Ελλάδα

Οι καινοτομίες του νέου νόμου αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών

Όπως τις παρουσίασε η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Parallaxi
οι-καινοτομίες-του-νέου-νόμου-αναδοχή-370727
Parallaxi

Τις μεγάλες καινοτομίες που φέρνει ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία (ν.4538/2018) παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η κυρία Φωτίου πριν την παρουσίαση της νέας διαδικασίας, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την ανάθεση που θα ακολουθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι και θετοί γονείς, ευχαρίστησε δημόσια τα ΕΛΠΕ για την κάλυψη κόστους του πληροφοριακού συστήματος και είπε ότι για να φτάσουμε στις σημερινές αλλαγές η προσπάθεια ξεκίνησε προ τριετίας.

Ένα από τα θετικά που εισάγει ο νέος νόμος είναι οι ενιαίες διαδικασίες για ανάδοχο ή θετό γονιό, θα κάνουν δηλαδή τις ίδιες ενέργειες, ενώ στις περιπτώσεις της ιδιωτικής υιοθεσίας – αναδοχής, από γονέα σε γονέα, η πράξη δεν θα συντελείται αν ο υποψήφιος γονιός δεν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με όλους τους άλλους και δεν έχει δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού.

‘Όλα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα ιδρύματα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό φάκελλο της καταγωγής τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα’‘, τόνισε η κυρία Φωτίου, ”ενώ βάση του νέου νόμου θα αποκτήσουν και ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης που θα περιγράφει αν μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή για αναδοχή και το κράτος θα μπορεί να γνωρίζει σύντομα πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα”Και “ελπίζω”, είπε η αναπληρώτρια υπουργός, απευθυνόμενη στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Γιάννη Μπουτάρη, που είχε κάνει προηγουμένως σχετική αναφορά, ”να συναινέσει και η Εκκλησία για να μάθουμε πόσα παιδιά βρίσκονται στα εκκλησιαστικά ιδρύματα”.

Η κυρία Φωτίου παρουσίασε σ΄ένα μόνο σχεδιάγραμμα την όλη διαδικασία που θα ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς για να δείξει την μείωση των σταδίων που επιφέρει ο νέος νόμος. Συγκεκριμένα, ο νόμος θεσπίζει την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών και των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονιών σε ηλεκτρονικά μητρώα με ταυτόχρονη επίβλεψη από το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (έχει συνεδριάσει ήδη δύο φορές) που έχει συσταθεί στο χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημαντική όσο και κομβική καινοτομία του νέου νόμου, όπως ανέφερε και η αναπληρώτρια υπουργός, είναι η ίδρυση ηλεκτρονικού μητρώου πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες οι οποίες καθυστερούσαν υπερβολικά στο παρελθόν, λόγω της έλλειψης των κοινωνικών λειτουργών στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας, στα ιδρύματα και στα δικαστήρια.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ως ΝΠΔΔ αναδεικνύεται σε σύμβουλο του κράτους, είπε η κυρία Φωτίου, ενώ οι πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του θα διενεργούν τις απαιτούμενες κοινωνικές έρευνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η επικοινωνία του κοινωνικού λειτουργού, που έχει αναλάβει να συντάξει την έκθεση για τον ενδιαφερόμενο γονέα με τον συνάδελφό του κοινωνικό λειτουργό που εποπτεύει το παιδί, θα είναι κομβικής σημασίας και από αυτή θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό αν θα ολοκληρωθεί ή όχι η διαδικασία.

Πριν από την παρουσίαση του νόμου για την υιοθεσία – αναδοχή στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε ότι με το νέο νόμο αποπροσωποποιείται η διαδικασία, η οποία στο παρελθόν δημιουργούσε πολλά πρακτικά προβλήματα.

“Με το νέο νόμο γίνεται μια επιλογή γονιού – παιδιού κατά το δυνατόν αντικειμενικά που απλοποιεί πάρα πολύ τα πράγματα” ανέφερε ο κ Μπουτάρης. “Το δύσκολο είναι στην κοινωνία που πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Δεν πρέπει ο γονιός ή το παιδί να κρύβουν ότι είναι υιοθετημένο. Δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας. Είναι μια πράξη αλτρουισμού και πρέπει να περάσουν μηνύματα στην κοινωνία. Να προσέξουμε επίσης το “μπούλινγκ” που συχνά υφίστανται τα υιοθετημένα παιδιά”, πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα