Διεθνή

Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα γίνονται θέμα στον Guardian

«Κάθε μήνα δολοφονείται μία γυναίκα»

Parallaxi
οι-γυναικοκτονίες-στην-ελλάδα-γίνοντ-688849
Parallaxi
Πηγή: pixabay.com

«Μία γυναίκα δολοφονείται στην Ελλάδα κάθε μήνα». Αυτός είναι ο τίτλος έρευνας του Guardian για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα.

Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχουν φτάσει τις 13 και αυτό δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον του Guardian. Η βρετανική εφημερίδα έβαλε στο μικροσκόπια τις τελευταίες δολοφονίες και γι’ αυτό ζήτησε τη γνώμη και της γνωστής ποινικολόγου, Γιάννας Παναγοπούλου.

Η μοναδική Ελληνίδα δικηγόρος που επελέγη από τον Guardian για να μιλήσει για το θέμα, έχει εκπροσωπήσει κάποιες από τις οικογένειες θυμάτων γυναικοκτονιών.

«Κανείς, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, δεν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του εγκλήματός του, ομολογώντας ότι σχεδίασε τον φόνο ακριβώς όπως έγινε. Προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες και να πουν ότι ήταν έγκλημα πάθους ή κάτι άλλο, για να εκτίσουν μικρότερη ποινή» σημείωσε η Γιάννα Παναγοπούλου στον Guardian.

Χαρακτηρίζοντάς την «δυναμική παρουσία», ο Guardian γράφει για τη Γιάννα Παναγοπούλου: «Ξεφυλλίζει ένα νομικό λεξικό, έναν τοίχο καλυμμένο με θρησκευτικές εικόνες πίσω της, καθώς περιγράφει πως μπορούν τα δικαστήρια να ερμηνεύσουν τις ρήτρες του ποινικού κώδικα που επιτρέπουν μειωμένες ποινές για γυναικοκτονία. “Αν το άτομο συνεργαστεί με την αστυνομία στη συνέχεια, αυτό θεωρείται καλή συμπεριφορά”, λέει, προσθέτοντας ότι λαμβάνει κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία κάθε μέρα. “Τις περισσότερες μέρες λαμβάνω δύο ή τρεις”, λέει, απλώνοντας τα χέρια της διάπλατα για να δείξει το εύρος του προβλήματος».

Στο δημοσίευμα του Guardian τονίζεται πως τουλάχιστον δυο από τα θύματα είχαν προσπαθεί να καταγγείλουν στην αστυνομία πως ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ γίνεται αναφορά και στο έγκλημα στην Μακρινίτσα, όπου η νεαρή γυναίκα που δολοφονήθηκε μαζί με τον αδερφό της από τον πρώην άντρα της, είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του.

Με πληροφορίες από Guardian/newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα