Featured

Οι παραγωγοί προειδοποιούν για αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής

Η άνοδος στις τιμές των αγροτικών εφοδίων είναι αδύνατον να συγκρατηθεί στο χωράφι και αναπόφευκτα θα περάσει στον ράφι του σούπερ μάρκετ

Φίλιππος Δεργιαδές
οι-παραγωγοί-προειδοποιούν-για-αυξήσ-898003
Φίλιππος Δεργιαδές

 Με αναμμένα τα τρακτέρ και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις παραμένουν οι αγρότες της χώρας, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακραίας ενεργειακής ακρίβειας, ενώ προειδοποιούν ότι η ανηφόρα των τιμών στα αγροτικά εφόδια θα επηρεάσει καθοριστικά το επόμενο διάστημα όλους τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα τις μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής.

Μέχρι σήμερα, αρχής γενομένης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η ενεργειακή κρίση είχε οδηγήσει σε αυξήσεις στα καύσιμα, οι αγρότες, όπως υποστηρίζουν, έκαναν προσπάθειες να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους. Όμως από δω και πέρα, και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγροτική οικονομία, παγκοσμίως, η άνοδος στις τιμές των αγροτικών εφοδίων και των πρώτων υλών, είναι αδύνατον να συγκρατηθεί στο χωράφι και αναπόφευκτα θα περάσει στον ράφι του σούπερ μάρκετ και στον πάγκο της λαϊκής αγοράς, και τελικά στην τσέπη του καταναλωτή.

Σύμφωνα με αγροτιστές και συνεταιριστές, σε όλα τα αγροτικά εφόδια υπάρχουν αυξήσεις με αποτέλεσμα η μικρομεσαία καλλιέργεια, η οποία στη χώρα μας είναι κυρίαρχη, να μην είναι βιώσιμη. Όπως αναφέρουν, πέρσι ένα τσουβάλι λίπασμα κόστιζε 17 ευρώ και φέτος έχει εκτιναχτεί στα 44 ευρώ. Αντίστοιχα ένα δοχείο 20 λίτρων φυτοφάρμακου κόστιζε 80 ευρώ και φέτος ξεπερνά τα 250 ευρώ ενώ το πετρέλαιο κίνησης για τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα από 1,20  σήμερα έχει πλησιάσει τα 2 ευρώ. Για να λειτουργήσει ένα μεσαίο τρακτέρ των 80 αλόγων 8 ώρες την ημέρα θέλει κοντά στα 350 ευρώ ημερησίως ενώ στο ηλεκτρικό αγροτικό ρεύμα, η μεγαβατώρα για πότισμα κόστιζε 54 ευρώ και ξεπερνά τα 300 ευρω.

«Αυτοί που έχουν πουλήσει νωρίς τις σοδειές στο σκληρό σιτάρι και πήραν κάτω από 30 λεπτά το κιλό, φέτος θα τα βγάλουν πολύ δύσκολα» τονίζει ο Δημήτρης Βαφειάδης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, παραγωγός σίτου, τριφυλλιού και ψυχανθών για ζωοτροφές. «Δυστυχώς καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά και με σχέδιο για την αναμόρφωση του πρωτογενούς τομέα και τώρα που βρεθήκαμε στα δύσκολα, αυτό το έλλειμμα θα το βρούμε μπροστά μας», σημειώνει και αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής θα φανεί σύντομα και στην κατανάλωση, ιδίως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, όπως ζωοτροφές ή μαλακό σιτάρι. Επισημαίνει δε πως ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό και υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις.

«Κάποια στιγμή αν συνεχιστεί αυτό το κακό και δεν υπάρξει έλεγχος στις τιμές των πρώτων υλών και εφοδίων, θα οδηγηθούμε σε διατροφική ανεπάρκεια. Όσο για τα μέτρα της κυβέρνησης πρόκειται για ασπιρίνες στον καρκίνο», τονίζει και ο Φάνης Αλμπάνης, παραγωγός με καλλιέργειες ρυζιού, καλαμποκιού και βαμβακιού από τον Αξιό Θεσσαλονίκης και αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας του δήμου Δέλτα. Όπως αναφέρει πολλοί αγρότες είναι σκεπτικοί κι ανήσυχοι για το μέλλον που έρχεται. «Το στρεμματικό κόστος καλλιέργειας έχει διπλασιαστεί. Εμείς σπέρνουμε τον Μάιο και θερίζουμε τον Οκτώβριο και σήμερα κανείς δεν μπορεί να προϋπολογίσει, ούτε τα κόστη, ούτε πως θα κινηθεί η αγορά», αναφέρει και τονίζει πως οι παραγωγοί αγωνιούν για την τροφοδοσία των πρώτων υλών. «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας διότι με μπαλώματα δεν λύνεται το πρόβλημα», επισημαίνει και υποστηρίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, δείχνει την αδυναμία της Ευρώπης η οποία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ανασχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ώστε να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια.

Μέτρα που θα ενισχύουν πραγματικά και δεν θα λειτουργούν επικοινωνιακά, ζητά και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, ο οποίος τονίζει, πως ακόμα και μία δυναμική καλλιέργεια όπως το βαμβάκι, είναι καταδικασμένη να δοκιμαστεί σκληρά από τις αφόρητες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. «Η πρόταση π.χ, για μείωση στο 6% στο ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό. Κάθε μέτρο βέβαια είναι καλό, αλλά εδώ που φτάσαμε χρειαζόμαστε μέτρα, όπως ή δραστική μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, ώστε να στηριχτεί η ελληνική αγροτική παραγωγή», τονίζει και αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακόμα δεν είδαμε σε όλο το διατροφικό κύκλο που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή.

Οι πρώτες αυξήσεις θα φανούν το Πάσχα

Προ το παρόν, οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής κινούνται σε λογικά όρια, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι πρώτες εκπλήξεις θα έρθουν την περίοδο του Πάσχα, με τις τιμές να τσιμπάνε προς τα πάνω, στο κρέας, στο γάλα και στα άλευρα.

Οι εκτιμήσεις από τους ίδιους τους αγρότες και κτηνοτρόφους είναι δυσοίωνες γι αυτό που έρχεται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Πάσχα, οι καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις, με τα αμνοερίφια να πλησιάζουν ακόμα και 15 ευρώ το κιλό. «Το καλαμπόκι και οι ζωοτροφές που τα ταΐζουμε έχουν ακριβύνει και τον τελευταίο μήνα οι τιμές έχουν ξεφύγει με αυξήσεις 100%», τονίζουν και επισημαίνουν ότι πολλές χώρες μειώνουν τις εξαγωγές τους προκειμένου να στηρίξουν τα εθνικά τους αποθέματα.

Ήδη οι γαλακτοβιομηχανίες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται έλλειψη γάλακτος. Αυτό οφείλεται στον υποσιτισμό των κοπαδιών αλλά και στις καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν την βόσκηση. Στη βόρεια Ελλάδα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος κατά 30%.

Σύμφωνα με υπόμνημα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος και συγκεκριμένα ότι:

  • η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 38 με 40 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 35 με 40 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 16 – 18 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς των φυραμάτων ανέρχεται στα 45 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 30 λεπτά.
  • η τιμή αγοράς της σόγιας ανέρχεται στα 70 λεπτά, όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 40 λεπτά.

 Τα μέτρα της κυβέρνησης

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά τα μέτρα ύψους 180 εκ. ευρώ περίπου, δεν ικανοποίησαν τον αγροτικό κόσμο. Ειδικότερα πρόκειται

  • Για την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του ΦΠΑ των λιπασμάτων στο 6%, και κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης
  • Επιδότηση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές στο 4% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022 και νταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Αύξηση κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών και κάρτα του Αγρότη για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης.

Από την πλευρά τους οι αγρότες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αντέξει η αγροτική παραγωγή της χώρας. Αυτά είναι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.α
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα