από 30 χρόνια και κρύφτηκε […]. Μετά από πολλά χρόνια, ένας νεαρός μουσουλμάνος πήρε γενναία εκδίκηση από τον Σαλμάν Ρουσντί και κανείς δεν μπόρεσε να τον σώσει», συνέχισε.

Η Γαλλία επιβεβαιώνει τη σταθερή και αποφασιστική δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των δημοσιογράφων παντού στον κόσμο», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, απαντώντας στα σχόλια.

Η απειλή κατά των Γάλλων υπηκόων χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από τη γαλλική διπλωματία, η οποία υπενθύμισε τα λόγια της υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στις 5 Ιανουαρίου: «Στη Γαλλία, η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, σε αντίθεση με το Ιράν, και ασκείται υπό τον έλεγχο του δικαστή, στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου συστήματος δικαιοσύνης, κάτι που επίσης είναι κάτι που το Ιράν μάλλον δεν γνωρίζει».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ήδη την Τρίτη ότι δεν αποκλείεται να χαρακτηριστεί η Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης (IRGC) ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την ΕΕ.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός Ευρώπης Λοράνς Μπουν δήλωσε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης ότι η Γαλλία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ των κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ κατά του Ιράν, εφόσον το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει την κατασταλτική του πολιτική.

Παρά την αποφασιστικότητα αυτή, η θέση της γαλλικής κυβέρνησης φαίνεται λεπτή, διότι «έχουμε ομήρους στις ιρανικές φυλακές, τους οποίους επίσης θέλουμε να προστατεύσουμε», δήλωσε η Μπουν στους Γάλλους βουλευτές.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα