Οι γυναίκες στο τιμόνι των μεγαλύτερων παγκόσμιων εφημερίδων
Αναδύεται μια εποχή για τις γυναίκες ηγέτες μεγάλων οικονομικών και επιχειρηματικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης.
Ο Economist, οι Financial Times (FT) και η Wall Street Journal (WSJ) για πρώτη φορά έχουν επικεφαλής γυναίκες. Οι τρεις πιο σημαντικές οικονομικές εκδόσεις στον κόσμο διοικούνται πλέον από γυναίκες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Θα μπορούσαμε βέβαια να επισημάνουμε ότι πολλές περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις εκδοτικής διοίκησης – η Alessandra Galloni είναι αρχισυντάκτρια του Reuters, η Sally Buzbee είναι εκτελεστική συντάκτρια της Washington Post, η Deborah Turness είναι διευθύνουσα σύμβουλος του BBC News and Current Affairs, η Julie Pace είναι εκτελεστική συντάκτρια του Associated Press.
Θα μπορούσα να συνεχίσω – η Victoria Newton είναι επικεφαλής της σύνταξης της εφημερίδας Sun, η Alison Phillips της Daily Mirror και η Jo Adetunji επιμελείται το The Conversation UK.
Η ίδια η Tucker φτάνει στο WSJ αφού είναι υπεύθυνη των Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου. Ίσως θα έπρεπε να μιλάμε για γυναικεία κυριαρχία παρά για εκπροσώπηση.
Η επίδραση στον χώρο των επιχειρήσεων
Όλα αυτά είναι μία εξαιρετική πρόοδος και είναι πιο πιθανό να εμπνεύσουν άλλες γυναίκες δημοσιογράφους να θέλουν να γίνουν συντάκτες – και από εκεί να ανέβουν στην ιεραρχία των εκδόσεων, κάτι που μερικά χρόνια πριν δεν μπορούσε κανείς να το δει.
Το τρίο όμως Economist/FT/WSJ, ωστόσο, είναι το πιο κρίσιμο για τις γυναίκες στις επιχειρήσεις.
Η Emma Jane Tucker (γεννημένη στις 24 Οκτωβρίου 1966) είναι Αγγλίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της The Wall Street Journal, όπου είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται της έκδοσης στα 133 χρόνια της ιστορίας της. Είναι υπεύθυνη για όλες τις παγκόσμιες ειδήσεις και τις συντακτικές δραστηριότητες.
Προηγουμένως, η Emma ήταν αρχισυντάκτρια των Sunday Times – η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση της εφημερίδας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα! Πριν από αυτό εργαζόταν στους Times, όπου είχε αρκετούς ηγετικούς ρόλους.
Η Roula Khalaf ανέλαβε το τιμόνι των Financial Times, και είναι η πρώτη γυναίκα αρχισυντάκτρια στα 131 χρόνια ιστορίας τους.
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, η Roula Khalaf είχε την πρώτη της μέρα στη δουλειά ως νέα αρχισυντάκτρια των Financial Times, διαδεχόμενη τον Lionel Barber, ο οποίος παραιτείται μετά από 14 χρόνια θητείας στη θέση, ο οποίος έθεσε τον ειδησεογραφικό οργανισμό σε κερδοφόρες βάσεις.
Προηγουμένως η Λιβανέζα ρεπόρτερ ήταν αναπληρώτρια συντάκτρια από το 2016 έως το 2020, επιβλέποντας μια σειρά από πρωτοβουλίες στο newsroom και με βραβευμένα άρθρα, η οποία είχε ηγηθεί ενός παγκόσμιου δικτύου με πάνω από 100 ξένους ανταποκριτές.
Ήταν επικεφαλής της κάλυψης της Αραβικής Άνοιξης, ενώ ανακηρύχθηκε ξένος σχολιαστής της χρονιάς στα Editorial Intelligence Comment Awards το 2016 και πριν από αυτό ήταν στο επιτελείο του περιοδικού Forbes στη Νέα Υόρκη.
Τώρα, βρίσκεται στο τιμόνι της μεγαλύτερης έκδοσης του καπιταλισμού, αν και δεν την περιγράφει ακριβώς έτσι: «Οι Financial Times σίγουρα είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και υπέρ των επιχειρήσεων αλλά όχι χωρίς αμφισβητήσεις. Θέλουμε να λογαριάζουμε τις επιχειρήσεις αλλά πάντα θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δίνουν λογαριασμό. Οι υπερβολές της οικονομικής κρίσης, ο πολιτικός αντίκτυπος, είτε ο λαϊκισμός είτε ο εθνικισμός, η διεύρυνση της ανισότητας: είναι ξεκάθαρο ότι ο καπιταλισμός χρειάζεται επαναφορά».
Η Zanny Minton Beddoes είναι η αρχισυντάκτρια του The Economist. Πριν από αυτόν τον ρόλο, ήταν οικονομική συντάκτρια του The Economist, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τη θέση στα 174 χρόνια της ιστορίας του.
Η Susan Jean Elisabeth “Zanny” Minton Beddoes (γεννημένη τον Ιούλιο του 1967) είναι Βρετανίδα δημοσιογράφος. Ως αρχισυντάκτρια του The Economist, η Zanny Minton Beddoes επιβλέπει και αξιολογεί τη δημοσίευση οικονομικών ειδήσεων σε μία έκδοση που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο αναγνώστες από το 2015, κάνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια να αυξηθεί η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να μετατραπούν οι ακόλουθοι σε συνδρομητές (οι ψηφιακές συνδρομές αυξήθηκαν κατά 20% τον τελευταίο χρόνο).
Η Minton Beddoes εντάχθηκε στο The Economist το 1994, μετά από μια διετή θητεία ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ξεκίνησε με το περιοδικό ως ανταποκρίτρια με έδρα το Λονδίνο, καλύπτοντας αναδυόμενες αγορές και από εκεί έγινε οικονομική συντάκτης του περιοδικού, υπεύθυνη για την παγκόσμια οικονομική κάλυψη.
Ταξίδεψε πολύ στη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη, γράφοντας άρθρα και αναλύσεις, ενώ έχει γράψει έρευνες για την Παγκόσμια Οικονομία, τα οικονομικά της Λατινικής Αμερικής, τα παγκόσμια οικονομικά και την Κεντρική Ασία.
Ποια είναι τελικά η επίδρασή τους;
Εν τω μεταξύ στον Economist, όπου ανέλαβε η Zanny Minton Beddoes το 2015, οι λέξεις-κλειδιά «γυναίκες στην ηγεσία» απέδωσαν 30 άρθρα στα οκτώ χρόνια πριν από το διορισμό της. Στα οκτώ χρόνια από τότε, υπήρξαν 53.
Περισσότερες γυναίκες στην κορυφή αυξάνει την πιθανότητα οι γυναίκες να ανέβουν τη σκάλα της ιεραρχίας. Και μάλιστα, το γεγονός ότι πλέον γυναίκες ηγούνται αυτών των κολοσσών των οικονομικών εκδόσεων μοιάζει να είναι πιο σημαντικό ακόμη και από τον αυξημένο αριθμό γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.
Ας φέρουμε ένα παράδειγμα: Αν και το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών του FTSE 100 το 2010 ήταν 12%, είχε παραμείνει σταθερό για πάνω από μια δεκαετία. Σήμερα είναι πάνω από 40%.
Με αυτό το σκεπτικό, μπορεί να είναι σημαντικό, ότι οι γυναίκες πλέον βρίσκονται σε υψηλές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες ή είναι οι ίδιες επιχειρηματίες, αλλά το πράγμα που έχει μεγαλύτερη σημασία στην προσπάθεια αλλαγής οποιασδήποτε ανισότητας είναι να υπάρχει το οξυγόνο της δημοσιότητας.
Οι γυναίκες στις επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να γίνουν γνωστές από τις γυναίκες στα μέσα ενημέρωσης, κάτι που οι ακαδημαϊκοί αποκαλούν «ομοφιλία» (η τάση για άτομα που είναι παρόμοια να αναζητούν ο ένας την παρέα του άλλου).
Η επιτυχία γεννά επιτυχία, επομένως το να διορίζονται σε αυτές τις θέσεις σημαίνει ότι οι γυναίκες που τις αναλαμβάνουν είναι πιο πιθανό να συναντήσουν άλλες επιτυχημένες γυναίκες, μια έννοια γνωστή ως «προνομιακή προσκόλληση».
Ο υψηλού προφίλ χαρακτήρας αυτών των διορισμών θα έχει επίσης επιστήσει την προσοχή άλλων στα πλεονεκτήματα μιας γυναίκας αρχισυντάκτριας. Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη αλλαγή που έφερε ο αρχικός διορισμός της Minton Beddoes ήταν ότι ακολούθησε η Khalaf και τώρα η Tucker.
Παραδόξως, τώρα φαίνεται να αναδύεται μια εποχή για τις γυναίκες ηγέτες μεγάλων οικονομικών και επιχειρηματικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ/Μαρία Καλοπούλου- womanidol.com