Διεθνή

Οι NYT μηνύουν την Κομισιόν: Να αποκαλυφθούν τα SMS της Φον ντερ Λάιεν σε Μπουρλά

Για το deal Κομισιόν με την Pfizer

Parallaxi
οι-nyt-μηνύουν-την-κομισιόν-να-αποκαλυφθ-521642
Parallaxi

Νέα τροπή στην υπόθεση των εμβολίων κορονοϊού της Pfizer και το deal της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Αλμπερτ Μπουρλά για λογαριασμό της ΕΕ. Η εφημερίδα «New York Times» προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν για τη μη δημοσιοποίηση μηνυμάτων SMS μεταξύ της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η εφημερίδα NYT αναμένεται να αναμετρηθεί με τους δικηγόρους της ΕΕ στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά εμβολίων COVID-19, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο POLITICO.

Η αγωγή ακολουθεί έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή Έμιλι Ο’Ράιλι που διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της προέδρου να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ, Věra Jourová, υποστήριξε ότι τα SMS ενδέχεται να έχουν διαγραφεί.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε καταθέσει προηγουμένως σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων COVID-19 που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Πριν από έναν μήνα, στα μέσα Ιανουαρίου, οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπάθησαν να ρίξουν φως στην υπόθεση με τις προμήθειες των εμβολίων και το τι ακριβώς συνέβη στην κορύφωση της πανδημίας το 2021. Κάλεσαν την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Πρόκειται για μια εποχή που το μπλοκ έψαχνε εναγωνίως να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για την προστασία των Ευρωπαίων από τον κορονοϊό και την επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Εκ πρώτης όψεως, η φον ντερ Λάιεν μπορούσε απλώς να πει όχι και να μην πάει στην επιτροπή. Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουν πολλές επίσημες εξουσίες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναγκάσουν τους μάρτυρες να εμφανιστούν ή να τους πείσουν να πουν την αλήθεια – και δεν υπάρχει καμία επίπτωση αν κάποιος αρνηθεί να εμφανιστεί ή απλά πει ψέματα μπροστά στην επιτροπή.

Πράγματι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά – με τον οποίο η φον ντερ Λάιεν φέρεται να έκανε διαπραγματεύσεις σε προσωπικό επίπεδο μέσω μηνυμάτων – έστειλε έναν από τους υπαλλήλους του αντί να πάει ο ίδιος.

Και η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη δείξει μια τάση για υπεκφυγή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Pfizer. Έχει κερδίσει μια ετυμηγορία για κακοδιοίκηση εκ μέρους του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για έλλειψη διαφάνειας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν έχει θεσμικό ρόλο, δίνει στο Κοινοβούλιο περισσότερες δυνατότητες από ό,τι με άλλους, εκτός Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr / Politico

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα