Οι ΗΠΑ φοβούνται κατάρρευση της οικονομίας

Τι αναφέρουν μυστικές έρευνες της Federal Reserve και του Λευκού Οίκου για τον κίνδυνο κατάρρευσης των αγορών στις ΗΠΑ όπως στη Βρετανία.

Parallaxi
οι-ηπα-φοβούνται-κατάρρευση-της-οικον-899650
Parallaxi

Η κατάρρευση των αγορών στη Βρετανία έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ. Ερευνητές και αξιωματούχοι της Federal Reserve ρώτησαν εμπειρογνώμονες από τη Wall Street και όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα σχετικά με αυτό το θέμα: Θα μπορούσε να συμβεί στις ΗΠΑ μια κατάρρευση της αγοράς όπως αυτή που συνέβη στη Βρετανία στα τέλη του περασμένου μήνα;

Όπως αποκλαύπτουν οι New York Times, η απάντηση που έλαβαν σύμφωνα με τέσσερα άτομα σε διαφορετικά ιδρύματα που συμμετείχαν σε τέτοιες συνομιλίες – και που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν ιδιωτικές συναντήσεις – ήταν ότι πιθανότατα θα μπορούσε – αν και δεν φαίνεται ως επικείμενη μια συντριβή. Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε τη δική της έρευνα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης, άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά μετέφεραν το ίδιο μήνυμα: Ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει δραματικά τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να επέμβει για να αγοράσει ομόλογα και να ηρεμήσει τις αγορές, αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα δημοσιονομικό σχέδιο δαπανών για να τονώσει μια οικονομία που ήδη παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά συνοδευόταν από ελάχιστες λεπτομέρειες για τον τρόπο πληρωμής του. Οι αγορές βυθίστηκαν και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που χρησιμοποιούν μια κοινή επενδυτική στρατηγική βρέθηκαν να προσπαθούν να προσαρμοστούν, προκαλώντας την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.

Ενώ το σοκ ήταν μεγάλο για το Ηνωμένο Βασίλειο, η βίαιη αντίδραση έκανε τους οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο να αναρωτηθούν αν η κατάσταση αποτελεί σημάδι οικονομικής πίεσης που έρχεται στην επιφάνεια σε όλο τον κόσμο.

Αξιωματούχοι της Fed, του Υπουργείου Οικονομικών και του Λευκού Οίκου είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να καταλάβουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βιώσουν τη δική τους κατάρρευση της αγοράς, που θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρή για τα νοικοκυριά ενώ θα περιπλέξει τη μάχη της Αμερικής ενάντια στον πληθωρισμό.

Η ανησυχία για επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση

Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι απίθανο να δει ένα τέτοιο σοκ και είναι αρκετά ισχυρό για να αντέξει ένα τέτοιο σοκ. Αλλά τόσο αυτοί όσο και η Fed παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει σε μια στιγμή που οι συνθήκες φαίνονται ασυνήθιστα εύθραυστες.

Οι αγορές ήταν ασταθείς για μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Fed – αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Αυτό έχει προκαλέσει ασυνήθιστα μεγάλες κινήσεις τιμών σε νομίσματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, επειδή οι αξίες τους εξαρτώνται εν μέρει από το επίπεδο των επιτοκίων και τις διεθνείς διαφορές επιτοκίων.

Οι μετοχές κινούνται. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί γρήγορα ένας αγοραστής για κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, αν και η αγορά δεν καταρρέει. Και σε γωνιές του χρηματοοικονομικού τομέα που περιλαμβάνουν πιο περίπλοκες επενδυτικές δομές, υπάρχει ανησυχία ότι η αστάθεια θα μπορούσε να προκαλέσει μια επικίνδυνη αλυσιδωτή αντίδραση.

«Στην αγορά, υπάρχει πολλή ανησυχία και όλοι λένε ότι αισθάνεται ότι κάτι πρόκειται να σπάσει», είπε ο Roberto Perli, οικονομολόγος στην Piper Sandler που εργαζόταν στη Fed και δεν έλαβε μέρος στις συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι λογικό οι αξιωματούχοι να ελέγχουν πώς έχει η κατάσταση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει επανειλημμένα συγκαλέσει τους κορυφαίους οικονομικούς του βοηθούς τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσουν τις αναζωπυρώσεις της αγοράς, όπως αυτή που συντάραξε τη Βρετανία.

Αξιωματούχοι και μέλη του προσωπικού της Fed συναντήθηκαν με επενδυτές και οικονομολόγους τόσο κατά τη διάρκεια όσο και στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Ηπα, κριση, κατάρρευση

Οι ερευνητές της Fed ρώτησαν για τρεις μεγάλες πιθανότητες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Ήθελαν να μάθουν εάν θα μπορούσε να υπάρξει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια εμπορική ή μια επενδυτική κατηγορία παρόμοια με τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική και υποτιμημένη απειλή.

Εστίασαν επίσης στο αν τα προβλήματα στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επεκταθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για παράδειγμα, η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρέους των ΗΠΑ. Αλλά το νόμισμα της Ιαπωνίας πέφτει γρήγορα σε αξία καθώς διατηρεί τα επιτόκιά του χαμηλά, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες. Εάν αυτή η αναταραχή έκανε την Ιαπωνία να αντιστρέψει την πορεία της και να σταματήσει να αγοράζει ή ακόμα και να πουλά ομόλογα των ΗΠΑ – κάτι για το οποίο έχει σηματοδοτήσει μικρή τάση, αλλά που ορισμένοι στη Wall Street θεωρούν ως κίνδυνο – θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις αγορές χρέους των ΗΠΑ.

Η τελική απειλή για την οποία ρώτησαν επικεντρώθηκε στο εάν η σημερινή έλλειψη εύκολων συναλλαγών στην αγορά του Δημοσίου θα μπορούσε να μετατραπεί σε πιο σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί από τη Fed να εμπλακεί για να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία.

Καμία από αυτές τις περιοχές δεν φαίνεται να διατρέχει άμεσο κίνδυνο, είπαν οι αναλυτές σε αξιωματούχους. Το συνταξιοδοτικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετικό από αυτό στη Βρετανία και η αγορά κρατικού χρέους μπορεί να είναι ασταθής, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ωστόσο, εξέφρασαν λόγους ανησυχίας: Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι μπορεί να σπάσει μέχρι να γίνει κάτι. Οι αγορές είναι μεγάλες και αλληλένδετες, και τα ολοκληρωμένα δεδομένα είναι δύσκολο να βρεθούν. Δεδομένου του πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της κεντρικής τράπεζας και σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες, κάτι θα μπορούσε εύκολα να πάει στραβά.

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τους αξιωματούχους να ανησυχούν για αυτή την πιθανότητα: μια κατάρρευση της αγοράς τώρα θα ήταν ιδιαίτερα προβληματική.

Μια χρηματοπιστωτική καταστροφή θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να παρεκκλίνει από το σχέδιό της να ελέγξει τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, το οποίο περιλαμβάνει την ταχεία αύξηση των επιτοκίων και τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της. Οι αξιωματούχοι αγόρασαν στο παρελθόν μεγάλα ποσά ομολόγων του Δημοσίου για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στις αδυνατισμένες αγορές — ουσιαστικά το αντίθετο από την ασκούμενη πολιτική σήμερα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιθανότατα θα προσπαθούσαν να κάνουν μια διάκριση μεταξύ της αγοράς ομολόγων που προορίζεται να διατηρήσει τη λειτουργία της αγοράς και της νομισματικής πολιτικής, αλλά αυτό θα μπορούσε δύσκολα να γίνει γνωστό.

Γιατί ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος, επίσης, έχει λόγους να ανησυχεί. Ο κ. Μπάιντεν σημαδεύτηκε από την εμπειρία του ως αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η οικονομική κατάρρευση επέφερε τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930, αφήνοντας εκατομμύρια χωρίς δουλειά και καταναλώνοντας την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ομπάμα για χρόνια σε επίπονη αργή ανάκαμψη.

Ο κ. Μπάιντεν πίεσε την ομάδα του να εκτιμήσει την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να βιώσουν άλλο ένα σοκ του 2008 στη Wall Street. Η υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen και οι αναπληρωτές της παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και αναζητούν οποιαδήποτε σημάδια τύπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ αξιωματούχοι της διοίκησης σημείωσαν ότι η διαπραγμάτευση έχει γίνει πιο δύσκολη στην αγορά των ομολόγων του Δημοσίου, τόνισαν επίσης ότι κατά τα άλλα λειτουργεί καλά. Πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περίμεναν ότι η Fed θα παρέμβει για να αγοράσει ομόλογα – όπως έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας – σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποχώρησαν από τις συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα με αυξημένες ανησυχίες για οικονομικές κρίσεις στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, όπως σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Εκεί όπου οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι αυξήσεις των επιτοκίων ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να αυξήσουν το κόστος δανεισμού τους . Τέτοιες κρίσεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως και να ανακάμψουν σε πλουσιότερες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει αρκετά ισχυρή για να αντέξει τέτοιους κραδασμούς, ωθούμενη από την ακόμα ταχεία αύξηση των θέσεων εργασίας και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών.

«Αυτή είναι μια δύσκολη παγκόσμια οικονομική στιγμή όπου η σταθερότητα είναι δύσκολο να βρεθεί», δήλωσε ο Μάικλ Πάιλ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του κ. Μπάιντεν για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις, «αλλά οι ΗΠΑ έχουν δυναμική και ανθεκτικότητα πίσω από την οικονομική τους ανάκαμψη και μια τροχιά που βάζει οι ΗΠΑ σε ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί με τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, αλλά είπε ότι διάφορα δεδομένα που παρακολουθεί το υπουργείο συνεχίζουν να δείχνουν την ισχύ σε αμερικανικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προς το παρόν, οι αγορές για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών συνολικά, φαίνονται υγιείς και αρκετά φυσιολογικές, δήλωσε ο Joseph Abate, διευθύνων σύμβουλος της Barclays. Και οι αξιωματούχοι εργάζονται για διασφαλίσεις για να περιορίσουν τις επιπτώσεις σε περίπτωση καταστροφής.

Το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του οποίου προεδρεύει η κα Yellen, συζήτησε τα θέματα στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ακούγοντας παρουσιάσεις του προσωπικού σχετικά με τις οικονομικές ευπάθειες των ΗΠΑ.

Ζήτημα η ρευστότητα στην αγορά

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Δανεισμού του Δημοσίου, μια συμβουλευτική ομάδα συμμετεχόντων στην αγορά, ερωτήθηκε στο τελευταίο της ερωτηματολόγιο σχετικά με ένα πιθανό πρόγραμμα του Δημοσίου για την εξαγορά του κρατικού χρέους. Ορισμένοι επενδυτές το έλαβαν ως ένδειξη ανησυχίας για ένα πιθανό πρόβλημα και βελτίωσης της λειτουργίας της αγοράς, ειδικά υπό το φως των σχολίων και της εμβέλειάς τους.

«Ανησυχούμε για απώλεια επαρκούς ρευστότητας στην αγορά», είπε η κ. Yellen την περασμένη εβδομάδα απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία στην Ουάσιγκτον.

Και η Fed διαθέτει ήδη εξαιρετικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών. Αυτές περιλαμβάνουν γραμμές ανταλλαγής που μπορούν να διοχετεύουν δολάρια σε τράπεζες που το χρειάζονται στο εξωτερικό και οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί από την Ελβετία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Abate στην Barclays δήλωσε ότι φαίνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Υπουργείο Οικονομικών και η Fed παρακολουθούν την κατάσταση.

«Είναι ξεκάθαρο στην αγορά ότι η ρευστότητα προκαλεί ανησυχία», είπε ο κ. Abate. «Οι ρυθμιστικές αρχές κινούνται για να το αντιμετωπίσουν».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα