Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για το συνωστισμό στα μπαρ: Πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας
Πιθανό τοπικό lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα
Πιθανό τοπικό lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα Χαλάρωσαν τα ήθη και πολλοί φαίνεται να ξεχνούν ότι ο κορονοϊός ούτε έχει φύγει, ούτε σκοπεύει να φύγει άμεσα, ούτε έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του. Φαινόμενα τύπου Μυκόνου, με το beach bar που γινόταν… πατείς με, πατώ σε, ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα εξάπλωση του ιού κι εφόσον αυτές οι εστίες μόλυνσης βρίσκονται σε νησιά, αναπόφευκτο θα είναι και το lockdown το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον τουρισμό.
Ο Νικόλαος Σύψας χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορονοϊού. «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ενας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό, είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής φέρνοντας τον καθένα από εμάς προ των ευθυνών μας: «Να υπενθυμίσω σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν γίνεται να δέχονται όλους τους πελάτες.
«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία» τόνισε και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».
Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιώργου Σουρβίνου, που χαρακτηρίζει «πιθανό τοπικό lockdown σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα». Ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα», «όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Κατέληξε λέγοντας ότι «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.
Πηγή: Έθνος