Οι ΗΠΑ υποδέχονται ξανά πρόσφυγες την ώρα που ο Τραμπ αρνείται τη δικαιοσύνη
Αποζημίωση 2,7 δισεκ. δολαρίων ζητά από το δίκτυο Fox μια εταιρεία πληροφορικής
Αποζημίωση 2,7 δισεκ. δολαρίων ζητά από το δίκτυο Fox μια εταιρεία πληροφορικής γιατί την ενέπλεξε στη θεωρία συνωμοσίας περί μαζικής νοθείας στις εκλογές
Η εταιρεία πληροφορικής Smartmatic προσέφυγε στη δικαιοσύνη και ζητά αποζημίωση ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News αλλά και από συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Smartmatic κατηγορεί το Fox και τους συνεργάτες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ότι την ζημίωσαν, εμπλέκοντάς την στη θεωρία συνωμοσίας για τη μαζική νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020. Αφού επισημοποιήθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, πολλοί συνεργάτες του Τραμπ δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα ήταν παραποιημένο και σε αυτό έπαιξαν βασικό ρόλο τα λογισμικά καταμέτρησης των ψήφων.
Η δικηγόρος Σίντνεϊ Πάουελ, που ήταν μέλος της νομικής ομάδας του Τραμπ, υποστήριξε ότι τα ειδικά μηχανήματα των εταιρειών Dominion και Smartmatic, που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές, ήταν τα «εργαλεία» μιας παγκόσμιας συνωμοσίας με στόχο να μην επανεκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος. Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Επιπλέον, η Smartmatic παρείχε τις υπηρεσίες της μόνο σε μία κομητεία του Λος Άντζελες και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να αλλάξει τις ψήφους σε καμία από τις Πολιτείες στις οποίες ο Τραμπ αμφισβητούσε το αποτέλεσμα.
Στο στόχαστρο της Smartmatic έχει μπει το Fox News, το οποίο «είπε στα εκατομμύρια των τηλεθεατών και των αναγνωστών του μια ιστορία: ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις δεν κέρδισαν τις εκλογές. Τις έκλεψε για λογαριασμό τους η Smartmatic». Κατηγορεί επίσης την Πάουελ, τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και τρεις παρουσιαστές, την Τζανίν Πίρο του Fox News και τους Μαρία Μπαρτιρόμο και Λου Ντομπς του Fox Business. «Η ιστορία τους ήταν ένα ψέμα. Όλη η ιστορία. Και το γνώριζαν. Αλλά την πουλούσαν», συνεχίζει το έγγραφο που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
«Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε τις εκλογές του 2020 και θα υπερασπιστούμε το δίκτυο στο δικαστήριο, απέναντι σε αυτήν την αβάσιμη κατηγορία», ανέφερε μια εκπρόσωπος του καναλιού. Η Smartmatic επισημαίνει ότι ζημιώθηκε επειδή οι πελάτες της «πανικοβλήθηκαν» ακούγοντας αυτές τις κατηγορίες σε βάρος της. Πολλά στελέχη και υπάλληλοί της δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους. Η εταιρεία ζητά, εκτός από τη χρηματική αποζημίωση, να επανορθώσουν πλήρως οι εναγόμενοι, αποσύροντας τα δημοσιεύματα που στην στοχοποιούν.
Ο Τραμπ δεν θα καταθέσει στη δίκη του γιατί είναι “αντισυνταγματική”, δηλώνει ένας σύμβουλός του
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να καταθέσει ενόρκως στη δίκη του στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα, όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί κατήγοροί του, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.
Το αίτημα των Δημοκρατικών βουλευτών που έχουν το ρόλο του εισαγγελέα στη δίκη αυτή απορρίφθηκε ως «διαφημιστικό κόλπο».
«Ο πρόεδρος δεν θα καταθέσει σε μια αντισυνταγματική διαδικασία» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ.
Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι συνήγοροι του Τραμπ Μπρους Κάστρο και Ντέιβιντ Σόεν χαρακτήρισαν το αίτημα «τέχνασμα δημοσίων σχέσεων».
Οι ΗΠΑ θα υποδέχονται 125.000 πρόσφυγες τον χρόνο, οκταπλάσιους από ότι φέτος
ΟΤζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την πρόθεσή του να οκταπλασιάσει τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους θα υποδέχονται οι ΗΠΑ σε ετήσια βάση σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό το οποίο επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος της θητείας του.
«Είμαστε αντιμέτωποι με κρίση, ογδόντα και πλέον εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι υποφέρουν σ’ όλο τον κόσμο», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, αναγγέλλοντας ότι προεδρικό διάταγμα θα επιτρέψει «να αυξήσουμε την υποδοχή προσφύγων στους 125.000 το πρώτο πλήρες οικονομικό έτος» της νέας κυβέρνησης, που θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου.
Ο νέος πρόεδρος εννοεί να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεσή του για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, που το τρέχον οικονομικό έτος δεν προβλέπει την υποδοχή παρά μόλις 15.000 ανθρώπων.
Αυτό το ιστορικό χαμηλό ανακοινώθηκε περίπου έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου από τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε βάλει την πολιτική πάταξης της μετανάστευσης, νόμιμης και παράτυπης, στο επίκεντρο της προεδρίας του.
Επί των ημερών του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ υποδέχονταν κάθε χρόνο περίπου 100.000 πρόσφυγες κατά μέσον όρο.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνο ανθρώπους που επιλέγονται και υποβάλλονται σε έλεγχο από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ σε καταυλισμούς του ΟΗΕ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Επιλέγονται για μετεγκατάσταση στη χώρα κυρίως οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες — ηλικιωμένοι, χήρες, ορφανά, άνθρωποι με αναπηρία. Ο Μπάιντεν ανήγγειλε ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στο εξής θα προστατεύει επίσης μέλη της κοινότητας ΛΟΑΔ.
Στο παρελθόν οι ΗΠΑ «πρόσφεραν ασφαλές καταφύγιο σε ανθρώπους που έφευγαν για να σωθούν από τη βία και τους διωγμούς, και το παράδειγμά μας ώθησε άλλες χώρες να ανοίξουν τις πόρτες τους», θύμισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Για χρόνια, οι ΗΠΑ υποδέχονταν περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις άλλες χώρες μαζί. Αλλά ο Καναδάς τις ξεπέρασε το 2019, ανοίγοντας τις πόρτες του σε 30.000 μετανάστες, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε ικανοποίηση για την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν.
Η απόφαση του αμερικανού προέδρου «θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Τόσο απλό είναι», υπογράμμισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Δείχνει επίσης ότι η δύναμη πηγάζει από τη συμπόνια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκαθίστανται διεθνώς είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας εικοσαετίας τουλάχιστον, παρά τα νέα τραγικά ρεκόρ εκτοπισμών, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός της Τουρκίας την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016
Ο κ. Πράις έκρινε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν συνάδουν με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέρριψε χθες «τους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων» ότι η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τους «εντελώς ψευδείς».
Σε λακωνική ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στην εφημερίδα Χουριέτ κατά την οποία η Ουάσινγκτον «διηύθυνε» τους πραξικοπηματίες, ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε «ανυπόστατους και ανεύθυνους» τους «ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ ευθύνονταν» για τα αιματηρά γεγονότα του Ιουλίου του 2016.
Ο κ. Πράις έκρινε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν συνάδουν με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».
Η Ουάσινγκτον έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως ήταν αναμεμιγμένη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα· έχει απορρίψει τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, φερόμενου ως «εγκεφάλου» του, που ζει στην Πενσιλβάνια, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν της προσκομίζει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση.