Featured

Οι μέρες ενός φαρμακοποιού τον καιρό του κοροναϊού

Απαντώντας στα ερωτήματα.

Νίκος Γκάγιας
οι-μέρες-ενός-φαρμακοποιού-τον-καιρό-τ-432863
Νίκος Γκάγιας
Εικόνα Unsplash

Φαρμακοποιός. Ένα από τα λίγα επαγγέλματα που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν σταμάτησε να εργάζεται. Πόσο δύσκολο είναι να συναναστρέφεσαι με κόσμο, που πιθανώς να είναι οι ίδιοι ή δικά τους πρόσωπα ασυμπτωματικοί φορείς του ιού; Πως αντιδρά ο κόσμος στα μέτρα; Μιλήσαμε με έναν υπάλληλο φαρμακείου στην Θεσσαλονίκη και μας απάντησε για όλες τις αλλαγές που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό η εργασία του.

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα στην εργασία και τι ακριβώς αλλαγές επήλθαν;

«Η καθημερινότητα στην εργασία, έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται εντός του καταστήματος, που είναι περιορισμένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται «ουρά» ανθρώπων, οι οποίοι εξυπηρετούνται με μεγαλύτερη καθυστέρηση. Επίσης η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες κάνει πιο δύσκολη την εργασία καθώς και την επικοινωνία με τους πελάτες.»

Το πιο περίεργο σκηνικό που συνέβη αυτές τις μέρες; 
«Την περίοδο του lockdown, όπου πολλοί άνθρωποι αγόραζαν μεγάλες ποσότητες ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων) και μάσκες.»
Πόσο έχει επηρεαστεί τα έσοδα; Υπήρξαν μειώσεις στις αμοιβές;
«Το οικονομικό κομμάτι δεν επηρεάστηκε, αντιθέτως τα έσοδα εν μέσω πανδημίας ήταν περισσότερα απ’ ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης. Αυτό γιατί τα φαρμακεία (μαζί με τα Super Market) ήταν από τα καταστήματα που συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά εν μέσω πανδημίας, καθώς τα προϊόντα που εμπορεύονται είναι πρωταρχικής σημασίας. Δεν υπήρξαν μειώσεις στις αμοιβές των εργαζόμενων.»
Ο κόσμος υπακούει στα νέα μέτρα; Ποια η συμπεριφορά του; – Τι πιστεύετε θα συμβεί σε περίπτωση δεύτερου lockdown;
«Ο κόσμος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει προσαρμοστεί στα νέα μέτρα και τα τηρεί στο μεγαλύτερο ποσοστό. Υποχρεωτική μάσκα εντός του καταστήματος και περιορισμένος αριθμός ατόμων που εισέρχεται εντός αυτού. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί δεύτερο καθολικό lockdown, παρά μόνο τοπικό, όπου κριθεί απαραίτητο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πολλές επιχειρήσεις που άντεξαν στη πρώτη καραντίνα, θα κατέρρεαν, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (καταστήματα εστίασης, λιανικό εμπόριο, τουριστικά καταλύματα).»
Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσθε όλη μέρα με την μάσκα;
«Η χρήση μάσκας καθιστά την εργασία πιο δύσκολη, ειδικά τώρα το καλοκαίρι με την αυξημένη θερμοκρασία. Επίσης κάνει πιο ζόρικη την επικοινωνία με τους πελάτες. Πολλές φορές τόσο αυτοί όσο και εμείς αναγκαζόμαστε να κατεβάσουμε λίγο τη μάσκα για να μπορέσουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον πιο καθαρά.»
Tι φοβάστε περισσότερο;
«Καθώς ο χώρος του φαρμακείου είναι κατά κύριο λόγο χώρος συνάθροισης ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπάρχει φόβος μετάδοσης της νόσου ειδικά από ασυμπτωματικούς ασθενείς, που εισέρχονται στο χώρο χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Το ποσοστό που δεν παίρνει προφυλάξεις ευτυχώς είναι μικρό.»
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα